Agonia Sănătății – La Tecuci au întors-o mai rău ca la Ploiești

5 decembrie 2013

General, Sanatate

În plină negociere a sindicatelor din sănătate cu guvernanții, mizeria din două spitale a deversat în spațiul public. Bolile grave de care suferă Sănătatea au ieșit încă o dată în evidență. Dar și faptul că autoritățile ar face orice numai să nu le trateze.

Lista ruşinii

spitalScrisoarea chirurgului Dan Oprea nu răsucește bisturiul în rănile Spitalului Județean Prahova. Lipsesc de toate, de la aparate performante și infrastructură decentă la cele mai elementare dotări și instrumente. Ia să vedem!

Instalaţie de sterilizare zace nereparată din pricina a 2.000 euro amărâţi, bisturiele electrice se refolosesc de zeci de ori, aţa cu ac sertizat e rară, nu sunt pense Liga Sure, nu este disector ultrasonic, halatele și câmpurile moi sunt de pe vremea lui Pazvante. Nu sunt nici garnituri de cauciuc, scapă bioxidul de carbon de se consumă sute de litri în loc de câteva zeci, instrumentarul e uzat în ultimul hal, pensele sunt legate cu aţă chirurgicală, nu sunt pense de biopsie, nu sunt dispozitive de ascensionare a uterului. Nu există personal, nu se poate folosi un roentgen mobil, nu sunt săli de operaţii cu pereţi izolaţi la radiaţii.

În schimb sunt: gândaci, pereți scorojiți, cabluri (re-)înnădite, mărci de medicamente schimbate zilnic la farmacia spitalului și șefi de secții și manageri care se cred dumnezei, aşteptaţi şi la WC pentru o semnătură. Descrierea completă o găsiți aici.

Ciocul mic la ”Cincu”!

Aceleași probleme se regăsesc însă și la Spitalul Municipal din Tecuci. Doar că ele i-au adus pe angajați la o disperare care (încă) nu se regăsește la cadrele medicale din Ploiești.  Situația e atât de gravă încât Constantin Gaibu, singurul doctor anestezist de la ”Anton Cincu” și-a dat demisia.

Iată cum descrie asistenta Jeni Iftimie situația de la Tecuci:

domnul manager a fost prin spital și a spus că nu sunt bani de medicamente, nu sunt bani de materiale, să folosim același perfuzor la mai mulți pacienți, să folosim aceeași seringă și să schimbăm acul la mai mulți pacienți. Oamenii sunt furioși, vă dați seama, vine Crăciunul, e iarnă! Nu avem bani de căldură, nu avem bani medicamente1de nimic. Trăim dintr-un singur salariu, pentru asta venim la serviciu, să ne câștigăm o pâine, s-o avem s-o punem pe masă la copii. Nu ca să-și bată joc de noi. Ne amenință în fiecare zi că ne dă afară dacă nu tăcem din gură. Domnul manager a spus atât: avem relații și le putem înnăbuși pe toate, nu ne interesează absolut nimic.

Tecuciul e însă un oraș aflat în colțul unui județ dintr-un colț de țară, nu la o aruncătură de băț de Capitală. Iar ”domnul manager” sevede treaba că nu e lipsit de ”relații” de vreme ce autoritățile se pare că vor masca totul sub problema salarială, și ea la fel de acută, nimic de zis.

Problema e însă că, dincolo de salarii și condițiile de muncă ale cadrelor sanitare, raporturile lor cu managerii și feluriți alți ”dumnezei” din Sănătate, se află pacientul. El este asiguratul cică, cel care plătește cu bani grei mizeria, relele tratamente și achizițiile dubioase din spitale. Dar despre el nu spune nimeni nimic.

Urmăriți-ne și veți afla cum transcede aroganța pedelistă în guvernarea uselistă dar și care ar putea fi soluția pentru depolitizarea și însănătoșirea… Sănătății.

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply