Se curăță străzile sau banul public?

Aspirikul săracilor și cinstiților din vechea administrație înlocuit cu automăturătoare pentru obraze regale * Gunoierii vor conduce gipane de lux *  Nici Lia de la Craiova nu dădea atât! * S-a făcut Pucheanu de Bacalum?

După cuplul Dumitru Nicolae-Nicușor Ciumacenco, cu ale lor turcisme „Aspirik vakumlu temizleme”,  a venit și rândul noii administrații să pună pe făraș banii publici. Aspiratoarele stradale de 8.000 de euro bucata stau acum nefolosite în depozitele Ecosal, în locul lor achiziționându-se automăturătoare ce  i-ar putea uimi până și pe americani. Măcar fiindcă edilii lor ei le cumpără la jumătate de preț.

Automăturătoare la preț de gipan

Ne-a zis nouă un Profesor că prețul la automăturătoarele achiziționate recent și cu mare tam-tam de Primărie are toate premizele să fi fost umflat. Și bine-a zis, că nu degeaba ne „predă” tot felul de ponturi, care de care mai  dovedite.

Primul care s-a intrigat a fost Adi Bot cu ideile lui de bun simț:

„În caz că nu realizaţi, 600.000 de lei noi înseamnă 6.000.000.000 de lei vechi. ŞASE MILIARDE de lei vechi, da? Nu mai ştiu exact cu cât se vinde un apartament prin Galaţi, dar cred că se pot cumpăra şase cu banii ăştia. O Dacia Sandero e undeva la 10.000 de euro, nu? Adică 45.000 de lei, iar o măturătoare din-asta ultra-mega-hiper spaţială şi extra-vaginală a costat 150.000 de lei!”

…Fără TVA, nea Adi!

6_1200x800

Nimbusul lui Harry Potter sau un alt pot umflat de Harry Poker? Foto: Viața liberă

Deci, frăție, o automăturătoare o fi ea mai deșteaptă și mai utilă ca un Sandero, o fi ea „aprobată de furnizorii Casei Regale a Angliei”, dar chiar să coste mai mult decât un gipan de lux?

Americanii le iau la juma’ de preț

Zgârciții ăștia de americani cumpără pentru municipalități din Oklahoma fix același tip de automăturătoare, Tennant 414 Green Machine, printr-un contract cadru publicat pe net. Vedeți la pagina 27, ca să nu căutați prea mult.  Ei dau 21.300 de dolari per agregat, adică 16.400 de euro adică 72.500 de lei. Jumătate din cât a plătit Primăria Galațiului?! Io-te, chiar așa!

Pentru cei care cred că o fi vreo diferență între sărăcia de trotinetă cu perii achiziționată de americani și măturătoarea „ultra-mega-hiper spaţială şi extra-vaginală” care l-a uimit pe colegul Adi, iată aici oferta de la reprezentanța Tennant în România. Identică, nu?

Probabil că, fiind transportate doar cale de trei state, din Minnesota, la noi apare o diferență de preț din cauza importului. Greșit! Ia uitați-vă oleacă mai jos în contractul yankeilor, la pagina 29. O să vedeți acolo un model 636 la prețul de 82.700 USD bucata. Adică 63.600 de euro. Ei bine, cu siguranță ăsta e prețul de bun-simț de vreme ce guraliva pesedistă Lia Olguța Vasilescu l-a achiziționat pentru craioveni cu 73.000 de euro de la intermediarul Grădinariu IMPEX. Vezi factura de la antepenultima pagină în acest link. Un 15% comision acolo pare de bun-simț, nu-i așa?

lp_evoque

Un alt fel de „aspirator”, dar la preț ceva mai mic! Foto: landrover-motorag.ro

Cine-o fi intermediarul și cât e comisionul?

Stați liniștiți, mașinile n-au venit din America. Însuși Ionuț Pucheanu, mâna dreaptă a primarului la Ecosal, le lăuda ca fiind „de producție nemțească”. Deci e clar că sunt făcute la sucursala Tennant GmbH & Co KG, de pe Karl-Arnold-Strasse 5 (pe Fabrikstrasse dă poarta din spate a stabilimentului vizibil pe Google Satellite, deci e clar că acolo nu e doar un depozit de importuri) din Kirchheim U. Teck, Germania.

La o asemenea dublare a prețului, n-ar fi exclus ca, după ce vom găsi „urmele” licitației, să constatăm un preț foarte-foarte puțin mai mic decât cel estimat și, aș paria, o ofertă unică. Mai țineți minte că așa a fost și la Ziua Dunării, când am arătat că din cele 180 de mii de euro cheltuite se justificau maxim 90? Și pentru această achiziție, cealaltă mână a primarului (stângă sau lungă, că nu mai țin minte exact…), Silviu Bacalum, cică e acum pe făraș, așteptând doar… clasica mătură. El s-a „chinuit” cu un festival de trei zile pentru un mizilic de 90 de mii de euro umflătură aparentă! Pe când automăturătoarele fac parte dintr-un contract de achiziție mult mai mare, de fix un milion…

Așadar, dumneavoastră, domnule Pucheanu, cum vă simțiți? Bine?

46585_488981013942_6669849_n

Ionuț Pucheanu ținând în mână afacerea „Măturoiul”. Oare se va înțepa? Foto: Facebook

CITEȘTE ȘI Cât ne-a costat Ziua Dunării și de ce. Devize

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. Antrenamentul lui Pucheanu înainte de Primărie: ciudate caiete de sarcini pentru licitații la Ecosal | Alternativa - Jurnalism fără mogul - 20 decembrie 2017

    […] vremea achiziției automăturătoarelor, am scris unde am putut că prețul acestora pare să fi fost cel puțin dublu. Ulterior, cel puțin un cotidian gălățean a detaliat problema și am contribuit și noi cu un […]

  2. După ce au mărit nejustificat taxele, ECOSAL și-a prezentat noua tehnologie: cară zăpada cu sacul! VIDEO | Alternativa - Jurnalism fără mogul - 18 ianuarie 2018

    […] vă amintiți, ECOSAL este acel serviciu public care a achiziționat automăturătoare la dublul prețului de pe piața liberă. Sau autogunoiere cu licitații aranjate la caietul de sarcini. Sau autoturisme cu dedicație […]

Leave a Reply