Eu țin cu ursul pragmatic! Ăla care filmează…

16 iulie 2013

ANTIpatia

Așa ultragiere precum la vederea celor doi pensionari amatori de K1, din Cluj, mai rar s-a pomenit în gura cititorilor de promptere.

Majoritatea, după ce ia-u condamnat anemic pe bătrâneii neliniștiți, au sărit cu logica țaței pe cel care a filmat și a postat înregistrarea, aruncând lături de reproș, bineînțeles, și asistenților, aparent impasibili, la demonstrația de negocieri cu capul spart. Prompter-triştii s-au făcut inclusiv că nu sesizează opinia edificatoare reporterului de ocazie, care, dindărătul săpunierei imortalizatoare, şi+a calificat magistral personajele: „Lasă-i, mă, să-şi deie dacă-s proşti!…”

Ei bine, eu sunt întrutotul de acord cu cel care a filmat, chiar dacă pentru ceilalți asistenți am rezerve. Și  în niciun caz nu suntde acord cu tonul discriminator al celor ace au comentat știrea, de parcă după o anumită vârstă n-am fi tot egali, de parcă vârsta ar aduce obligatoriu și înțelepciunea sau educația, ba, și mai grav în subliminal, de parcă vârsta ne-ar scădea responsabilitatea pentru faptele noastre și trebuie să aibă grijă lumea de noi, ca de retarzi…

Sfat bun și prevedere digitală

Pensionarii fuseseră în prealabil despărțiți, existase un debut al incidentului, altfel nu avea rost filmarea. Iar faza imortalizată debutează cu revenirea celui mai tinerel dintre moșulici, arzându-i pe la spate una-n ceafă celui cu părul alb .

Atunci mai intervine unul dintre cei prezenți și încearcă să-i despartă. Are vreun succes? Cu tot pacifismul celui lovit și intervenția  terțului, cel care în final va pierde dealtfel lupta ține naibii să se bată. Vorba celui care filmează: “Lasă-i să-și dea dacă-s proști!”

Până la urmă, bunicuțul albit în cap, luând sfaturi de la cameramanul de ocazie –  “Dă-i cu capul!” – îl învinge pe cel însetat de… sânge și pumni.

No, dar acum ce-ați fi vrut să facă cel care a filmat? Să-i despartă? Au mai încercat și alții și n-au reușit. Să-i ia partea celui lovit pe la spate și care, oricum, a dovedit spirit non-combat inițial? Atunci ar fi fost și el amendat, că a participat la altercație. Nu mai spun de eventuale daune materiale pentru cel care ar fi poierdut lupta și ar fi clamat despăgubire pentru răni. Omul realizeaz

Și atunci face ce e cel mai indicat, îi dă un sfat bun moșneagului copleșit de lovituri în primă fază, un sfat de luptă fiindcă asta era acolo, ajutându-l să-și pună adversarul la pământ și să încheie conflictul.

A, și mai și filmează ca să existe proba legitimei apărări!

Pe autorități le-ar fi putut durea unde-I durea și pe privitori

V-o spun din proprie experiență!

Într-o duminică, unul încă la vârsta a doua l-a articulat pe un pesionar care oprise în fața lui să permită traversarea  pietonilor deși aceștia nu apucaseră să pună încă piciorul pe zebră. Până să ajung lângă ei, tomnaticul bucureștean îl cam șifonase pe bunicuțul brăilean, lăsându-l chircit pe portiera propriei mașini și cu semne vizibile de hemoragie facială. Klingonianul a devenit însă inofensiv când l-am întrebat de sănătate, deci nu mai avea rost să-mi pun mintea cu el.

Așa că am sunat la 112 și le-am comunicat celor de acolo incidentul, o descriere a personajelor, numerele de înmatriculare, culorile și mărcile mașinilor, plus faptul că ambii se îndreptau spre ieșirea din oraș, deci e posibil să se afle în tranzit. Am insistat asupra amănuntului că, dacă îl oprește vreun echipaj în drum, vin să dau declarație de martor contra gibonului pe care-l auzeau și ei în receptor, fiindcă se tot manifesta  cu un soi de răgete articulate.

Prinzându-se după fața mea că nu era nimeni prea interesat la celălalt capăt al conversației, primata s-a urcat în mașină  și s-a depărtat alene, la fel de nepăsătoare ca vocea ofițerului de serviciu care mă asculta. Notând, cică! Mi-am dat seama că îl vor căuta din părți pe agresor, că am pierdut timpul de pomană cu vajnicele autorități și nou-înființatul atunci număr unic de urgență. Aceleași impasibilități, aceeași indolență.

De nervi că am căzut în capcana civismului perdant, am uitat să-I opresc pe cel altoit la fațadă, să-I las un număr de telefon și asigurarea că-mi reamintesc oricând ce I s-a-ntâmplat, dacă asta îl ajuță cu ceva. Și am mai uitat și să trec pe la Loto, să pun niște numere pe mi le notasem undeva, că era nu-ș ce report baban.

Evident, nu m-a chemat nimeni să dau vreo declarație vizavi de incident.

Iar în ziua aia au ieșit și cinci din alea șase pe care vroiam să le marchez.

, , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply