Autoritățile își dau pase cu actele și șut…ează banul public

9 octombrie 2014

Administrație, ANTItudinea, Fotbal, Sport

Se dă comunicatul DNA de acum două zile, referitor la arestarea fostului prefect de Galați într-un nou dosar. Se dau, de asemenea, un personj aflat la a treia încătușare ulterioară înscăunării sale pe cel mai important post din județ. Cu sprijinul unor funcționari cel puțin neglijenți și al unor instituții puțin spus pasive, se obține un set de practici numai bune pentru definirea modului în care instituții din administrația locală își bat joc de banul public cu girul altor instituții, naționale.

Dar să vedem ce spun procurorii, cu mențiunea că sublinierile ne aparțin.

„În luna martie 2012, suspectul Braşoveanu Auraş, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galaţi, o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Aceasta, în scopul obţinerii, în mod ilegal, a finanţării, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.

brasoveanu

Auraș Brașoveanu. Foto: Sport Total FM

Aceste fapte au făcut iniţial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. Galaţi – Serviciul de Investigare a Fraudelor. (…) La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de inculpatul Bocăneanu Emanoil-Cătălin, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la I.P.J. Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primărie, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, inculpatul a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august–noiembrie 2012.

Pentru a şterge urmele faptelor, acelaşi inculpat a sustras din evidenţele Instituţiei Prefectului adresa emisă de instituţie către I.P.J. Galaţi–SIF şi adresa de răspuns emisă de I.P.J. către Instituţia Prefectului, precum şi procesul–verbal având ca obiect predarea–primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primărie pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv.”

Ce înțelegem noi de aici?

Primăria se face că nu vede

Cei care am avut vreodată nevoie de o aprobare,un aviz, o subvenție, o măslină de la autoritățile statului, plătite din banii noștri pentru a avea grijă fix de aceștia, știm cât de „scrufuloase la datorie” sunt acestea. Cum tre’ să vii cu actul în original dacă nu cumva chiar copie legalizată la notar, cum este studiată aceasta și pe cant, ba și pe șopănhauăr dacă li se pare ceva suspect, cum strâmbă din nas la orice îdoitură sau decolorare a ștampilei puse, adesea, tot de ele în grabă și scârbă.

Înseamnă că, pentru Auraș Brașoveanu, Primăria a închis ochii de vreme ce acesta a putut să vină cu o copie, fie ea și color, în care se făcuseră în prealabil ștersături și, mai mult ca sigur, inclusiv modificări ale textului standard. Certificatul fiscal, ca orice cazier, are o formulare, cu „NU”, când ești „curat”, și cu totul alta când ți-atârnă datorii de coadă…

Și totuși, pentru a combate o posibilă cloacă de interese locale, deasupra lor veghează reprezentantul Guvernului în teritoriu. Iată cum.

Prefectura face urechea toacă

Pe aceeași linie, a struțului, Prefectura s-a făcut că habar n-are de notorietatea datoriilor FCM Dunărea către bugetele statului. Deși a cerut dosarul de investigare de la poliție, deci știa că există așa ceva, Bocăneanu a remis totuși aviz de legalitate Primăriei ca să sponsorizeze clubul.

Din comunicatul DNA, reiese nu doar că a cerut dosarul de la IPJ Galați, dar și că i s-a mai și dat, deși acesta era într-o fază care, se știe, la acest nivel, este secretă. Altfel cum să fi apărut acel „proces-verbal de predare-primire a dosarului depus de FCM Dunărea la Primărie”? Căci acesta rămâne la Primărie, prefectului dându-i-se doar actele ce țin de hotărârea Consiliului Local pe baza acestui dosar, nu?

Emanoil Bocaneanu. Foto: R/News

Și totuși, dacă reprezentantul Guvernului ar fi corupt iar funcționarii din jurul său ar fi prinși în „mrejele” mafiei locale, n-ar mai exista nicio scăpare? Ba da, există instituția poliției naționale, alături de structurile parchetului special, anticorupție. Care ba au acționat lent, cu declanșare întârziată în preajma campaniei electorale, ba s-au făcut literalmente că plouă, indiferent de anotimp.

Poliția n-are „țânere de minte”

Ca în bancul celor trei oșence proaspăt măritate, există și o a treia instituție care s-a uitat cum pleacăbnii noștri pe apa Dunării sportive. Fix poliția aceea care tot investiga cum frauda clubul sportiv bugetul de stat de mai aveam puțin și se prescriau debitele, dacă nu s-or fi și prescris mare parte dintre ele.

Pentru că, anul acesta, fostul președinte al FCM Dunărea, Auraș Brașoveanu, a venit în fața Consiliului Local și, ca să îi înduplece mai ușor la acordarea finanțării, le-a mulțumit pentru cei 6,5 milioane de lei dați din hăt! 2006 până în 2013.  Adică tu, ditamai poliția națională, cu dosar secret-nesecret-desuet, cum o fi el, ai stat și te-ai uitat cum, an de an, se luau bani fără drept din bugetul public?

FCMDunarea

Foto: bacaul.ro

Oare de când o fi avut datorii la stat clubul Dunărea fiind, deci, neelegibil pentru finanțări? Dar clubul Oțelul? Dar cine or fi personajele care, prin fiecare dintre instituții, i-au ajutat pe „fraudatorii” banului public.

Vorbim despre ele în episodul următor…

, , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply