Artificiile i-au îngrozit pe viitorii sinistrați din Micro 21

30 iunie 2014

Administrație, ANTItudinea

Aceștia stau acum cu frica în sân că, după atâta cheltuială, cine știe dacă se vor mai găsi bani și pentru consolidarea terenului din jurul blocului lor. Pentru că nici cine să vină să se investigheze din partea Primăriei problema lor n-a fost de o săptămână încoace, de când se tot pregătește marele festival de azvârlit cu artificii scumpe pe Dunăre.

Mai mult, deși problema ivită pare să-i depășească tehnic pe cei de la operatorul public de apă și canal, Primăria nu a luat deocamdată nicio măsură, ba a mai și pus batista pe țambal cât s-au pregătit zilele Dunării, ca să nu(-și) strice atmosfera.

Tasare de zile mari ivită peste noapte

Deși nu a căscat deocamdată decât câteva crăpături în asfalt, tasarea  de pe Stadionului, din dreptul blocului C1, are cel puțin jumătate de metru adâncime. Faptul că nu s-a surpat efectiv nicăieri vreo groapă aduce două vești: una bună și una rea.

Cea bună e că pământul n-a fost încă spălat de sub asfalt, cum s-a-ntâmplat pe Oltului. Ci doar și-a schimbat compoziția, devenind mai puțin dens și reacționând astfel prin compactare la apăsări repetate sub traficul greu.

Vestea proastă e că în acest caz rezultă o compoziție nefericită a solului în zonă, un amestec de materii acre se comportă diferit la infiltrații, deci surprize pot apărea oricând.

Dealtfel, surparea de acum a apărut aproape peste noapte, toată coborârea majoră petrecându-se la mijlocul weekendului trecut. De pe-o zi pe alta, în partea cea mai avansată, groapa a coborât cu aproape 30 cm. Iar de atunci se tot adâncește cu 2-4 cm zilnic, în funcție și de precipitații.

Blocul dintre conducte

Cei mai alarmați de recentele schimbări de relief de pe Stadionului sunt locatarii blocului C1, bloc de 10 etaje construit pe la începutul anilor ’80. Ei au și fost cei care au sesizat Primăria, cea care i-a trimis să intervină pe cei de la Apă Canal.

Doar că acestea, pe porțiunea lor de „competență”, nu au reușit (sau nu vor) să depisteze mare lucru. „La noi, pe țeava asta de canalizare (cea de partea dinspre Liceul cu Program Sportiv a străzii, n.n.), am găsit o sudură (îmbinare sudată la țevile obținute din tablă înfășurată spiralat, n.n.) plesnită. Dar nu de la asta s-a scurs atâta încât să se taseze strada”, ne spune unul dintre lucrătorii ce par „mai cu funcție”. Și tot el adaugă: „De la canalizarea asta nouă (de pe partea blocului C1, n.n.) nu-i (cauza, n.n.), că n-a fost încă dată în funcțiune (!) Dar mai sunt niște trasee vechi, care nu mai au țeavă în ele, care sunt de la termoficare” (pe partea de S a blocului dar și în diagonală, pe NE, n.n.). „Noi am reparat sudura, am scos apa și am lăsat să se usuce ca să vedem dacă se mai infiltrează, dar mai mult n-avem ce să facem”, se disculpă cel de la Apă Canal. „Primăria ne-a spus de luni (23 iunie, n.n.) c-o să vină ei să facă niște foraje, să sondeze… i-ați văzut pe aici?!…”

Așadar Primăria, unul dintre factorii-cheie în clarificarea situației, ea cea pe care n-o bântuie nicio grijă, de mai bine de o săptămână. Asta în condițiile în care proprietarii a 44 de apartamente ale blocului C1 se apropie cu teamă de grădina dinspre stradă, să vadă cu câți centimetri s-a mai afundat, să fie pe fază când o începe să „muște” din temelia clădirii…

Vă dați seama că, în cele trei zile de sărbători, numai de pocnitori și dănțuială nu le ardea cetățenilor de la C1, ei fiind mai preocupați să audă din timp eventuale pârâituri care ar anunța deteriorarea blocului afectat de surpări…

Ținem aproape de evoluția (sau involuția, cum vă place) situației și vă spunem și vouă.

Semnalizare amenajată recent

, , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dom' prefect, stați liniștit că stați perfect - Made in Galaţi - 15 septembrie 2014

    […] CITEȘTE ȘI ARTIFICIILE I-AU ÎNGROZIT PE VIITORII SINISTRAȚI DIN MICRO 21 […]

Leave a Reply