Dascăli fără scăpare din sistem

17 ianuarie 2014

ANTIpatia, ANTItudinea

Aşa cum de jumătate din eşecul elevului e vinovat profesorul, învăţătoarea Blându îşi împarte „succesul” cu sistemul românesc de învăţământ. Nu atât ea trebuie dată afară din sistem, cât „sistemul”, incompetent, nepotist şi jegos, reformat mereu în mai rău, ar trebui dat afară din învăţământ.

Sistemul public de educației

Caricatură de Monica ZanetViața liberă

…Sistemul s-a perpetuat, cei cu dosar bun au avut prioritate şi pe stil nou. Asta ca să înţelegeţi ce vroia să spună învăţătoarea Dana Blându, filmată pe ascuns, când vorbea de adusul ei de la ţară…

Dar oamenii care conduc sistemul sunt mai breji?

Ce exemplu să dea cadrelor didactice inspectorii generali numiţi politic, unii fără grad sau doctorat dar cu derogare de la Ambramburica, ba chiar şi unii care nu călcaseră prin preuniversitar în viaţa lor? Cum pleacă, unii, inspectori dintr-o şcoală mărginaşă şi revin, peste ani, ca profesori la licee de top?

În schimb, îşi dau grade fără preinspecţii, pe şestache, îşi mută odraslele de la un liceu la altul în an terminal, călcând pe deasupra regulamentelor sau îşi fac firme de management al proiectelor europene câștigate de… inspectorat. Când sunt prinşi cu vreun matrapazlâc sau sunt dizgraţiaţi politic, majoritatea inspectorilor nu cad mai jos de un post de director…

Dana Blându este exemplul „AŞA DA!” de aruncat în faţă tuturor idealiştilor care mai cred…

(Citește mai departe pe adevărul.ro)

, , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply