Cum scăpăm de TOATE penalităţile, fără ajutorul falimentarilor! (I)

23 iulie 2013

ANTIreklama, ANTItudinea

Toată hârjoneala APATERM-ului cu locuitorii oraşului, cu tromboane guralive ca la bâlci, cu adăposturi de caniculă sub care se serveşte rahat fără apă rece despre ştergerea penalităţilor, ascunde de fapt un singur interes. Acela al autorităţilor de a mai lua o gură de mălai, să arate ROMGAZ-ului şi instanţelor că falimentarul distribuitor de agent termic nu e cu totul falit şi mai merită să treacă măcar o iarnă.

Dacă ar vrea cu adevărat binele firmei şi al cetăţenilor, proprietarii APATERM-ului, recte Consiliul Local şi Primăria ar căuta banii mai ales acolo de unde s-au evaporat mai abitir: în ingineriile financiare ale fostei conduceri. Cum n-am auzit să-l întrebe cineva ceva la modul serios pe fostul director despre managemntul performant practicat la APATERM, toată miza pare să fie de fapt doar o amânare a bolii. Adică încă o iarnă relativ liniştită termic şi mai ales electoral, dar şi încă o subvenţie la căldură, de vreo cinci milioane de euro în cazul Galaţiului. Din care sunt convins că nu toţi amărâţii care ar avea dreptul vin să-şi ia firimiturile, copleşiţi fiind de birocraţie, alte necazuri sau poate chiar necunoaşterea propriilor drepturi…

Penalităţile sucombă oricum în trei ani

Dar să revenim la oile noastre, penalităţile şi ştergerea lor. Doar să combatem iniţiativa APATERM-ului e uşor. Ne ajută modul în care a fost şi este condusă această firmă a municipalităţii, adică a nimănui. Dar, indiferent de soarta APATERM, căci fiecare e pentru el în ziua de azi,  pe noi ne interesează o soluţie concretă prin care să scăpăm de penalităţi…

Să presupunem că le-am adunat de-a lungul a peste trei ani. Ei bine, ce e mai vechi de iulie 2010 – pa! Legea e clară: creanţele între entităţi private, cum suntem noi, persoanele fizice conlocuitoare de bloc, dar şi asociaţia de locatari sau proprietari (după noroc), se prescriu în trei ani. Cu condiţia să nu se fi făcut o somaţie, titlu executoriu, ulterior chemare în instanţă etc. pentru recuperarea lor.

Dacă s-a făcut, nasol! Fiindcă ce decide instanţa aia e, indiferent că vin inclusiv mama şi toţi străbuneii lui APATERM să ne păsuiască. Dosare în instanţă s-au finalizat cu penalităţi neşterse pentru buni platnici fiindcă sentinţele s-au dat dupa decembrie 2012. Şi atunci a expirat nu’ş ce ordonanţă de păsuire dată de Boc. Cum şi Legea Ciucă era blocată la Galaţi, mai ţineţi minte?

Până ne prezintă administratorul situaţia clară a penalităţilor din ultimii trei ani, mai trece cel puţin o lună, deci răgaz să ne plătim debitele la zi şi să ne facem concediul liniştiţi. :) Despre penalităţi mai stăm de vorbă când avem situaţia clară.

Putem plăti disciplinat şi la ghişeul din scara blocului

ApatermGhiseuCând revenim, ne arătăm dispuşi să studiem problema penalităţilor şi, între timp, ne apucăm să plătim la zi. Doar factura curentă, fără vreun gram de penalităţi. Cum ar vrea şi APATERM, dar în ritmul nostru şi la asociaţia din scara blocului, nu atârnaţi pe la ghişee pline de ifose. Poate mai întârziem câte o lună, hai două, n-o fi bai – câtă penalitate se poate aduna? Dar plătim DOAR DEBITUL, dar fără penalităţi. Şi, foarte important, nu plătim la APATERM-ul cu care NOI NU avem contract, ci asociaţia are! Deci în ce bază legală s-ar putea băga falimentarul Primăriei în chitanţele noastre? Ca să ne trezim cu ele invalidate, debranşaţi şi cu banii luaţi?

Ca o mică paranteză: cum ar face APATERM-ul scăderea bucăţelelor noastre, de penalităţi la facturile emise de asociaţie, din penalitatea mare, emisă către asociaţie? Cum s-ar tranşa diferenţa dintre perioada de prescrierea a creanţelor noastre către asociaţie, 3 ani, şi cea de prescriere a creanţelor asociaţiei către furnizor, 5 ani? Cine plăteşte facturile rămase „suspendate” în cei 2 ani diferenţă şi inechitate între creanţa privatului şi cea a statului? Exact toate astea, cum?

Cine are timp de pierdut cu poveşti pe la ghişee, n-are decât să-ncerce să afle răspunsuri de la mama şi tatăl falimentarilor Galaţiului…

Oricum, plătind noi ritmic la asociaţie,  pe măsură ce trec cele 36 de luni, penalităţile vechi se prescriu iar altele noi nu, logic, mai apar. Şi, atenţie!, astfel TOATE penalităţile se prescriu, inclusiv cele de la Apă Canal, Ecosal, Electrica, femeia de serviciu, lift, gaze, administratorul însuşi sau alţi furnizori şi prestatori, mai mult sau mai puţin sugative pe bază de monopol.

Mic manual de gherilă contra administratorului necooperant

Administratorul poate să facă figuri şi să nu coopereze cu bunii-platnici ce am devenit. P0ate să nu ne încaseze debitul fără penalităţile aferente sau, mai rău, să ne dea în judecată pentru penalităţi. Deşi debitele i le plătim.

Şi într-un caz, şi în celălalt, se pune mâna pe pix încă din faza de intenţie, se freacă până la enervare constructivă şi se alcătuiesc plângeri contra inamicului, plus o convocare de şedinţă a asociaţiei. Administratorul poate fi lesne schimbat pentru abuz. Codul fiscal permite achitarea debitelor şi penalităţilor în ordinea aleasă de debitor, nu de casier. Deci, fără nazuri, măi, conţopistule! Şi apoi, cum adică să te iei de bunii-platnici ce am devenit? Noi, membrii asociaţiei, pentru asta te plătim?

Există două posibile conjuncturi. Ca ceilalţi membri din asociaţie să fie mai buni-platnici decât noi. Dar atunci eram de mult daţi în judecată. Dacă nu suntem încă, înseamnă că vecinii cu atât mai mult pot fi montaţi contra administratorului: a stat cu mâinile-n sân, dar se ia de oaia neagră fix acum, când îi ies peri albi de-atâtea plăţi… ;)

În cea de-a doua situaţie posibilă, vecinii sunt amestecaţi: unii buni-platnici, alţii mai nasol la tabel decât noi, ba chiar datornici istorici, desprinşi din legendele lui Dumitru Almaş. Pe primii ni-i aliem cu argumentul de mai sus, pe cei din urmă ne putem baza din start: schimbarea domnilor de la asociaţie e bucuria lor.

Cine garantează utilitatea transformării în bun-platnic

Adică cine ne garantează că, dacă devenim buni-platnici, vom avea ape şi căldură, gaze şi lift, chiar dacă vecinii noştri nu vor plăti?

Ei bine, despre asta vă în episodul următor, că v-am împuiat capul destul. Dar poate că aşa vă feresc buzunarele şi-o să-mi mulţumiţi…

Declinare: Cele de mai sus reprezintă opinia autorului, bazată pe propria sa experienţă particulară şi observarea experienţelor altora. Nu încercaţi aşa ceva acasă fără consultanţa specifică şi prealabilă a unui specialist.

, , , , , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply