Atenţie, amenzile prind viteză!

31 august 2013

ANTIpatia, ANTItudinea

Când poliţia nu mai are locuri în care să încaseze o amendă cinstită, le inventează. E mult mai uşor decât să te iei de şmecherii care parchează sub „Oprirea interzisă” ori să amendezi administratorii drumurilor, recte autorităţile locale şi naţionale, că nu se îngrijesc de acestea. Ultimele fapte de vitejie ale oamenilor legii constau în demontarea indicatoarelor de suplimentare a vitezei maxime în interiorul localităţii.

Drumul spre ArcelorMittal era străjuit de favoruri

SpreCombiSau cel puţin aşa reiese acum, după închiderea viaductului. Pentru că indicatoarele de ridicare a vitezei maxime până la 60 de km/h au dispărut între Piaţa Energiei (magazinul General) şi bretelel către Centură. Deci timpul şi consumul de combustibil redus, într-a cincea, al şoferilor de rând, cum suntem, nu e important. Important era ca şefii din combinat să se mişte mai rapid către companie…

Pe lângă cimitir, cu două viteze

Poate că n-am fi judecat aşa de aspru măsura luată pe drumul către Viaduct dacă nu ne-ar fi sărit în ochi o altă situaţie la care noi nu găsim altă explicaţie decât goana poliţiştilor după amenzi.

Când pleci de la intersecţia cu Basarabiei, pe bulevardul George Coşbuc, către Cimitirul Eternitatea, indicatorul te anunţă că viteza maximă e îngăduită până la 60 km/h. La nici 30 de metri, după prima intersecţie, indicatorul se încăpăţânează să nu mai apară, deci orice poliţist e pe deplin acoperit de lege când amendează şoferii pentru depăşirea limitei de 50 km/h în interiorul localităţilor. Culmea e că, pe cealaltă parte a străzii, cum vii dinspre liceul CFR, limita e consfinţitî de indicator la 60. Dar, nu vă lăsaţi amăgiţi, unde-i lege nu-i tocmeală.

SpreCimitir1 SpreCimitir2

Domnia bunului plac

Noi nu credem că există vreo explicaţie logică şi de bun-simţ pentru modificările ilustrate mai sus. Dac-o fi, chiar am fi curioşi s-o aflăm.

Până la un răspuns argumentat din partea celor responsabili, cu experienţa românească şi mai ales gălăţeană de până acum, nu putem decât să ne îndoim de buna-credinţă a celkor care au pixul şi procesul-verbal în mână. Nici vreo serie de accidente, nici vreo deteriorare gravă a drumului n-ar justifica asemenea măsuri. În schimb, de domnia bunului plac în comportamentul oamenilor legii n-ar fi prima oară când ne-am lovi.

Şi, că veni vorba de domnie, pe Domnească, de la intersecţia cu Eroilor şi până la cea cu Gării, nu se mai poate zări vreun limitator de 60. De căscat câmpul vizual şi până acolo fiindcă, dacă memoria nu ne joacă feste, parcă nici pe porţiunea dintre Hotel Galaţi şi Prefectură indicatprul „maxim 60” nu se simţea prea bine. Să nu fi fugit careva cu el în braţe…

, , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply