Cum se coţcăiesc unii în votul nostru

O știre care mi se pare că a trecut prea puțin comentată. Sau, în orice caz, doar din punctul de vedere al celui care i-a dat prilejul să apară. Radu Cosca a demisionat, motivând că nu a putut să facă „nimic ca viceprimar”, dar a renunțat și la postura de consilier local fiindcă nu crede că va reuși „să fac din această postură ce n-am reuşit să fac ca viceprimar”. Și cu alegătorii cum rămâne?

Problema căreia pare să nu-i acorde importanță domnul Cosca nu este aceea că a demisionat din postul din imediata subordine a primarului. Acolo a ajuns prin votul consilierilor, unul dat fără alternativă dacă ne gândim că, pentru două posturi de viceprimar, au fost doar două propuneri, a sa și a lui Florin Popa. Un algoritm perfect al împărțirii puterii în USL-ul superînvingător la ultimele alegeri locale: primar PNL-ist și adjuncți de la PC și PSD. Problema este că a demisionat și din postura de consilier, adică a dat un vot de blam inclusiv încrederii acordate de electorat.

Pe cine reprezintă Radu Cosca?

Știut fiind că, cel puțin la nivel local, Eugen Durbacă este stăpânul absolut a tot ce mișcă în Partidul Conservator, mulți s-au grăbit să i-l apropie pe Cosca, cel puțin la nivel de mentorat politic. Pe de altă parte, inclusiv perioada 2004-2008 de consilierat județean a viceprimarului demisionar, când activa sub steagul partidului lui Dan Voiculescu și sub directa „îndrumare” a lui Eugen Durbacă, îl ștampilează pe Cosca drept conservator.

Privit însă prin prisma afacerilor în parteneriat cu un alt fost viceprimar al Galațiului, pedelistul Constantin Dumitriu, dar și aceea a unor contribuții mai mult decât generoase la PDL,  Cosca pare înrolat în gaşca portocalie. Totuși, cu sponsorizări generoase (750 de milioane în 2005) de la pesedistul Dumitru Nicolae pentru echipa de fotbal pe care o patrona, Politehnica Galați, ex-fotbalistul Științei și al CSU, Radu Cosca, pare a juca și în tabăra roșie, a socialiștilor.

Cosca

Pe de altă parte, indiferent pe cine reprezintă Cosca la partid, la vot el reprezintă cetățeni. Și încă unii care chiar au crezut că Radu și cei din partidul lui le vor schimba viața în mai bine. Fiindcă sunt oameni care au nevoie de ajutor.

Sunt, de exemplu, pensionarii cu trei mere, cinci cartofi, patru roșii și zece cepe mici într-o sacoșă, cărora le predica PC-istul Bogdan Ciucă despre bunăstarea ce va să vie, în piața din Micro 17. Că pe mine nu m-a găsit acolo, eram la supermarket, să descarc din cărucior direct în portbagaj. Sunt persoane cu studii medii sau cel puțin incerte cărora li se dau posturi cu multă alergătură și mulți șefi, prin diverse companii publice deținute de Consiliul Local. Astfel, obișnuite cu fuga, dau ture și pentru partid. După program cel puțin, mai ales în campanii. Ce le va spune Radu Cosca acestor ale(r)gători care chiar mai cred în politicieni ce le schimbă viața? Că s-a pus al doilea pe lista de consilieri PC, că s-a dat viceprimar fără concurență pentru ca acum să sară din barcă precum ultimul șobolan?

Revocatul își reneagă și el electoratul

De un lucru putem fi siguri însă: că tam-tamul făcut de Radu Cosca acum șase ani a fost unul absolut gratuit. A, nu mai țineți minte? Păi, în 2008, Radu Cosca a fost ales consilier local PC, dar n-a apucat decât să depună jurământul. Fiindcă cei de la partid l-au exclus inexplicabil şi şi-a pierdut şi mandatul. Cosca a contestat decizia în instanţă şi chiar s-a prezentat cu avocatul său la şedinţa de Consiliu.

Doar că, vedem acum puțin îi păsa lui Radu Cosca de postul de consilier local în care fusese ales. Lui, probabil, îi păsa de prezența la butoane, în locul unde mai obții un PUZ, un PUD, o aprobare, o sponsorizare.

Altminteri, acum, dacă i-ar păsa de electorat, revoluţionarul braşovean (pag. 10 poz. 1051!) Radu Cosca s-ar zbate să rămână măcar consilier. Măcar pentru a demonstra că acum șase ani n-a fost totul doar un circ. Măcar pentru a nu-i lăsa să creadă pe cei care i-au dat votul că el se mulțumește și cu nimic dacă nu e să fie vice sau poate chiar primar. Sau măcar şef la Autoritatea Teritorială de Ordine Publică. Cum era când activa în CJ şi a trecut uşor peste un dosar penal pentru accidentarea pe trecerea de pietoni a unei amărâte.

Într-un articol viitor, vom încerca să vă explicăm de ce nu credem că Radu Cosca a făcut ceva de care să se teamă, ca viceprimar. Dar și ce ar putea să facă acum nestingherit, nemaifiind nici măcar consilier. Și de ce s-ar putea să vrea să se uite în altă parte, eventual una mult mai profitabilă.

Notă: acest articol reprezintă strict opiniile autorului. Majoritatea formate prin deducții logice. Deci orice încercare de influențare prin vorbe, fie ele și de bine, este nerecomandabilă.

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply