Galaţiul are spitalele pe care le merită conducătorii săi UPDATE: Bucureştiul angajează!

Un articol recent consemnează încă un pacient stupefiat de practicile din sistemul sanitar gălăţean. Un biet bolnav de stomac a trebuit să plătească, pe lângă cei 60 de lei radiografia pe bază de bariu, şi 10 lei şpagă ca să beneficieze de serviciul plătit în avans. Dar asta numai după ce a mai fost pus să facă şi un drum până la farmacie ca să afle că nu se găseşte bariu nici în depozit dar sigur mai are asistenta, contra unei mici „atenţii”.

Pe de altă parte, e de-a mirării că cineva se mai scandalizează în Galaţi de cum merg lucrurile în sănătate. Spitalul Județean de Urgență este condus de doctorița Mihaela Debita care, conform CV-ului, pretinde că are 30 de ani de experiență în conducerea unor instituții care se ocupă cu respectarea normelor de igienă, medicina preventivă, sănătatea publică, ba și câțiva ani la cârma unui spital de boli infecțioase. Păi, dacă la ditamai spitalul judeţean, condus un medic care totalizează cea mai mare vechime în funcţiide conducere pe probleme de igienă şi sănătate publică, controalele au relevat încălcări grave fix la aceste două capitole, la ce vă mai aşteptaţi?

farase

Iar de acești conducători iluștri din sănătatea gălățeană să nu credeți că sunt vinovați bulgarii, ungurii sau mai știu eu cine. Nici măcar Bănicioiu care oricum pare a fi de pe altă planteă. Ci înseși autoritățile locale, ordonatoare de credite și infingătoare de personaje comode în posturile cu bătaie lungă și bănoasă. Deci, putem spune că sănătatea gălățeană este fix după chipul și asemănarea dumnezeilor locali. Doar că ei nu prea avem norocul să îi și constate nemijlocit eficiența…

Mai grav este că şi noii angajaţi sunt selectaţi oarecum tot pe sub mână, probabil pentru a „corespunde” sau măcar achiesa la aceste defecţiuni capitale ale sistemului. Vedeţi mai jos cum îşi eludează statul, la nivel local cel puţin, propriile reguli, probabil pentru a face angajări pe sprânceană. Aia ridicată înspre buzunar?

Angajări cu fereală sau la plesneală?

La mijlocul lui februarie, un articol al Vieţii libere care consemna 113 de noi angajări în Spitalul Judeţean de Urgenţă, unii cititori au criticat faptul că se publică rezultatele unui concurs care nu fusese anunțat!
Sub pseudonimul eterna voluntară, o cititoare felicita ziarul:

„Felicitări cotidianului Viața Liberă că anunţă rezultatele concursului şi nu anunţă concursul în sine. (…) Un concurs pentru ocuparea unor funcţii în domeniul public nu ar trebui anunţat în presa locală? Cine a ştiut de desfăşurarea unui asemenea concurs? Câţi şomeri din evidenţa AJOFM s-au înscris la acest concurs? Acest concurs a fost organizat doar pentru anumiţi candidaţi?”

Într-adevăr, nu am reuşit să găsim vreo „urmă” prin presa locală, un anunț la mica sau marea publicitate, o notiță acolo, ceva…Dar am aflat că anunţurile de concurs s-au publicat la avizierul spitalului şi pe site-ul acestuia. În ceea ce priveşte certitudinea datei publicării online a anunţurilor, la o solicitare oficială pe Legea 544/2001, a accesului la informații publice, am primit doar o scanare a unui un fax trimis de firma care se ocupă de întreţinerea paginii www.spitalulurgentagalati.ro. O listă destul de greu lizibilă, dar care cică ar confirma că documentele au fost postate la o zi după emitere.

Amenzi „generoase” la privat, nu la stat

Legea 76/2002 prevede că angajatorii, de orice natură ar fi ei, au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă toate locurile disponibile, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora, în vederea popularizării lor. Pentru actualizarea listelor, aceiaşi angajatori trebuie să comunice agenţiei ocuparea respectivelor locuri la o zi după ce au făcut angajările.

Necomunicarea lunarã a locurilor de muncă vacante constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei.

Orice patron corect, fără relații nepotrivite la nivelul inspectorilor care îi vin în control la firmă, știe cât de chițibușari sunt „hingherii”, cum abia așteaptă ei să-ți găsească o cât de mică scăpare ca să umfle o amendă de câteva mii de lei. Iar chestia cu nedeclaratul posturilor vacante la AJOFM, la cât sunt prevăzute minimul și maximul, este mană cerească pentru cei chitiți să te ardă din orice motiv.

Însă la ce respectare a legii să te aștepți de la un spital în al cărui sistem sunt descoperite neregului de procedură strigătoare la cer, iar pedepsite sunt doar femeile de serviciu care, cică, au dat iama în arhiva cu radiografii

site1Un strop de speranță pentru pacienții împresurați de miyerie la Spitalul Județean de Urgență. Foto: Presa de Galați-Brăila, de la preumblarea neigienică a moaștele pe la căpătâiul bolnavilor

Agenţia ştie!

Însă, la Galaţi, chiar agenţia care intermediază angajarea şomerilor pe piaţa muncii pledează în favoarea unui angajator mare, plătit din bani publici, găsind chiar scuze pentru modul în care acesta ocoleşte legea.

AJOFM le explica curioșilor că unitatea sanitară în discuție ar avea în organigramă cca.1.300 locuri de muncă vacante și, vezi Doamne, ar fi costistor ca aceastea să se afle  zilnic în lista de locuri vacante.

Dar, de fapt, aici era vorba doar de posturile pentru care se prevăzuse alocare bugetară și, ca urmare, erau scoase la concurs, în vederea ocupării.  Pe de altă parte, AJOFM este la curent cu procedurile „interne” prin care spitalul îşi selectează personalul într-un fel de circuit închis, precizând: „Spitalul organizează permanent RECRUTARE (sic!) de personal şi dispune de o bază de date la care apelează în momentul în care îşi permite ocuparea unora dintre locuri.” A, deci o bază de date cu persoane de încredere… Bun așa, bine că știm!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sediu renovat pentru aceleași vechi complicități. Foto: www.anofm.ro

Dar chiar și așa, în afară de posturile ocupate „în funcţie de alocările bugetare”, într-o naturală (şi necesară) revenire la o normalitate a organigramei, mai există şi posturile existente deja în plată şi eliberate temporar. Este vorba de salariaţi care pleacă în concediu de maternitate sau fac alte suspendări de contract – în funcţii elective, pentru formare profesională, pentru îngrijirea copilului blonav în vârstă de până la 7 ani, detaşaţi în interesul serviciului sau, dimpotrivă, cercetaţi disciplinar etc. Pentru suplinirea în aceste posturi se angajează alţi lucrători, dar pe perioadă determinată, însă nici aceste posturi nu au fost declarate către AJOFM, deși, în anunțurile de pe site-ul spitalului, sunt preciyate chiar numele persoanelor titulare ale căror posturi se vor ocupa temporar.

La concursul din ianuarie, au fost scoase la concurs 16 astfel de posturi pe durată determinată. Mai mult, la începutul lunii martie, din alte nouă posturi scoase la concurs, patru erau pe durată determinată. Majoritatea covârşitoare a posturilor pe durată determinată sunt de asistent medical principal.

Aviz amatorilor, angajează Bucureştiul!

UPDATE: De ultimă oră. Priviți aici, doamna Debita, cum se face când un spital cu renume chiar dorește să angajeze cinstit și dintre cele mai bune cadre medicale disponibile pe piața muncii. Vedeţi cum fac cei de la ditamai Spitalul Universitar de Urgenţă publicitate la cele 143 de locuri scoase la concurs?

Păi ce, se compară doamna manager Debita cu amărâţii ăia de la Bucureşti la care nu vrea nimeni să se angajeze?!….

, , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply