Copiii COMUNISMULUI ► Încă UNUL, încălzind DEGEABA scaunul de PRIMAR

Pe măsură ce sezonul rece vă intră tot mai adânc în oase, cu siguranță vă întrebați tot mai des dacă Galațiul mai are primar și când are acesta de gând să-și intre în atribuții, respectiv să demareze pornirea căldurii centralizate în oraș. După părerea noastră, la Primărie, scaunul este ocupat de un copil întârziat care încă se mai uită pierdut pe pereți și așteaptă să-i treacă mandatul de la sine.

Gălățenii, după duma hilară a „Orașului Roșu” renăscut la alegerile din iunie, probabil că au început să tragă iar speranță că totuși nu au făcut cea mai proastă alegere. Slabă speranță! Mai ales că, acolo unde au avut într-adevăr agent în… instalație, edilii colegi de PSD a primarului Pucheanu livrează deja căldură cetățenilor de aproape o lună. Vezi, de exemplu, Capitala.

Doar că, la disperatele apeluri ale concetățenilor cărora le răcesc odraslele prin școli și grădinițe, Ionuț al lui Pucheanu a răspuns candid:

„Şi mie mi-a fost răcoare la birou. Nu ştiu dacă să dăm drumul din octombrie la căldură e o soluţie”

Un mic comentariu aici. Cineva care într-adevăr are de muncă de nu-și vede capul, constată simplu și clar: a fost frig sau a fost (prea) cald. Când stai ca un copil al nimănui, rătăcit pe un scaun cu ochii în gol, așteptând doar să vină la semnat ce au decis alții pentru tine, probabil că, la un moment dat, de plictiseală, constați că ți-e cam „răcoare”…

Așa încât nu înțelegem de ce s-a ofuscat lumea de remarca primarului – e și el un copil acolo, într-ale administrației. Trebuie să-l credeți și pe el…

20160823_141424

Deturnare de fonduri! De la căldură la medicamente

Probabil că, în viziunea primarului de la Dunăre, o soluție este ca, în loc de căldură, gălățenii să-și dea banii pe doctori și medicamente.

2.292 de gălăţeni au fost diagnosticați cu viroze respiratorii, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Cei mai afectați, copiii de 5 până la 14 ani. Iar pneumonie au actualmente 249 de gălăţeni, cei mai mulți – copii de 2-4 ani, cu 57 de pacienți internați. Dacă mai socotim și câți nu mai ajung să fie diagnosticați fiindcă, de frica „plicului”, evită cabinetele, s-ar putea să constatăm că între un sfert și poate chiar jumătate – ca număr – din cei care l-au votat pe Pucheanu primar au simțit efectele… virale sau cel puțin ecourile guturale (de la guturai, ha-ha!) ale competenței sale administrative.

Că nu ești în stare să pornești căldura într-unul dintre cele mai mari orașe ale României, așa cum a pornit-o colega ta de partid în Capitală, este grav. Mai ales acum, după ce guvernul Cioloș aproape că le-a băgat soluția în traistă impotenților din primării.

Să ne reamintim că, pe 5 octombrie, printr-o Ordonanţă de urgenţă, Executivul a creat un mecanism financiar mai rapid astfel încât banii publici să poată fi virați rapid și intangibili, ca avans, în conturile furnizorilor de gaze naturale. Practic, tot ceea ce ar mai fi rămas de făcut primarului Ionuț Pucheanu în atari condiții era să supună la votul Consiliului Local suma alocată drept subvenție pentru gigacaloriile necesare în iarna asta și să o vireze în contul Romgaz.  Doar că știrea pare să fi fost ținută blat pe meleagurile dunărene unde Ionuț cel Pucheanu pare să se fi pierdut cu Firea care, din același PSD fiind, le dă bucureștenilor căldură neîntrerupt de aproape o lună.

Ca să nu mai fie doar pentru unii „mumă”, mai bine pentru toți ciumă

În loc să se apuce imediat de legiferat subvenția, virat banii și făcut presiuni ca agentul termic să fie cât mai rapid gălățenilor, Pucheanu Ionuț mai scoate una din sacul cu perle, vizavi de sugestia ca unele școli, cele cu centrale termice individuale deja montate, să dea totuși drumul la căldură. Măcar ele.

”Condiţiile sunt pentru toţi, nu facem condiţii speciale pentru cei care au centrală şi condiţii mai puţin speciale pentru cei care n-au centrală.”

Iată cât de comunistoid poate gândi un primar PSD la nici 40 de ani. De ce să ajungă la Urgențe doar unii copii, din școlile încă aflate în păgubosul sistem centralizat?  Las’ s-ajungă toți, c-așa-i în comunism! Să dăm puțin (în cazul de față, deloc), s-ajungă la toată lumea!

Totuși, astă vară, Consiliul Local dădea în gât să voteze centrale individuale  pentru polițiștii locali în noile sedii, de exemplu, decât elevilor din clădirile și-așa vechi, meschine și mizere.

Dacă n-ar fi de 26 de ani Galațiul condus majoritar de partidul supranumit adesea „ciuma roșie”, te-ai putea întreba cum naiba se face că doar pentru unii se găsesc și posturi călduțe, și bani de căldură în sistem individual. Numai pentru unii sistemul e „mumă”…

Ca și cum educatoarele, învățătoarele și diriginții cărora chiar le pasă de copiii noștri ar sta la mâna Primăriei să dea căldură după ce termină primarul de uitat pe pereți! Nicidecum, apelează la ce au la dispoziție. Care la calorifere și convectoare electrice, care direct la aerele condiționate luate tot din banii părinților. Iar nota de plată, achitată tot din bani publici de la Primărie, va fi, evident, de vreo 2-3 ori mai scumpă…

În curând, vă vom arăta cum încearcă edilii gălățeni să mai scurgă niște bani publici prin meandrele căldurii locale, ocolind linia directă instituită de Guvern. Și, în acest sens, au pregătit inclusiv niște avansuri către Calorgal, după părerea noastră ilegale.

, , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply