Apocalipsa apei în Noul Galaţi

Primarul şi consilierii sunt prea ocupaţi să inventeze minunile sud-estului european de lume – aeroportul fără piste, gen Aviasan, tunelul pe sub surpările de pe faleza Dunării şi stadionul care se învârte după soarele din Liga a III-a. De aceea, inventatul lucrurilor de mai mică importanţă, gen apa caldă, ba chiar şi rece, a rămas la mâna oamenilor obişnuiţi, plătitori de taxe pentru geniile fantasmagorice de mai sus.

water 32

Foto: Cornel Gingăraşu

Aşa a apărut un Ghid de supravieţuire pentru cetăţeanul Noului Galaţi, semnat de Iulia Kelt, membră a asociaţiei „Galaţi, oraşul meu”.

Mini ghid de supraviețuire în The Walking Jegs

Cum faci baie în Galați?

Nu faci.

Asta numai dacă nu care-cumva ai prin casa vreun acvariu, pentru că atunci nu te oprește nimeni să nu-ți pui costumul de baie ăla șmecher și să treci la următorul nivel de prietenie cu peștii tăi. Orice ai face, nu trage pârț în apă! În cazul în care nu ai acvariu, te duci și faci baie la vreun prieten cu apă rece și centrală. Orice ai face, nu trage pârț în cada omului! N-ai prieteni? Acum e momentul să-ți faci!

Cum tragi apa la WC în Galați?

Păi, pur și simplu, n-o tragi pentru că n-ai de unde s-o tragi. Țevile urlă a pagubă, bazinul de la WC cântă și el o doină tristă, așa că, dacă ai avut prezența de spirit să-ți umpli cada cu apă înainte de comunismul ăsta reloaded, poate mai poți să-ți torni câte-un sfert de lighean de maaaaxim două ori pe zi. Dacă nu, ai cam îmbulinat-o. Însă, nu dispera! Există o soluție suplimentară! Gândește-te ce supermarket ai prin apropiere și mergi acolo. La ei se trage și apa și tot la ei te poți și spăla pe mâini, după.

Cum speli vasele?

Din păcate, am încă o veste proastă. În cazul în care iubești vasele curate și scârțâinde, ia-ți adio și de la activitatea asta. Soluția e ca atunci când te duci în supermarket ca să asculți ciripitul încântător al trasului apei, fă bine și cumpără-ți și ceva mâncare uscată care nu necesită spălarea farfuriilor de sosuri și altele. Pufuleții sunt o soluție bună. Iar dacă tot ești prin preajmă, ia-ți și vreo 4-5 bidoane de apă la 5 litri, ca să ai acolo pentru zilele de duminică. Spre deosebire de The Walking Dead, în the Walking Jegs plătești la ieșire tot ce-ai cumpărat.

Cum te speli pe dinți în Galați?

Metoda e destul de simplă. Se ia periuța de dinți, se întinde fooooooooarte puțină pastă de dinți pe ea. Se freacă bine-bine-bine până ce-ți scârțâie dinții și gingiile-ți plesnesc de sănătate, după care scuipi tot. Iei o gură mică de apă… o foarte mică gură de apă (eventual, apă pe care n-ai folosit-o anterior la spălatul vaselor sau a altor chestii murdărele). Acum zâmbește-ți în oglindă! Ești ceva mai frumușel și mai curățel ca un om al cavernelor.

Cum te speli pe față și pe mâini în Galați?

Ei, dar hai că de-acum chiar devii impertinent! De șervețele umede n-ai auzit? Pe ce lume trăiești?

, , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply