IATĂ DE CE se surpă Stadi…hăului

21 iulie 2014

Administrație, ANTItudinea

Din cauze naturale, vor pretinde cei de la Apă Canal., așa cum susțin și în ceea ce privește surparea apărută pe strada Bălcescu. Iar, în principiu, au dreptate. Doar că aceste cauze naturale îi privesc în mod direct fiindcă ȘI pentru gestionarea cauzelor naturale încasează foarte mulți bani de la noi toți, nejustificat de mulți după cum afirmă unii. Prin prisma acestei logici, Apă Canal este bună de plată pentru tot ce incumbă repararea tasării de pe Stadionului și, în general, pentru toate tasările rezultate din scurgeri de apă necontrolate.

Mai jos vă vom arăta că Apă Canal este vinovatul principal pentru tasarea de pe strada Stadionului, iar edilii doar dau o mână de ajutor pământului să alunece la vale, spălat de apele pe care firma condusă de navalistul Gelu Stan le colectează defectuos.

Canalizare există pe Stadionului?

„Nu plătiţi apa de ploaie, ci serviciul efectuat de Societatea Apă Canal S.A Galaţi, care include: colectarea, transportul şi epurarea apelor meteorice”,

se arată pe site-ul instituţiei, la capitolul Întrebări frecvente.

Așadar, în prețurile destul de mari pe care le puteți observa în facturi, canalizarea acoperă deversarea controlată a apelor căzute din cer, cum se spune.

În fotografia de mai jos, se poate observa băltirea apei la mai bine de 24 de ore de la încetarea ploii care a adus-o pe strada Stadionului. Pentru cei mai puțin familiarizați cu zona, trebuie spus că atât sub heleșteul din imagine, dar mai ales în partea dreaptă cum priviți în poză, chiar la ieșirea din parcarea blocului D19, asfaltul și betonul au niște crăpături suficient de mari și suficient de vechi (mai bine de 10 ani) ca să fi permis scurgerea unor cantități semnificative de apă în subsolul străzii.

P1070191

Colectarea apelor sau banii înapoi!

Pe de altă parte, pentru a preveni infiltrarea necontrolată în solul ce trebuie să susțină clădiri cu mai multe nivele și trafic greu, străzile sunt prevăzute cu guri de scurgere, făcând legătura direct cu sistemul de canalizare pe care atât îl mai laudă operatorul Apă Canal și pentru operarea căruia încasează foarte mulți bani.

Doar că, pe Stadionului, cât veți merge de la intersecția cu Oțelarilor până la sensul giratoriu din fața parcului de la turnul TV, nu veți găsi nici măcar o gură de scurgere. Poate n-am văzut-o noi; atunci să ni se arate!

Ce am văzut este gura de scurgere răsărită în urma recentelor săpături făcute de cei de la Apă Canal, de când s-a prăbușit strada. Aceasta pare a fi adăugată recent, și ținând cont de grătarul de tip nou. Navigând pe Google Maps într-o realitate imortalizată în 2012, vi se va confirma lipsa gurilor de scurgere de-a lungul întregii străzi. Tot acolo veți vedea o stradă Stadionului reabilitată în 2011 de Vega, care a asfaltat-o în doar o zi (!). Și atunci, ca și acum, veți putea observa pe banda de dus către Turnul TV o fâșie de asfalt adăugată de cei care, la numai câteva luni de la reabilitare, au descoperit că mai trebuie îngropată și canalizarea de mare diametru care însă a rămas până în ziua de astăzi neutilizată, după cum susțineau recent muncitorii trimiși să descopere cauzele tasării.

Credem că este foarte interesant de aflat ce sistem de drenare a apelor există pe strada Stadionului, dacă acesta putea să funcționeze și, evident, dacă și-a făcut și treaba. Fiindcă altfel Apă Canal e bună de plată. Orașul, și mai nou întregul județ, asigură investițiile, construiește rețele, canalizări, asfaltează și finanțează stații de epurare. Toate la indicațiile specialistului, operatorul de apă.

Dacă însă acesta nu a observat că nu colectează apele pe care însă le facturează adesea de mai multe ori, după cum se plâng mulți, atunci să plătească! Din profiturile acelea astronimice se vor găsi cu siguranță bani pentru combaterea câtorva gropi nevinovate. Iar plata ar trebui să înceapă cu paza de la surpări, aceea pe care deocamdată cetățenii, din bugetul local, o suportă în contul salariilor și dotărilor polițiștilor locali sau firmei private angajate de Primărie. Mie unul nu-mi convine să plătesc două echipaje de poliție locală (câte unul la fiecare capăt al tasării de pe Stadionului), 24/7, să interzică accesul pe stradă fiindcă Apă Canal nu e în stare să monteze garduri și porți de șantier. Dumneavoastră vă convine?

P1070196

Deocamdată, erorile continuă

Primele măsuri luate de cei de la Apă Canal, ajutați de Gospodărire Urbană, frizează absurdul.

În grădina blocului C1, cel amenințat cu prăbuțirea în caz de adâncire a tasării, exista un cămin de canal ce se pretinde că ar fi al unei țevi de termoficare dezafectate. A fost acoperit cu pământ și bătătorit, nici nu se mai vede unde era. N-ar fi trebuit dezgropat și văzut dacă nu ȘI acea țeavă favorizează infiltrațiile?

Oricum, cât timp este în vigoare HCL 79/2002, trebuia să se prezinte foarte clar motivul pentru care se solicită tăierea, schiţa de amplasament a arborilor, fotografii din care să rezulte starea de vegetaţie a copacilor sau pericolul pe care-l prezintă pentru locuinţă, artere de circulaţie etc., acordul în scris al vecinilor, membrilor asociaţiilor de locatari, privind realizarea lucrării de tăiere.

Mai mult, trebuie să existe și angajamentul în scris al solicitantului pentru plantarea şi îngrijirea a cel puţin trei puieţi bine dezvoltaţi în zona în care se face tăierea, iar in cazul în care dezvoltarea copacilor afectează integritatea unei construcții, trebuie prezentată expertiza tehnică de specialitate sau punctul de vedere al instituţiilor autorizate în domeniul construcțiilor. Există așa ceva? Noi pariem că nu există nici măcar o evidență clară a ce se taie, darămite conformare cu legea.

P1070188

Dorel Was Here

Iar pentru ca măsura profesională să fie dată pe deplin, la fața locului s-a amenajat o rigolă de scurgere, pentru a eficientiza drenarea apelor din jurul blocului amenințat. Doar că, după cum se poate observa, aceasta este din start executată cu o pantă greșită, apa adunându-se undeva pe la mijlocul ei, până la scurgerea în stradă…

Așadar, Noul Galați are toate șansele să se afle SUB vechiul, acolo unde vom ajunge atât prin competența celor care îl întrețin, dar și prin iresponsabilitatea operatorilor săi de utilități publice. Și, mai ales, prin impasibilitatea cetățenilor jecmăniți, care acceptă să plătească la nesfârșit pentru greșelile, adesea catastrofale, ale altora.

Așteptăm cu mult interes noile investiții, în tuneluri pe sub fluviu, pasarele suspendate, stadioane gigant și aeroporturi care se rotesc după soare, facilități publice cu mult mai ușor de proiectat, construit și întreținut decât o biată stradă cu două benzi, pavată cu asfalt și lăsată să plutească pe apa necanalizată a indiferenței.

P1070190

, , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dom' prefect, stați liniștit că stați perfect - Made in Galaţi - 19 septembrie 2014

    […] CITEȘTE ȘI IATĂ DE CE SE SURPĂ STADI…HĂULUI […]

  2. Greu de păzit 2014 - Stadionului, extremă urgență pe drumul spre secția de votare - Made in Galaţi - 20 octombrie 2014

    […] CITEȘTE ȘI: Iată de ce se surpă Stadi…hăului […]

Leave a Reply