Agonia Sănătății – Spital îmbolnăvit de nepăsare cronică

11 decembrie 2013

ANTItudinea, Sanatate

Problemele de la Spitalul Anton Cincu nu au apărut peste noapte și s-au știut de la bun-început. Doar autoritățile s-au făcut că nu le văd, așteptând senine rezolvări din cer sau, așa cum susține o asistentă, sperând că vor pune batista pe țambal întrucât “au relații și… “. Când scandalul a luat amploare, reprezentatul guvernului a convocat o ședință degeaba și s-a ordonat un control care nu va descoperi nimic sau aproape nimic.

Modificarea schimbării

Tecuci3Spitalul tecucean era cât pe ce să se aleagă cu aparatură medicală nouă, plătită printr-un leasing tip barter. Cumpăra reactivi printr-un contract cu firma CorpMedica iar în contul achizițiilor făcute se alegea și cu echipamente pentru efectuarea analizelor. Doar că așa cum s-a încheiat contractul cu aceștia (pe șest probabil, că pe e-licitatii.ro nu apare), la fel s-a și reziliat.

Când mai avea de plătit câteva mii de euro ca să rămână cu aparatura, pe care dăduse deja 27.000 de euro, conducerea spitalului tecucean a reziliat contractul și a încheiat un altul, la fel de netransparent, cu firma Sanomed.

Pentru necunoscatori, firma privată Sanomed a mai făcut asocieri ciudate cu unități de stat și la Botoșani, Craiova sau Drobeta Turnu-Severin. Ciudate fiindcă toate s-au soldat cu acuze în presă dar și în justiție.

Presa acuză, autoritățile contemplă

Tecuci2În cazul de la Tecuci, o anchetă a Vieții libere, de la începutul acestui an, pune cât se poate de clar degetul pe răni. Facturi umflate cu analize ce nu s-au făcut niciodată, salarii neachitate pentru salariații spitalului detașați să lucreze pentru Sanomed și, ceea ce e poate cel mai important, contract lovit de nulitate atâta timp cât nu fusese trecut prin consiliul de administrație al spitalului.

Autoritățile, prin reprezentanții lor aleși sau numiți de aleși, rămân la stadiul de pură contemplație chiar și atunci când recunosc cu gura lor că s-a eludat legea.

Primăria Tecuci, a făcut o expertiză contabilă la „Anton Cincu” și n-a găsit nicio neregulă deși actualul manager al spitalului le indică clar. Desi chiar el ar fi trebuit să-l blocheze, directorul Sănătății Publice gălățene e la fel de impasibil când constată nulitatea contractului dintre spitalul tecucean și prestatorul de servicii din Cornu de Jos, județul Prahova, recte Sanomed.

Revoltă eșuată într-o mușamalizare

Abia când spiritele s-au încins și oamenii au ieșit în stradă, nemulțumiți că inclusiv plata salariilor lor are de suferit de pe urma contractului păgubos dintre spital și Sanomed, autoritățile și-au revenit din adormire.

Primarul Primăriei (!) care până acum nu găsea nicio deficiență contabilă s-a trezit brusc că penalitatea de 1% pe zi (365% pe an, mai rău ca la cămătari), din contractul semnat de vechea conducere a spitalului (dr. Dragoș Teodoru), bate la ochi. Și i-a făcut acestuia plângere penală. Sau cel puțin așa susține în fața nagajaților nervoși sub spectrul unor Sărbători fără o lețcaie.

Tecuci1Cel mai activ a fost prefectul. Cel nou, instalat după arestarea celui vechi. După ce a convocat o ședință de bătut apa în piuă, cu “toți factorii implicați”, care n-au fost în stare să găsească o soluție de ani de zile, de când e problema, a uitat să spună și ce soluție a găsit.

Totodată s-a dispus un control la spitalul “Anton Cincu”, din Tecuci, înainte să le vină în minte organelor centrale să facă chiar ele un control serios. Măcar să se mai “astupe” din bube. Pentru că dacă la cârma controlului se află același director DSP care dădea din umeri la contractul de a cărui legalitate trebuia să se sesizeze, vă dați seama ce rezultate vor ieși la iveală. Mai ales că erau anunțate pentru 10 decembrie, și uite că se lasă așteptate…

Foto: Viaţa Liberă.ro şi ProTecuci.ro

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply