DUBIOS! ► Alt ACCIDENT ciudat despre care POLIȚIA TACE când nu vorbește în ȘOAPTĂ

Cazul celor doi copii uciși ieri la Foltești ar trebui să rețină atenția și prin modul în care poliția comunică – sau mai bine zis trece sub tăcere – rezultatele anchetei.

Dacă în alte țări, în cazuri grave, polițiștii fac conferințe de presă și noaptea, pe treptele instituțiilor, numai ca să asigure populația că lucrurile sunt control, în cazul accidentului de la Foltești, petrecut ieri, 6 septembrie, la ora 17, până seara polițiștii nu au comunicat decât că știu cine este posesorul mașinii și că vor reveni cu amănunte în cursul zilei următoare. Nu imediat ce vor avea date noi, nu la prima oră a dimineții, ci undeva, când o da Domnul până s-o face din nou seară!…

Mai pe scurt, pare că domnii polițiști au preferat să meargă la culcare de salariile alea mari pe care le au și „dă-i încolo de bieți copii, că oricum nu-i mai învie nimeni”…

Cel mult, poate să stea lumea liniștită că, la adăpostul întunericului și al lentorii oamenilor legii, vinovatul are timp să se ejecteze din România, eventual gonind tot fără permis până în apropierea vreunei granițe.

Sau poate or fi lăsat timp de negociere făptașului, să toarne și el ceva ca să i se reducă din pedeapsă?

O s-o luați ca pe o glumă, dar nu-i vorba de nerăbdarea unei nopți neliniștite aici. Ci sunt destule elemente care să arate că asemenea tragedii, parcă incompetent sau impotent sau – doamne-ferește! – intenționat, nu sunt prevenite.

Tânărul din Foltești mai fusese prins fără permis nu demult, ci în iunie acest an. Era cercetat poenal, dar,. știți cum e, vacanță judecătorească fiind, dosarul cam lâncezea dormind de fapt. Fiindcă tânărul nu era arestat preventiv sau măcar la domiciliu. Deși a conduce fără permis, punând în pericol viețile atâtor nevinovați, este cu adevărat o faptă antisocială.

Or, ce să vezi, nici până la această oră (15:05) noi nu știm numele făptașului – probabil fiindcă o fi cine știe ce somitate, nu vreun anonim de Ponta, Ghiță, Udrea… – dar nici rezultatul testării alcoolemiei, existența vreunor martori și depozițiile acestora. Și, foarte important, dinamica accidentului.

UPDATE! 15:30 – Poliția început recent să îngaime că, deși șoferul ucigaș, Ivanciu Corcioveiu din Târgu Bujor, era deja trimis în judecată pentru o conducere anterioară fără permis, nu se luase nicio măsură restrictivă împotriva sa (Dar propusese careva, poliția, parchetul? Dacă da, se zbătuseră cumva insistent pentru asta în instanță, în spațiul public?). Mai mult, de la precedenta ispravă de conducere fără permis se pare că mai fost autorul unor accidente, soldate însă doar cu avarii (ei, iată cum funcționează „toleranța” autorităților…). Iar mai nou, nici nu mai este de găsit. Deci, am avut dreptate, lentoarea anchetei l-a „ajutat” să se facă nevăzut…

Pe site-ul Vieții libere, de exemplu, a apărut un comentariu (al 5-lea de jos în sus), care susține că „folclorul” local vorbește despre o „întrecere” în urma căreia una din mașinile vitezomane ar fi ieșit de pe traiectorie și i-a ucis pe cei doi copilași de opt, respectiv nouă ani, ajungând în șanț.

Or, comunicatul poliției nu spune nimic de așa ceva, conjunctură în care încadrarea penală ar fi mult mai gravă. Deja am vorbi de doi infractori, o asociere, ehe…

Actualizare 8 septembrie: În continuare, poliția cică îl caută pe Corcioveiu, dar mai mult așa, pe surse… În majoritatea covârșitoare a articolelor de presă la nivel național, nu i se precizează numele, cu atât mai puțin poze sau chiar vreun film. Nici vorbă de mobilizarea pe Facebook demonstrată acum câteva zile când, în frunte cu Godină, polițiștii căutau disperați autorul unui accident mortal pe o trecere de pietoni. Dar din București, nu din vreun fund de țară unde merge și-așa…

În filmul de mai jos, Corcioveiu Ivanciu este ultimul din cei trei „boxeri” de bâlci.

Dinamica accidentului, o necunoscută… crasă

Ei bine, iată în exclusivitate niște poze care ar trebui să ne dea de gândit și ar trebui să scoată imediat poliția rutieră la interval, la cel mai înalt nivel, cu un raport complet actualizat.

În imagini aveți Alfa Romeo GT, model 2003-2010, implicată în accidentul de la Foltești, mașină care se vede clar că nu a fost lovită doar în față.

IMG_20160907_141012 IMG_20160907_141429 IMG_20160907_140927

Recunosc, eu sunt mai greu de cap și vreau să știu cum s-au întâmplat lucrurile cu punct și virgulă.

De unde venea mașina? Ce traiectorie a avut? Unde se aflau bieții copii? Cât de lungi erau urmele de frânare? De ce este lovită în halul ăsta și în spate? Ce martori erau la fața locului? A mai fost vreun vehicul/șofer implicat în dinamica accidentului, deci care a contribuit la nenorocirea secerării a două vieți absolut nevinovate? Întrebări de bun-simț, zic eu.

Pe site-ul ProTV este consemnată declarația unui martor care spune un lucru interesant:

„Un zgomot foarte mare! Si eu, in momentul ala, am iesit si am vazut doar un fum si o masina care s-a invartit de cateva ori si a ajuns in sant, acolo unde s-a rupt si stalpul. De abia dupa ce s-a asezat preful ne-am dat seama ca s-a intamplat ceva. Soferii, cand s-a linistit praful, nu mai era nimeni in masina: au fugit!”

Citește și ÎNTREBARE EXCLUSIVĂ: La Galaţi, se măsluiesc cercetările accidentelor rutiere?

Deci, întâi s-a auzit un zgomot puternic și apoi mașina a început să se rotească pe șosea, eșuând în final în stâlp. De la ce/o fi fost zgomotul puternic? De la impactul în spate cu un alt autoturism? Întrebăm…

Și de ce „șoferii”? Erau mai mulți la o singură mașină? Sau erau mai multe mașini?

Într-o țară în care neveste de senator sunt achitate când omoară o familie întreagă iar o vedetă de comicării ia cu suspendare tot pentru atâtea victime, avem dreptul să știm toate detaliile ca apoi să putem cere justiție pentru toate circumstanțele agravante. Fiindcă una e să derapezi pe gheața necurățată de corupți și alta e să ți se rupă-n fund de lege, ziua-n amiaza mare și drum uscat, cu 120 la oră în localitate.

Poliția… „mama lor” sau sluga cetățenilor cinstiți?

La urma urmei însă, un emițător de opinie cum sunt poate susține și cere orice. Puteți nici să nu le băgați în seamă.

Dar cetățenii au dreptul să știe tot și cât mai repede. Fiindcă ei sunt plătitorii taxelor din care se alimentează salariile indecent de mari ale unora ce au uitat că și pe ei i-au crescut niște părinți, nu școala de poliție cu hainele, masa, cazarea și repartiția moacă.

Să nu uităm că acum patru ani (2012), în somnul lor, „oamenii legii” l-au scăpat din vedere și pe Ionel Moca, fost Bratu, zis „Machena”, care de bine ce i se verifica interdicția de anu-și părăsi localitatea de domiciliu, Pechea, a ajuns până la Schela unde a și omorât două femei dintr-o mașină cu șase persoane în total. Iar apoi a fost de negăsit vreo trei luni, până l-au prins cei de la… poliția rurală, ca din senin.

, , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

7 Responses to “DUBIOS! ► Alt ACCIDENT ciudat despre care POLIȚIA TACE când nu vorbește în ȘOAPTĂ”

 1. Cetatean Says:

  Nu cred ca ai habar cum decurge ziua unui politist de la criminalistica, inainte sa scrii articole de genu si sa o faci pe moralistul mai bine ai invata cum e treaba cu ziaristica.
  Iar salariile nu sunt atat de mari pe cat crezi sau instigi…si nu e nimeni obligat sa iti dea cineva o declaratie.

  Reply

  • Anghelos (Mihai Angheluță) Says:

   Salariile se pot gasi pe internet, la rubrica declaratii de avere. Deci stiu foarte bine cat sunt. Indecent de mari la ce rezultate are politia romana in general. Iar eu vorbeam de politistii de la Rutiera, nu de cei de la Criminalistica. Dar stiu cat de eficienti sunt si cei de acolo, ca cetatean contribuabil cred ca am caderea sa ma uit in jur si sa apreciez. Fiindca eu platesc, in fond, nu invers. In fapt, concetatenii nostri si cu mine. Lor sunteti obligati sa le dati raspunsuri!
   Ca tot veni vorba, ca sa mai si radem nitel: pe Cioca l-au inchis, dar pe Elodia au gasit-o? Serios acum, cu un caz precum Tundrea, cred ca „scoala romaneasca de criminalistica” ar trebui sa iasa mai intai la inaintare cu niste cazuri adevarate rezolvate si apoi poate mai stam de vorba la per tu… Pe de alta parte, de ce toti hamalii si toate vanzatoarele de bilete ii tot dau exemplu de daruire pe mecanicii de locomotiva atunci cand reprosul se refera, de fapt, la dezorganizarea din gara?

   Reply

  • Xxx Says:

   Nu ne intereseaza bani si salariile lor.important e ca acesti.baieti cu casca vor sa faca un ban in plus si daca gaseste prostul il ..suge..de bani.de era altul mai sarac facea puscarie direct nu mai discutau cu el.baietasul asta avea curaj deacum stia ca nu are ce sai mai faca politia de venea cu masina dinspre galati.ar fi mai multe de spus dar din pacate noi cei fara bani trebuie sa pastram tacerea.

   Reply

  • Anghelos (Mihai Angheluță) Says:

   Mă doare fix în cot cum decurge ziua unui polițist de la Criminalistică. Pe mine mă interesează cum decurge ziua unui contribuabil care-i plătește salariul polițistului de la Criminalistică, dar și polițistului șpăgar, complice cu criminalii, sau polițiștilor de la Frontieră ori a celor de la Urmăriți Internațional care cică l-au postat pe Corcioveiu pe site-urile de profil de nu l-a găsit nimeni… Ia mergeți la părinții copiiilor morți și povestiți-le, acum, după ce au ieșit la iveală toate mânăriile făcute de polițieni ca să-i salveze curul lui Corcioveiu și al altora ca el, despre cum decurge ziua unui milițai de Criminalistică. Haideți, mergeți, că poate vă ascultă ei cu interes…

   Reply

 2. ××× Says:

  era o intrecere de masini.acel om conducea de mult timp fara permis.a avut 3 acidente,dar doar unu cu victime.Din pacate

  Reply

 3. Din nefericire, un cetatean Says:

  Sa ferească dumnezeu sa ajungeți cu o problema la politie în calitate de persoana vătămată. Rezolvare o sa aveți 0/ .când este vorba de politia din Târgu bujor, e dezastru. Foarte multe propuneri de n.u.p și a.n

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Wild Wild East | Cum au rămas gălățenii nepăziți chiar și cu două poliții în trafic | Alternativa - Jurnalism fără mogul - 5 februarie 2018

  […] ce a fugit din țară tocmai până în Italia, deși cică era dat în consemn, dar nimeni nu-l vedea pe site-urile publice de […]

Leave a Reply