FOTO ȘI VIDEO Galațiul, cuprins de focul creației

30 iulie 2014

Artă, Expozitie, General, Timp liber

Timp de o săptămână, orașul nostru a fost gazda (primitoare, sperăm noi) pentru șase artizani francezi veniți să își expună lucrările, spre bucuria publicului gălățean.

Grupul „Terre d’Artistes” s-a aflat la Galați datorită inițiativei organizației APAR (Association Parisienne des Artistes Roumains), în colaborare cu Mișcarea Artistică Athanor din Galați. Rezultatul acestei inițiative a fost un schimb cultural de toată frumusețea,  gălățenii având ocazia să fie martori la nașterea unor adevărate opere de artă. Folosind ceramică și mozaic, cei șase artiști francezi au încântat spectatorii modelând pe loc diferite tipuri de vase. Într-o atmosferă plină de viață, ei au dat frâu liber creativității și au oferit un spectacol de o frumusețe rară pentru noi, având în vedere specificul industrial al orașului.

Am insistat ca acest eveniment să se desfășoare în holul Facultății de Inginerie pentru a pune încă o dată în valoare spațiul cultural deschis Nicolae Mantu. După finalizarea lucrărilor, acestea vor intra în patrimoniul Facultății de Inginerie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, ne-a precizat domnul prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, decanul Facultății de Mecanică.

Vasele realizate astfel au fost arse într-o ceremonie organizată aseară, pe stadionul Portul Roșu. Ceea ce părea a fi un simplu foc de tabără s-a dovedit a fi un spectacol cu valențe ritualice. Un rug imens din lemn a fost plasat în centrul unui cerc de foc și a acoperit un cuptor special săpat în pământ, cuptor în care s-au copt vasele amintite. Spectacolul a încins atmosfera și a atras spectatori de toate vârstele. În aplauzele celor prezenți, artizanii francezi și români au dansat în jurul focului, întreținând buna dispoziție și misterul în egală măsură. După aproximativ două ore, focul a mistuit complet lemnul și a desăvârșit procesul de creație ce a durat aproape o săptămână.

Rezultatele muncii francezilor de la „Terre d’artistes” (Dreux) și „Athanor” (Galați) au fost expuse astăzi în holul fostei Facultăţi de Mecanică, și   ulterior la Muzeul de Artă Vizuală, moment care a marcat încheierea unei săptămâni care a îmbogățit cultural gălățenii interesați de artă.

O astfel de manifestare culturală a fost ca o gură de aer proaspăt într-un oraș predominant cenușiu, prea puțin prietenos cu micii meșteșugari care țin artizanatul drept hobby, sufocați fiind de atmosfera încărcată de grijile zilnice și de un mediu care nu oferă prea multe impulsuri creative. Așadar, ne declarăm încântați de cele văzute și așteptăm cu nerăbdare și alte evenimente de acest gen.

Click pe imagine pentru video

, , , , , , , ,

One Response to “FOTO ȘI VIDEO Galațiul, cuprins de focul creației”

  1. Andrada Says:

    In sfarsit si ceva „de bine”, caci din toate celelalte postari reiese ca in Galati sunt numai bube, gropi, inundatii, prapad, iadul pe pamant cu toti prostii la meeting.

    Reply

Leave a Reply