Dacă nu Brăila, atunci Tulcea. Dar, mai întâi, Mila 23!

14 august 2013

ANTIteza, ANTItudinea

Fiindcă vecinii brăileni, la 15 km de noi, fac nazuri, stârniți de baronul lor, am putea noi să le-o luăm înainte și să ne asociem cu Tulcea. Și, pentru început, am putea face treabă bună și cu Mila 23.

Ne-a atras atenția, ca fiind cu adevărat deosebit între evenimentele de Sf. Maria – Ziua Marinei, competiția de canotci. Toți doritorii, indiferent de vârstă,  constituţie sportivă şi experienţă, sunt așteptați să se alăture inițiativei lui Ivan Patzaichin și asociației sale de la Mila 23, de a naviga ecologic.

p000000010011_5..960x400..o

Canotcile, o “invenție” a marelui campion și asociației sale, sunt puse la dispoziție de către aceștia și îmbină materialul și tehnica de construcție a lotcii cu liniile dinamice ale canoei. Dealtfel, Ivan va conduce și o întrecere de canotci, demonstrativă, de la Brăila la Galați, unde va ajunge în jur de ora 12:30. Până atunci, începând de la pe la 11:00, la Elice, gălățenii sunt așteptați să se înscrie în echipe de câte 11. Între 12 jumătate și 2 dup-amiaza va avea loc acomodarea cu ambarcațiunile, iar după instructaj va începe concursul care se va întinde până la 5, când se vor premia câștigătorii.

p0000_LAW_3092..960x400..o

De fapt, câștigători vor fi cu siguranță toți participanții, fiindcă până și o barcă cu vâsle e greu de găsit în orașul dintre cele trei râuri, darămite și un campion olimpic drept instructor de navigație.

Ce vor Patzaichin și Mila lui, 23

Ivan Patzaichin face parte din acei oameni care încă mai cred în puterea exemplului și inegalabila putere a inițiativei individuale . Și-a înființat asociația de la Mila 23 pentru a promova turismul lent, neinvaziv, înfrățit cu natura, în Delta Dunării dar și ca model de turism pentru România, în general.

Pornind de la ce a făcut cel mai bine toată viața, vâslire (rowing, engl), Patzaichin a lansat Rowmania – promovarea ecoturismului cu barca. În treacăt fie spus, cu o siglă extrem de sugestivă, făcută de un voluntar, și cu fonduri minime, Rowmania lui Patzaichin e aproape la fel de cunoscută în Europa precum campaniile cu frunze de milioane.

Ivan Patzaichin in canotca

Relaţia mea cu România a fost să o reprezint cât mai bine şi cu cât mai multă bucurie şi cinste. Aşa a apărut şi acest proiect. Încercăm să păstrăm, să apreciem frumuseţea dată de Dumnezeu. Proiectul este legat de viaţa mea, de Deltă, unde obiceiurile trebuie protejate, respectate şi preţuite„, spunea Ivan la lansarea proiectului, în aprilie 2011.

Apă avem şi aici, la Galaţi! Și iniţiativă!

Având un oraș binecuvântat de ape, n-ar fi bine, dacă tot a venit Ivan la Galați, să se ducă și Galațiul spre el? Avem ape, avem bălți nevalorificate, pescari cât cuprinde și la bărci stăm destul de prost, că nici pontoanele nu se simt prea bine. Dar avem un primar care pare că a rămas aproape de viața sportivă și inițiativele civice de recuperarea a tradițiilor.

Mai mult, avem și puzderie de pescari, alungați de pe toate bălțile „scurt-circuitate” închis, pentru ștabi, dar și asociații

mila23de pescuit care se bat de altă muscă decât momeala de păstrăvi. Ca să nu mai spunem că nici de pescărițe n-am duce lipsă dacă le-am crea condiții. Uite ce frumos se pescuiește la Mila 23!

Spun asta gândindu-mă că și noi, gălățenii, avem un exemplu de inițiativă pornită de la un singur om și amplificată până a devenit aproape o modă. Aceea a recuperării istoriei gălățene, deocamdată doar în repere, în imagini de arhivă. Dar, despre Vechiul Galați, despre cum se materializează idei sclipitoare dacă sunt promovate cu tenacitate și bun-simț, data viitoare.

(surse foto: rowmania.ro, pescuitul.ro)

, , , , , , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

3 Responses to “Dacă nu Brăila, atunci Tulcea. Dar, mai întâi, Mila 23!”

  1. Delafluviu Guzi Says:

    Mihai, daca te bagi la vaslit in vreo canotca, fie si cu tit;u; dr „drive-test”, eu o sa iti rezerv o surpriza placuta, marca:”Made in Galatzburg”!

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. VIDEO - Ziua Marinei a intrat la apă. Pe uscat, într-o parcare... - Made in Galaţi - 18 august 2014

    […] CITEȘTE ȘI „DACĂ NU BRĂILA, ATUNCI TULCEA. DAR, MAI ÎNTÂI, MILA 23” […]

Leave a Reply