Dumitru Nicolae și-a găsit un nou discipol

7 august 2013

ANTIpatia, ANTItudinea

Deși te-ai fi așteptat să-l invite pe Dumitru Nicolae cel mult în holul Parchetului, la o inaugurare de plângere penală, Marius Stan dovedește că autobășcălia n-are limite. Nicolae l-a “ajutat” pe Stan să mai cheltuiască încă o cârcă de bani și să ne mai lase un an fără apă în bazinul de înot acoperit după ce Baia Comunală fusese deja, chipurile, inaugurată.

Cu toate astea, fotbaliatorul îl cheamă pe fostul primar de doi lei și trei mandate să-l ajute să mai taie o dată panglica.

Scurtul drum de la liberal la papagal politic

BaiaComInaugPornit în mandat ca o speranță după 20 ani de anti-progres, Marius Stan face tot ce poate să-și egaleze predecesorii. Bani publici cheltuiți nebulos pe paranghelii dubioase, butaforii kitchioase și asfaltări sau borduri sfărâmicioase. Parcuri în degradare, iar restul zonelor verzi asaltate de antreprenori de bâlci, ca pe faleză sau în parcul Cloşca. A uitat Marius Stan ce a promis gălăţenilor, pe ce fond de nemulţumire a ajuns primar, ba chiar şi de la ce partid provine şi contra cărei găşti politice a candidat?

N-ar fi prima oară. Marius Stan a uitat că oamenii lui Nicoale sunt câh! şi trebuie înlocuiţi cu figuri noi, care măcar să dea aparenţa unei primeniri, darămite a competenţei. Marius Stan a uitat că auditul de aproape 200 de mii de euro trebuia să evidenţieze greşelile predecesorilor săi, să găsească vinovaţii punctuali şi să creeze premizele ca abuzurile de până la el să nu se mai repete. Stan a uitat că a promis schimbarea şi nu perpetuarea practicilor păguboase care au adus Galaţiul unde e.

Pur şi simplu, repetă greşelile celor de dinaintea sa, ca un papagal politic incapabil să acţioneze după propria-i judecată. Pare a fi sfătuit de cei care i-au linguşit şi pe foştii edili, iar fostului primar, în loc de socoteală, pare că-i cere aprobarea, ca unui mentor.

Spălat pe creier la Baia Comunală?

Anul trecut, Marius Stan se declara stupefiat de Baia Comunală prevăzută fără accesorii, tânguindu-se: „bateţi-mă, dar nu pot să înţeleg cum de a fost posibil aşa ceva!„. Anul ăsta a uitat  subit totul şi-l invită la re-inaugurare pe predecesorul său care i-a lăsat o investiţie inutilizabilă dar inaugurată, necesitând încă un an de lucrări şi alte aproape 40 de mii de euro numai pentru mobilier…

La vârsta lui Dumitru Nicolae poate e şi de înţeles că vine senin să taie panglica din nou pentru aceeaşi mărgică. A uitat el şi că Grădina Publică are fântână arteziană ori că staţiile de tramvai pe străzile renovate au nevoie de refugii… Plus că, la protocolul de deschidere a stabilimentului, se mai alege omul cu vreun card de gratuităţi la fizioterapie, şedinţe de înot etc. Dar la un politician în putere, precum Marius Stan, nu poţi decât să te gândeşti că-i derapează raţiunea pe  memoria aplatizată până la luciu.

Dacă îl chema pe fostul primar să inaugureze împreună Parcul Rizer sau străzile Oţelarilor, Stadionului, Frunzei şi Gheorghe Asachi, investiţii ce transced mandate, mai treacă-meargă. Pe când aşa, fără clarificarea tunurilor date în ultimii 12 ani, fără întrebări despre datoriile APATERM-ului, taxele volatilizate de la ECOSAL surpările de pe urma ISPA etc., curtoazia lui Marius Stan are aparenţa unei strângeri, adesea sub preş, a gunoiului lăsat de Dumitru Nicolae.

Şi-l mai şi cinsteşte pe acesta din urmă cu un pişcot, un pahar de şampanie şi o poză de grup, drept mulţumire că l-a lăsat  şi pe el să se joace la butoanele Galaţiului.

Cele de mai sus sunt prea rizibile ca să poată fi puse altundeva decât într-un pamflet. Deci, digeraţi-l în consecinţă!

, , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

One Response to “Dumitru Nicolae și-a găsit un nou discipol”

  1. ana Says:

    foarte bine spus. m-as bucura ca,intr-o zi,sa se gaseasca cineva cu adevarat bun ,pentru orasul nostru

    Reply

Leave a Reply