FOTO/VIDEO – Puneți Valurile Dunării, nu manele!

Aproape la unison, presa gălățeană încearcă să îmbărbăteze cetățenii-contribuabili plătitori de taxe anticipând o sărbătorire spectaculoasă, ba chiar și cu gust a Zilei Dunării. Cu toate acestea, Primăria s-a remarcat până acum, cu notabile și foarte rare excepții, prin paranghelii deșănțate, cu iz de bâlci sătesc combinat cu petrecere de ghetto sud-african. Ne facem așadar datoria unor observații, ba și a unor reamintiri recente care nu vor plăcea nimănui, dar sperăm să folosească tuturor.

Dar mai bine să punem răul înainte, ca anti-exemplu, decât bocetul după bani mulți și azvârliți pe apa Dunării.

b31e96e84b3fae98b45559de297b8f2d_XL

Focuri de artificii promise la Ziua Dunării. Sursa foto: Viața liberă

 Cărcotași locali de serviciu dar și de la „centru”

Evenimentul care îi va ține ocupați pe gălățeni în serile de 27-29 iunie a început să facă valuri , dar și spume la gura unor critici recunoscuți din presa locală, dar și națională.

Astfel, în Impact est, sunt lansate acuzații de „șmen” vizavi de modul în care s-a atribuit organizarea evenimentelor. Asta și prin prisma faptului că firma câștigătoare este o fericită bucureșteancă aparent falită dar și că suma e uriașă vizavi de eventualele beneficii de imagine sau chiar turistice pe care le-ar putea aduce Galațiului încă o serie de spectacole costisitoare. Curajul edililor în a se lansa în asemenea achiziții cel puțin dubioase, ziariștii săptămânalului incomod îl atribuie unei „cârdășii” cu instituția însărcinată să verifice cheltuirea banului public, respectiv Curtea de Conturi.

Oricum, despre Fun Time Production SRL ți Dorian Ciubuc vom vorbi într-un articol viitor mai pe larg. Atât în ce privește câștigarea acestei organizări dar și un „tun” de răsunet dat acum doi ani unei bine-cunoscute formații de rock.

Răsunetul evenimentului gălățean a trecut însă de granițele orașului. Însuși săptămânalul Cațavencii îi consacră un articol„e șomer pe termen lung, n-are din ce trăi, dar are parte de frumoase sărbători orășenești ș.

Mai mult, „cațavencul” – care dealtfel ne este vecin, pendulând încă între județul de baștină, Tulcea, și București – face și o estimare: „organizarea unei astfel de șușe, cu tot cu focuri de artificii și trupe de expirați bătrâni, nu costă mai mult de 70-80.000 de euro. De asemeni, taxele sunt incluse în această sumă. Așa că rămâne o diferență uriașă, de aproximativ 140.000 de euro” față de cei peste 220 de mii anunțați de Primăria Galați drept costuri totale.

P1060309

 Premizele de șușă ale evenimentului

Cu siguranță vă întrebați ce caută aceste ilustrații urâte, cu străluciri de târg sătesc, după fulminantul instantaneu cu artificii de mai sus.

Ei bine, acum două săptămâni a fost organizat un festival de tradiții populare și cântece oltenești chiar în centru Galațiului, în parcarea de la Casa de Cultură a Sindicatelor. E foarte posibil să nu fi auzit de el sau să-l fi confundat vizual cu un târg de haine ori încălțăminte. Pentru că, într-adevăr, așa arăta și la acest calibru a fost promovat de organizatori, Primăria Galați, prin intermediul unor afișe prinse cu scotch pe stâlpi.

Dincolo de aspectele hidoase ale îngrămădelii pricinuite de lipsa locurilor de parcare pentru public, a insuficienței sau lipsei de toalete publice (căci, după miros, nu-ți dădeai seama exact…), așa-zisul festival șoca prin kitsch-ul dus la extrem. Nu știm ce-or fi cântat strict în orele de spectacol artiștii, dar locația și celelalte manifestări ale festivalului, târgul și bâlciul, arătau ca în imaginile de mai jos.

P1060310

Și dacă nu vă faceți o idee clară – fiindcă n-am vrut să vă oripilăm la maxim și am ales să ilustrăm evenimentul mai pe înserat, să se mai estompeze din detalii – priviți scurtul film pe care l-am făcut în ceea ce ar fi trebuit să fie o seară a „cântului și tradițiilor populare”. Veți observa ce magnifi-kitschic sfârâiau micii pe acorduri de etno-manea și cum trona la loc de cinste trenulețul ruginit în locul unor călușei tradiționali, pictați în culori vesele cu vopsele lăcuite.

Sperăm că astfel le vom da organizatorilor manifestărilor de Ziua Dunării, aceiași edili ai Noului Galați, o idee clară despre ceea ce NU vrem să vedem între 27-29 iunie. Fiindcă pot fi siguri că vom sta cu ochii pe ei…

P1060311

P1060313

 

, , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply