”Refuz, rezist, sunt anticomunist!” – LIVE TEXT și FOTO, de la protestul de duminică. Cel mai lung marș al revoltei

5 februarie 2017

Civism, Comunitate, eveniment, Justitie, Politic

Gălățenii, pentru a cincea oară după marțea neagră, au pornit în marș protestând: ”Guvern de borfași, la Jilava marș!”

Seara de proteste a început punctual, la 6, cu intonarea imnului. Apoi, în sistemul audio folosit și în celelalte seri, au început să ruleze Imnul Golanilor, preluat de la mișcarea anticomunistă din Piața Universității, dar și piesa ”Zece zile” a formației Voltaj.

La ora 18,15, sunt deja peste 300 de manifestanți adunați la Piața Monumentul Eroilor, iar din boxe răsună melodii ale lui Vali Sterian sau formației Phoenix.

Altă generație, aceleași idealuri

Sunt așteptați tot mai mulți protestatari, care au început deja să vină în valuri pentru că, în curând, se va relua programul obișnuit, respectiv blocarea străzii Domnească și plecarea în marș prin oraș.

Ora 18,50 | Strada Domnească a fost blocată. Se pare că numărul protestatarilor va fi mai mare decât cel de aseară, după cum se vede la fața locului afluxul de protestatari. Au revenit și studenții, care pot fi ușor de recunoscut după steagul lor lat de 10 metri.

Se rostește ”Tatăl nostru”, dar se scandează și „Ole, ole, ole, ole, ole, o dorință sinceră: România liberă”.

    

Ora 19,30 | Circa 3.000 de manifestanți au plecat în marș, pe traseu în așteaptă pâlcuri de oameni cu pancarte și tricolor în mâini, care li se vor alătura.

Se scandează „Ieșiți din casă dacă vă pasă” și „La căldură-i bine? Eu strig și pentru tine”.

Ora 20,10 | Sunt peste 5.000 de manifestanți.

Ora 20,27 | Coloana de manifestanți a ajuns la Palatul Justiției și se îndreaptă spre Țiglina.

Aproape 10.000 de pameni?

Ora 20,45 | Au luat-o spre Casa Rosie, merg prin cartiere?

  Ora 21,07 | Manifestanții sunt în zona intersecției Siderurgiștilor cu Anghel Saligny. Mesajul s-a radicalizat, protestatarii cer demisia Guvernului.

Ora 21,17 | Coloana de manifestanți se întinde de la Piața Energiei până la Anghel Saligny, inclusiv pe linia de tramvai.

 

Manifestanții se îndreaptă spre Micro 40.

Ora 22,00 | Coloana de protestatari se îndreaptă spre Patinoar.

În această seară, s-a marcat o premieră istorică în Galați: cartierul Aviație văzând, la fel ca și restul zonelor muncitorești de la Piața Energiei către nordul orașului, pentru prima dată în istoria lor, cum arată un miting.

Ora 22,05 | Coloana de manifestanți coboară pe strada Radu Negru către Domnească, într-un grup de aproximativ 1.500-2.000 de persoane. Un alt grup, mai mic,  format din câteva sute de persoane, a luat-o pe Bd. George Coșbuc, coborând pe la Parcul Rizer.

Ora 22,30 | Protestatarii care au coborât pe Radu Negru au intrat pe Domnească.

Ora 23,05 | Manifestanții au ajuns la Prefectură. 200 de protestatari au încheiat marșul de peste 20 kilometri pe străzile Galațiului.

S-au regrupat în fața Prefecturii, au desfășurat drapelul și au scandat: ”Din ’89, ne pasă și nouă”, ”Uniți, salvăm toată România”, ”Ieșim și mâine”, dar și ”Refuz, rezist, sunt anticomunist”.

Manifestația s-a încheiat la 23,20, în ropot de aplauze.

, , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. Premiul "Deșteptul Satului" pentru un protestatar curajos din Galați | Alternativa - Jurnalism fără mogul - 7 noiembrie 2017

    […] protestelor din marile orașe,Galațiul s-a remarcat o singură dată cât de cât notabil, când au ieșit vreo șapte mii (hai 10 cu entuziasmul relatărilor de presă) de […]

Leave a Reply