Cum a ajuns Marius Stan să fie comparat cu Ceaușescu

M-am contrazis, pe Facebook în special dar și face-to-face, cu nişte susţinători de-ai lui Marius Stan („pro-Stan”-i) şi am ajuns la concluzia că, pe cât de subţiri sunt argumentele lor, pe-atât de puţini cei care le-au stat vreodată cu adevărat împotrivă, cu argumente. Altfel, asemenea vrăjitori de vorbe – care ar fi în stare să le lipească şi potăilor pene, să crezi că-s păuni – nu doar că s-ar împuţina. Dar poate măcar şi-ar face un lăcaş de cultul personalităţii unde pot să-şi pupe falsul idol, şi pe faţă, şi pe dos.

Încep prin a vă prezenta cei mai puțin radicali, dar și mai sâcâitori dintre aceștia, „compătimitorii”, într-un demers de a recunoaște împreună asemenea greșeli umane sau umanoide, cum vreți, ca să ne protejăm eficient timpul și mai ales nervii de interacțiuni cu astfel de exemplare.

Stan-Ceauşescu

Cei mai subtili în a saliva laude la adresa lui Marius Stan sunt „compătimitorii”. Teoriile lor abundă de scuze la adresa edilului, se tânguie despre „cât de puţine ţin de el şi prea multe de alţii, că sistemul (nu primarul) este corupt, canceros, nu poate fi însănătoşit, trebuie să jongleze între funcţionari incompetenţi şi aserviţi anumitor tabere politice…” şi alte bla-bla-uri din astea.

Practic, „compătimitorii” fac din Stan un fel de Ceauşescu din viziunea nostalgicilor. Cel asuprit de nevastă. Rizibil! Mai ales că, mai nou, s-a descoperit şi cum a minţit în privinţa afacerii nevestei care se lăfăie fără autorizaţie pe domeniul public – „ai soție acasă? când ai să ai, o să vezi cum stă treaba!…” Auzi la ei hal de argumente! Îl mai bagă și pe bietul primar sub papucul nevestei prin stângăcia lingușelilor lor…

Marius-SimonaStan

În lipsă de argumente, „compătimitorii” ajung să-l pună pe Stan pe același plan cu Ceaușescu. Foto: Adevărul

Nu cumva tocmai afacerea soției este una din mizele majore ale mandatului lui Stan? Poate Pamas Luck SRL face și altceva decât comerțul de fațadă cu băuturi alcoolice într-un bar. De exemplu, justifică inacțiunea primarului în a demola construcția ilegală de pe spațiul verde al monumentului istoric Parcul municipal Mihai Eminescu, construit la 1881, atâta timp cât pe o latură a acestuia are și Simona Claudia Stan o contribuție la indisciplina urbanistică. Și atunci, s-o punem de o modernizare a monumentului istoric, nu?

Deturnarea capitalului electoral

Ce omit să ia în calcul compătimitorii este chiar puterea uriașă pe care o are alesul în general. Dar acest argument ar fi fix în defavoarea acestuia. Nu doar când o ignoră, dar mai ales când o folosește ilegitim, tocmai pentru a face nefăcute!

Ceea de ce poate dispune doar el, ca primar, ca ales, este chiar mobilizarea celor care l-au vrut în fruntea lor. Să fi ieșit Stan să îi arate cu degetul pe cei care „nu-l lasă să-și facă treaba”, nu i-ar fi sărit în ajutor cei care i-au dat votul? Credeți că mai îndrăznea să se pună careva cu electoratul majoritar?

Aceasta este cea mai mare putere și totodată singura exclusiv la îndemâna alesului din frunte – mai ales primarul, cel mai apropiat de cetățeni, mai apropiat chiar și decât președintele. Or, tocmai această putere alesul n-o folosește, ci o desconsideră!

Ba, mai rău! O sfidează, îi întoarce portofelul în față, încercând să-i demonstreze că de fapt e bine, că străzile sunt modernizate când ele sunt doar cârpite, că Sala Sporturilor este funcțională când acolo s-a dat chix în draci, că parangheliile aduc turiști și investiții când ele fac doar pagubă.

Eu chiar nu cred că sistemul este rău și Stan este bun iar sistemul nu-l lasă să-și facă treaba. Eu chiar cred că lui Stan îi și convine. Are pe cine să dea vina, nu? Altminteri, cum să vezi că nu poți sau nu ești lăsat să faci lucuri și totuși să rămâi în funcție, încasând aiurea banii oamenilor. Nu ar fi asta cea mai clară dovadă de impostură? Și pentru ce? Doar ca să te plimbi cu mașina cetățenilor, pe motorina lor și să ai din ce-ți plăti ratele la vreo vilă care oricum nu-ți va fi mormânt și din care vor fugi urmașii ca potârnichile tocmai fiindcă se află în orașul pe care l-ai dus pe cele mai înalte culmi de faliment și decădere?

„Proștii nu înțelege”

Și îi sfidează totodată pe alegători insultându-le inteligența. Adică proștii refuză să înțeleagă că el, marele conducător, a făcut un audit când a intrat în post, a studiat moștenirea celorlalte mandate și lucrurile au fost OK. Șefii din Primărie au fost corecți și merită să fie păstrați pe funcții. Nici vorbă de plângeri penale, contractele și licitațiile preluate în desfășurare au fost semnate conform legii și merită să fie duse la capăt. Doar noi, poporul cârcotaș, nu realizăm asta și nu ne merităm conducătorii…

Practic, dincolo de trepădușii care cică îi pun tălpi, însuși Marius Stan încearcă să ne demonstreze că albul este negru. Exact precum fotbaliștii care se laudă că au făcut tot ce-au putut deși scorul de maidan la care au pierdut le contrazice pregătirea, adminstrația Stan dă vina și pe faptul că Pământul se învârte în jurul Soarelui, doar pe propria-i impotență nu. La o întâlnire neoficială cu ziariști, Marius Stan ajunsese să se plângă de Curtea de Conturi, care cică i-ar pune strâmbe verificând documentele Primăriei! Ca și cum instituția asta ar trebui să se ocupe cu tăiatul frunzei la câini! Și cine se plângea? Tocmai primarul care nici astăzi n-a reușit să justifice, Curții sau măcar cetățenilor, cum a cheltuit 100 de mii de euro pe o butaforie prăbușită la prima pală de vânt

De fapt, „compătimitorii” care văd în Stan o biată victimă a sistemului au dreptate. El chiar asta va fi. Dar nu a sistemului corupt pe care îl patronează. Ci a sistemului de justiție, când îi va veni vremea. Dar mai ales a sistemului electoral. Care, în pofida „îmbunătățirilor” pro-baroni locali aduse de mașina de legi a PSD, îi va arde fotbaliatorului una peste vot de nu se va vedea. Fiindcă poți minți pe cineva de foarte multe ori, îi poți minți pe mulți, cel puțin o dată, dar nu poți minți pe toată lumea la nesfârșit. Și fix minciuna îl va infunda pe Marius Stan înainte s-apuce s-o facă propia-i incompetență sau, cine știe, poate chiar complicitate. Fiindcă alesul plătește în final; omul, nu „sistemul”!

PS: „Toleranții” și „cruciații” din armata de „pro-Stan”-i își vor găsi și ei locul în acest „insectar”. Curând.

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply