Cel mai tare primar din parc…are

Doar cu o parcare nu se face un mandat, spun mulţi. Cum nici cu o floare nu se face primăvară. Dar nici să faci din acea unică realzare mai de dai Doamne nu ştiu ce capodoperă când, de fapt, ea miroase a eşec. Interesant de aflat ar fi de aflat dacă nu au marşat consilierii pe ideea primarului sau aşa a fost gânditt să iasă, ca să nu-l depăşească pe câștigătorul licitației? Noi doar întrebăm!

Ştim că mulţi sunt nerăbdători să vadă ce spune Made in Galaţi vizavi de ultima realizare epocală a lui Marius Stan. Dar am avut de lucru cu niscaiva plombe la care nu s-au tăiat, dar s-au scos puzderie de panglici pe gură, respectiv pe viaduct. Aplauze? Nu trebuia, dar mulţumim oricum! Am glumit…

Şi totuşi, mai ţineţi minte cum s-a avântat planul de refacere a terenului de sub garajele din Micro 19? Păi, fiindcă, noi nu ne-am născut după ultima ploaie, să le arătăm şi celor care nu ştiu. Inclusiv bunicuţului Stan Marius, care „uită” că tocmai din septembrie 2012 s-a dedat la promisiuni cu parcarea asta. Nu în 2013, cum pretinde…

P1100275

Un proiect în sertar şi altul revoluţionar degeaba

Proiectul de refacere a zonei a debutat pe vremea lui Dumitru Nicolae.Din puzderia de articole care i-au tot făcut galerie fundaşului cu pretenţii de primar fruntaş, a răzbătut faptul că aleşii locali au votat demolarea garajelor din Micro 19 şi Ancora cu condiţia ca arhitecţii să realizeze nu unul, ci două proiecte de reamenajare urbană. Faţă de proiectele iniţiale, se dorea majorarea numărului de locuri de parcare, dar şi creşterea suprafeţei de spaţii verzi, „În momentul în care vor fi gata ambele variante de proiectare, se va decide care dintre ele va fi pusă în practică. Primarul Marius Stan le-a cerut arhitecţilor să urgenteze proiectarea pentru a doua variantă de reamenajare urbană, în aşa fel încât demersurile legale pentru demararea lucrărilor să nu întârzie”, trâmbița Primăria.

Mai precis, în martie anul trecut, Marius Stan se lăuda că „în Micro 19, va fi amenajată o parcare auto cu spaţii verzi cu 216 locuri, un loc de joacă pentru copii şi o zonă cu destinaţie pietonală, investiţie în valoare totală de 4.722.640 de lei”.

Nu vă luaţi după suma menţionată astăzi pe panouri care s-a redus, cică,  la jumătate! Fiindcă ea acoperă strict costurile parcării şi locului de joacă. Mai sunt de adunat şi milioanele pentru străzile din jur, pentru canalizarea refăcută etc. Pe acelea Primăria are grijă să le treacă sub tăcere. Probabil din mândrie, pentru preţurile excepţionale pe care le-a obţinut la licitaţie…

Dacă veţi privi cu atenţie proiectele iniţiale ale restructurării urbane din Micro 19 , veți observa că arată un pic diferit de ceea ce s-a construit. Un pic mai mult!. Adică nu sunt aleile auto cvasiinutile dar și periculoase de pe lângă școli, în schimb e mult mai mult spațiu verde și loc de joacă. De vreo două ori mai mult, cel puțin. Evident, proiectantul nu este chiar oricine, cu facultatea la seral și doctoratul la galerie. Arhitectul Sergiu Porumboiu, şef de proiect, este însuşi preşedintele Ordinului regional (Galaţi-Brăila) al Arhitecţilor. Iar în generosul său proiect erau fix 216 locuri de parcare, le-am numărat pe desen. Ştiţi câte are parcarea inaugurată acum două săptămâni de Marius Stan?

O restructurare urbană ca pentru un asfaltangiu

Ei bine, doar 28 de locuri în plus. Pentru ele, s-a sacrificat ditamai locul de joacă, reducându-l la trei tobogane, trei leagăne şi două balansoare pipernicite. A, şi o gropiţă de nisip meschină.Toate împrejmuite cu un gard de  parc rural, adică de ţarc de-a dreptul…

Mai țineți minte ce propunea, pe banii noștri, Primăria lui Stan acum vreun an? Utopii cu gazon de la Atelier Foaie Verde SRL. Și planșele alea chiar ne-au costat cam cât salariul pe doi ani al unui român mediu.  Puțină rememorare pentru tovarășii veniți să inaugureze asfaltul plin de comisioane.

Și totuși, ce-a mai rămas din proiectul inițial pe care își lăbărțase numele eșecul local al „Interesului Național”?

Ei bine,  o mare suprafaţă asfaltată. Semnificativ mai mare decât în proiectul incomodului Porumboiu, cel care în repetate rânduri s-a pronunţat contra viziunilor cârpacilor din administrația locală. Bineînţeles, cele 244 de locuri de parcare sunt în mare parte inutile, după cum se poate vedea în pozele de mai jos, făcute la patru dimineaţa, în zi lucrătoare, când se presupune că majoritatea autovehiculelor se odihnesc (!) la domiciliu.

P1100277

Dacă e să mă întrebaţi pe mine, fără să acuz pe nimeni, când stratul de asfalt are doar trei sferturi din grosimea proiectată (și licitată), e mai greu de observat.  La un parc şi un loc de joacă, nici arborii şi nici toboganele, balansoarele sau leagănele nu le poţi „economisi” fiindcă se vede. Atât am avut de spus.

A, şi ar mai fi ceva!

Cine-a pus interesu-n drum?

Alterarea unui proiect, în practică, o pot face fie iniţiatorii, fie cei care îl votează. Aceștia din urmă, nu cred că-şi pot permite să voteze altceva le cere partidul. Fiindcă își riscă fix postul, aşa cum a demonstrat istoria recentă (2008) – când consilierul Cosca a închis uşa PC-ului pe dinafară după ce s-a zburlit Durbacă. Iar pentru o biată parcare şi un parc, nu văd şefii partidelor locale făcând şedinţe strategice pe la sediica să decidă cum vor vota consilierii.

Mai mult, iniţiatorul, recte Marius Stan, cică ţine la proiectul lui. Şi când a venit la faţa locului, la inaugurare, el o ţinea gaia-maţu’ că taie panglica unui parc! Deşi se vede de la o poştă că e 90% parc…are! Atunci, şi-o fi băgat coada altcineva, care a cerut să i se dea de făcut ceva ce se pricepe să facă, dacă tot se „sacrifică” pe un purcoi de euroi (în jur de vreun milion)?

Deci, în concluzie, avem o parcare scremută în trei ani pe baza unui proiect lăsat de catastrofalul Nicolae. Deşi a existat o alternativă la fel de generoasă pentru autoturisme care împăca şi spaţiul verde, şi locul de joacă. Deci, cel puţin în ce-l priveşte pe Marius Stan personal cu proiectul lui de suflet cu tot, rezultatul este aproape o ratare.

Iar despre calitatea lucrărilor şi penibila inaugurare a parcului/-ării din Micro 19 vom vorbi mai pe larg în zilele următoare. Nu de alta, dar veți da suficient iama în lămâi la vederea manelismului maxim de mai jos.

P1100278PS: Autorul mulţumeşte pe această cale Forumului Gălăţenilor, una din cele mai bune surse de documentare locale, cronologică, excelând în subiecte de administraţie publică. A se consuma cu încredere.

, , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

3 Responses to “Cel mai tare primar din parc…are”

 1. MELINTE MARIAN Says:

  Intrebare :
  Orasul Galati are DNA?

  Reply

 2. Ora Exacta Says:

  Cautand pe internetul romanesc iata ca am gasit pe pagina dumeavoastra.
  Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de pe acest
  sait si va urez cat mai mult succes!

  Reply

Leave a Reply