După apologia mitei, Astărăstoae respinge cardul

25 noiembrie 2014

ANTIpatia, ANTItudinea, Sanatate

„Cardul  împiedică desfășurarea actului medical și birocratizează. Viitoarea carte de identitate va cuprinde și aceste elemente pe care le are cardul. Noi nu vom sabota, dar nu vom susține cardul și dosarul electronic. Vom susține toate acțiunile Ministerului Sănătății și ale CNAS, mai puțin aceste lucruri. Pe noi ne interesează actul profesional”, a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, la o conferinţă a Mediafax pe tema reformei în Sănătate.

Acum două luni, la o întrunire a Consiliului Naţional al CMR, desfăşurată pe 5 septembrie la Alba Iulia, Astărăstoae afirma că „«Plicul» va dispărea în momentul în care plăţile informale vor fi legalizate şi se va da sub un anumit control. «Plicul» nu este eliminat nicăieri în lume. Vreau să vă spun că «plicul» se dă şi în Germania, se dă şi în Franţa, în Japonia nu mai spun, acolo nu există care să vină şi să nu dea, pentru că ţine de cultura lor. Singura problemă este tocmai ca să ai controlul şi să nu existe condiţionarea actului medical. Reglementarea foarte clară a acestor plăţi informale va elimina ceea ce spunem noi acum «plicul»”.

astarastoae4347_56614100

Vasile Astărăstoae. Foto: romaniatv.net

Carduri şi sentinţă inutile

Mulţi români au primit deja prin poştă cardurile electronice de sănătate. Doar că nu prea au cum să le folosească pentru că sunt puţini medicii care au achiziţionat aparatura necesară citirii documentelor.  Reprezentanţii Casei de Sănătate îi ameninţă pe doctori cu rezilierea contractelor şi nedecontarea serviciilor medicale în cazul în care nu sunt utilizate cardurile.

Pe de altă parte, tot în septembrie, Vasile Astărăstoae a primit din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o sentinţă de condamnare definitivă în procesul intentat de ANI. Aceasta l-a acuzat de conflict de interese fiindcă deţine simultan preşedinţia Colegiului Medicilor şi poziţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi.

Astărăstoae este în continuare în funcţii. CMR susţine că aşteaptă documentele de la instanţă, inclusiv motivarea sentinţei, fiindcă nu ştie despre ce este vorba întrucât nu a fost parte în proces. UMF îşi argfumentează refuzul punerii în aplicare a sentinţei tot prin lipsa motivării acesteia, invocând faptul că acesta”ar putea duce la o interpretare diferită față de cea a Agenției Naționale de Integritate”.

(Surse: România liberă, Mediafax şi HotNews)

, , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply