Altă MIZERIE? La USR Galați, candidatul NEAMU se ia de NEAMURILE sau nevestele altora

7 noiembrie 2016

ANTIpatia, ANTItudinea, General, Politie

O susținere publică făcută unul din candidații useriști gălățeni la deputăție m-a lămurit că, dacă e să n-ai noroc, și într-un partid tânăr, idealist și curat găsești tupeu, impostură și proastă-creștere la cote maxime. Coroborate, probabil, cu un elan arivistic de penetrare a acestei mișcări politice pornite totuși din activism civic, nu din PCR – pile, cunoștințe și relații.

În loc să tacă binecrescut, constructiv și chiar nobiliar vizavi de „predecesorii” săi în cadrul filialei locale a USR – cei de pe urma cărora, de bine de rău, s-au strâns numai semnături pentru candidaturi un sfert din cât a luat actualul primar voturi – Dragoș Neamu speculează într-un interviu dat Vieții libere:

„Pentru Galaţi, unii oameni nu erau eligibili conform criteriilor impuse de USR. Şi aici mă refer la Radu Oprea. Este foarte important de ştiut faptul că nu a existat un reproş în ceea ce priveşte cariera profesională a lui Radu Oprea, dimpotrivă. Dacă mulăm CV-ul profesional pe criteriile de eligibilitate impuse de USR, era candidatul ideal: antreprenor, şcoală americană, o minte vie, cu iniţiativă (…) Nici măcar trecutul lui politic nu este de vină, pentru că nu poţi să învinuieşti pe cineva că a fost în anturajul politic unor oameni politici în momentul în care USB-ul şi USR-ul nu existau. (de aici încolo, atenție! n.m.) Problema a fost anturajul în care Radu Oprea se scaldă (sic!) şi care nu creează suficiente argumente şi încredere USR-ului că, odată ajuns undeva, nu se va duce în tabăra cealaltă. La el, relaţiile acestea transced inclusiv în mediul de afaceri şi familial. Este foarte greu, uman, să rezişti unor presiuni care pot veni dinspre familie într-un moment critic în cariera ta politică, în care trebuie să iei o decizie.”

Familia – celula de bază a duplicității?

Deși acolo unde mulți fac rabat de la principii – profesie și politică că, deh!, foamea e mare – e băiat bun, are trecut inatacabil și n-are ce-i reproșa, Radu Oprea este blamat pentru metehne de… familie. În fapt, în lipsa unor precizări suplimentare, înțelegem că a „păcătuit” luând de soție o fostă nevastă de… pesedist!

Vă spune ceva numele Delia Oprea (fostă Gavriliu)? Nici nu prea are cum. Ne spune nouă, celor din presă, cel mult. Asta pentru că actuala soție a lui Radu Oprea nu a avut treabă cu listele de partid sau acțiunile electorale, nu s-a implicat direct, militând public. PresaGalați.ro condusă de ea (ca jurnalistă licențiată și patroană) a ținut oarecum linia PSD-ului, mai ales că fostul soț, uneperistul și apoi pesedistul insipid și cvasianonim Marius Mitică Mărgărit a contribuit financiar semnificativ la susținerea publicației. Dar a făcut-o destul de discret. Nu am auzit de contracte de publicitate pe ziar sau alte servicii contra sume nesimțite,.cum s-a auzit la alți „deontologi” cică independenți. De aceea, multora nici astăzi nu vă sună cunoscute numele doamnei și nici n-o asociați cu numele fostului ei soț (în cazul în care îl știați și pe acesta…). Este?

00038461_largeDragoș Neamu și planul său de campanie: „Jos Oprea, sus eu!”

Dar, vorba-aia: dacă n-a făcut Radu Oprea rabat de la principii în politică și afaceri, dacă n-are nimeni ce-i reproșa pe aceste planuri, hai să ne luăm de viața lui personală, fix în cel mai intim și sensibil aspect al acesteia – alegerea propriei jumătăți.

Băi, chiar nu mai avem pic de bărbăție?

Fratele mogulului abonat la banii publici

Pe de altă parte, cum să vii tu, Dragoș Neamu, culmea!, chiar fratele lui George Neamu de la fostul Radio Galați, actual ProFM LiderFM, și să vorbești despre influențe familiale?

Fiindcă oricât de provinciali ar putea părea în ochii unor „șmecheri de Capitală”, gălățenii nu au uitat că organul media care ciugulea cel mai abitir direct din mâna lui Marius Stan – fostul primar uneperist actual pemepist – bani publici fără număr era chiar Radio ProFM LiderFM, fostul Radio Galați.

Toate parangheliile de 1 Mai, de 1 Iunie etc., întocmirea și tipărirea (!) raportului primarului le-a luat direct prin încredințare Radio Galați unde se remarcă drept capo di tutti însuși Jean Gheorghe Neamu. Tot de la acest post de radio a aterizat drept în postul de purtătoare de cuvânt a primarului Marius Stan și Emanuela Turcu, rămânând în paralel corespondentă Europa FM, curat deontologic. Mai mult, sora Emei, Andreea Laura Turcu, de felul ei agent de poliție la Serviciul de Permise și Certificate de Înmatriculare al Prefecturii, primea tot de la Radio Galați peste 800 de euro net lunar pe post de… drepturi de autor (!).

Dacă toate astea trebui să primească un nume, după logica domnului Neamu, probabil că pe ele ar trebui să scrie UNPR iar mai nou PMP, unde încearcă să-și prelungească agonia politică Marius Stan. Nu-i așa, domnule Neamu?

Dacă tăcea, muzeograf rămânea

Văzând cele de mai sus, am putea spune, luând în considerație fix… considerentele lui Dragoș Neamu, că și el însuși se „scaldă” într-un anturaj dubios și „nu creează suficiente argumente şi încredere USR-ului că, odată ajuns undeva, nu se va duce în tabăra cealaltă”, adică în „aceeași mizerie”. Este?

Că tot veni vorba de Marius Stran, UNPR și mai ales PMP, știu că rudele nu ți le alegi (iar soții NU sunt rude!), însă ne putem gândi, de exemplu, la Mircea Băsescu. Nu-i așa că despre el vorbește o țară întreagă DOAR în context cu Traian? Iar reciproca se verifică și ea când i se caută fostului președinte argumente de…clan.

Recentele declarații ale candidatului la deputăție Neamu mă fac să bănuiesc că a avut loc o înlocuire a unor autentici și sufletiști lideri ai USR Galați cu rudele sau cunoștințele cui trebuie. Personaje mulate pe acele tipologii „PCR” menite să nu dăuneze în campanie șanselor de eligibilitate ale vechilor actori politici/-truci gălățeni, împământeniți și încuscriți de ani buni la Dunărea de Jos pe care o mișcare de prospețime ca USR i-ar afecta maxim. Sunt fix acele personaje triste pe care, fără excepție, inclusiv „deontologi” precum cei din Radio Galați nu i-au deranjat ani buni, preferând să se funcționeze ca organ de relații publice în loc de presă adevărată.
Și nici Dragoș Neamu, cât se pretinde el de „fiu al Galațiului”, nu a deranjat asemenea personaje. Eu știu că avem aici muzee în mare suferință, împrăștiate prin două-trei locații, cu investiții neterminate de decenii, iar unele exilate la subsol de bloc ca să facă loc unor retrocedări cel puțin inechitabile. L-ați auzit vreodată pe Neamu militând pentru vreun muzeu local năpăstuit cum se zbate pentru cele din Cluj, Bran, București sau aiurea?

Dragoș Neamu, după părerea mea, a pierdut o mare ocazie. Dacă tăcea, muzeograf rămânea. Așa, s-ar putea să avem un motiv serios să ne uităm și altundeva decât pe listele USR Galați. Cel puțin la alegerile astea. Dacă tot ni se propun niște principii noi, curate, în politica izvorâtă din bună-creștere, educație și simț civic, ar fi păcat să călcăm fix pe astea din start. Un semnal de alarmă dat la Galați celor care au acceptat un asemenea candidat precum Neamu cred că ar fi mult mai util și eficient decât o susținere cu mâna la nas și privirea-n jos, jenată.

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply