EXCLUSIV: În plină vară, ISPAS le bagă gălăţenilor AGENT TERMIC CU FORŢA, pe sub uşa asociaţiilor

Săptămâna trecută, o nouă promisiune marca  „Stan şi Marius” a început să facă valuri de apă caldă prin oraş. Primarul i-a sfătuit pe gălăţeni să mai aibă răbdare câteva zile că va sosi şi apa caldă. Pe de altă parte, în ciuda faptului că mulţi nici n-o mai aşteaptă – deci n-ar avea cine să-i deschidă numitei uşa, recte robinetul – competenţii din sistemul falimentar centralizat insistă să le-o bage pe gât. Mai precis, pe sub uşa asociaţiilor.

Mircea Ispas, directorul pus cu largul concurs al fundaşului de la Primărie în fruntea Calorgal, şi-a asumat rolul de a semna o adresă abuzivă, remisă asociaţiilor de proprietari. Prin aceasta, fără niciun drept, îi ameninţă pe gălăţeni cu tot felul de prevederi legale, unele caduce, altele niciodată aplicate până în prezent, servindu-le gogoriţe care să-i determine să rămână captivi. Măcar încălzirii centralizate, dacă nu şi apei calde de la Apaterm 2.

149143_big_046505236ac340a3f7050aaf308c6ccdMircea Ispas, mâna lungă băgată de fundaşul de la Primărie pe sub uşa asociaţiilor după banii gălăţenilor

Operare la buzunare fără contract şi fără furnizare

De când s-a înfiinţat, Calorgal nu a livrat niciun strop de agent termic gălăţenilor. A livrat, în schimb, salarii grase în buzunarul lui Ispas Mircea, un (cică) liberal urmărind ca umbra fantoma liberală a lui Marius Stan oriunde avea acesta nevoie de un slu..strigoi de încredere. Spunem asta pentru că, asemeni guvernelor în exil, Ispas a ocupat postul fantomatic de director într-o firmă… fantomă înființată și plătită din banii cetățenilor, ani buni, ca să aibă cine se înfrupta apoi din leşul muribundei şi finalmente defunctei APATERM.

Doar că, asemeni dăunătorilor, fantoma CALORGAL, înainte de a avea măcar un pre-contract cu cetățenii, recte cu asociațiile de proprietari din blocuri, a intrat cu ciubotele direct în libertatea câștigată cu greu de gălățeni. Libertatea de a nu mai fi, după aproape 50 de ani, iobagi legați de țevile unui sistem centralizat, învechit încă de la inaugurare, ineficient, corupt și devalizat de autorități asemenea.

Adresa trimisă de CALORGAL asociațiilor este plină de jonglerii lingvistice și răstălmăciri de fapte, numai ca nou-înființata sugativă de bani de la cetățeni să dea impresia că are aceleași drepturi ca și APATERM, în special acela de a aproba debranșarea, de a percepe taxe nesimțite pentru asta și, după cum veți vedea, de a face tot posibilul ca gălățenii să rămână captivi sistemului.

Încă din start, se susține un mare neadevăr: „În urma dispunerii (chiar așa!) judecătorești de intrare în faliment a SC APATERM SA (…) CALORGAL SA a preluat activitatea de furnizare a energiei termice…” Minciună! Instanța nu a decis așa ceva, ci fundașul și acoliții săi, fără licitație, prin încredințarea directă a operării rețelei de agent termic. Dealtfel, acesta un subiect numai bun pentru DNA, mai ales că în zilele următoare vom arăta unde s-a operat golănia…

Mai departe: „Conform Ordinului ANRSC nr. 91/2007 (…) deconectarea unui apartament (…) se poate face numai după emiterea avizului de deconectare de către furnizor”.

Greșit! APATERM nu mai există, iar CALORGAL este cel puțin deocamdată doar operator. Ca să devină ȘI furnizor, trebuie să semneze contracte cu asociațiile.

Asta dacă s-or găsi proști care să mai riște o dată, de data asta cu APATERM 2.

Bun-platnicii loiali şi dezrobiţii din zona unitară, cea mai vânată pradă

Mai rău! Dacă în blocul dumneavoastră nimeni nu și-a montat centrală termică până acum, CALORGAL-ul vrea să vă decidă viitorul: se vor aplica prevederile art. 54 alin (3) din Legea nr. 325/2006, «un condominiu – un singur sistem de încălzire»”. Adică fără centrake de apartament și nici măcar de scară! Doar una per bloc, indiferent de câte scări are. Ia să vedem, puteți? Evident, nu, deci mai bine rămâneți la cinstitul Ispas…

Și pentru cetățenii abia scăpați din ghearele așa-ziselor zone unitare are Ispas un cadou: prevederile art. 294 din desuetul ordin amintit dar și un articol dintr-un HCL  aberant, 167/2008, precizând că „deconectările individuale nu se pot executa în acele condominii în care nu s-au produs deconectări.” Deci, pe de o parte, aleșii anunță desființarea zonelor unitare, iar pe cealaltă îl trimite fundașul pe Ispas să îi lege cu lanțurile de calorifere.

Și ei știu că e doar abureală…

În continuarea hârtiei neigienice emise de CALORGALUL lui Stan, Ispas et co. urmează o căruță de birocrație de surmontat și saci de bani de plătit de către cei care încă nu realizează că sunt, în sfârșit!, LIBERI.

Cât timp contractele cu vechiul furnizor au încetat de drept, rămânând în vigoare doar eventualele datorii și acelea nu se știe către cine fiindcă trebuie stabiliți executorii financiari, gălățenii nu mai trebuie să dea socoteală nimănui dacă se debranșează.

Chiar dacă vreo prevedere strâmbă, votată de Consiliul Local în cine știe ce ședință deîndată și la dos, le-ar putea sta în cale, cu siguranța aceasta poate fi desființată aplicând legea națională. Și în instanță dacă este nevoie. Iar dacă și la nivel național s-a inventat vreo mișelie legislativă, cu siguranță invocarea prevederilor europene ar face-o muci fără comentarii.

Dar, ca să nu rămână doar ca noi, să ne amintim ce trâmbița săptămâna trecută Marius Stan:

„Suntem foarte aproape de finalizarea tuturor procedurilor legale necesare pentru a putea asigura din nou acest serviciu public indispensabil. Sper, şi facem eforturi mari, mă refer aici şi la implicarea bugetului local, deci a banului public, să reluăm cât mai repede furnizarea apei calde. Mai sunt proceduri de îndeplinit, mai sunt acte de întocmit…”.

A, deci procedurile nu s-au finalizat, banul public n-a fost încă amanetat prin tot felul de chițibușării la limita legii, mai sunt acte de întocmit (a se citi fabricat), dar fraierii trebuie deja să joace după cum le cântă în țevi ratangii cu poarta goală de succesuri dar tolba plină de promisiuni…

Oricum, vom reveni foarte curând cu precizările unui specialist în drept fiindcă ceea ce fac autoritățile a depășit de mult sfera penibilului, apropiindu-se vertiginos de… penal.

74237Fotocolaj: VoxTV Regional

, , , , , , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply