GALERIE FOTO: Iarna pe ulițele europene ale Noului Galați

28 ianuarie 2014

ANTIteza, ANTItudinea, General

Mai devreme vă arătam cum a combătut primarul „Noului Galați” prima zăpadă din mandat. Să vedem ce s-a schimbat din decembrie 2012 până în ianuarie 2014.

Am pornit mai întâi pe unele dintre „cele mai europene” străzi ale Galațiului, reabilitate cu patru milioane de euro pe kilometru: Stadionului, Frunzei și Asachi. În fond, unde să te aștepți să fie mai bine aplicate bunele practici decât acolo?

Pietoni sortiți levitației

2014_1Prima impresie, stațiile de tramvai pe Stadionului. Noroc de garduri că rezistă la munții de zăpadă sprijiniți de ele. Pentru călători, mici „scorburi”, cât să se adune în pâlcuri, să se încălzească reciproc. Probabil că și vatmanii au fost instruiți să frâneze cu ușile fix în dreptul „mini-peroanelor”. :)

Trecerile de pietoni sunt poate cea mai stringentă problemă. Deși primarul a îndemnat cetățenii să renunțe la mașini și să meargă cu transportul în comun, ba chiar a obținuit și gratuitate pe Transurb pentru câteva zile, se pare că celor din subordinea sa numai la pietoni nu le-a stat gândul. Niște doamne slăbuțe și zgribulite de la Ecosal se chinuiau marți dimineață cu nămeții tasați de utilajele nepăsătoare, preocupate doar să împingă zăpada de pe stradă pe trotuare. Iar aceasta era situația pe Brăilei dimineață și mai rău arăta pe Stadionului mai târziu, pe seară! Deci inutil să mai analizăm cum a fost pe străzile secundare…

În fapt, nici deszăpezirea carosabilului nu s-a petrecut cum ar fi vrut primarul. Chiar și acolo unde nu a „avut noroc” de mașini parcate pe banda 1 care să-l încurce, „Dorel” de pe utilaj nu s-a obosit să basculeze zăpada în locurile virane. Pe strada Frunzei, „eliberată” de mașini prin excesul de indicatoare „Oprirea interzisă”, situația a fost la fel ca pe oricare altă stradă pe ale cărei margini stau parcate autoturisme. Adică doar mijlocul a fost deszăpezit. Despre deblocarea trecerilor de pietoni nici nu poate fi vorba, ele au fost numai bune ca buldozerele să clădească niște coline de omăt pe ele…

Unde a mers deszăpezirea ca pe șine

Evident, la tramvaie. Practic, Transurbul, pentru propriu-i interes dar și cu propriile fonduri, a deszăpezit mai bine decât firmele subcontractate de Primărie. Poate ar fi o soluție ca, pe viitor, dacă tot din banii noștri sunt plătiți, să se ocupe transportatorii locali și de mai multă deszăpezire. Sau măcar de coordonarea ei. Pentru că, așa cum se vede pe bulevardul Gh. Asachi, ei cu siguranță au făcut-o mai bine.

2014_6De observat că nici aici nu era vorba de mașini parcate care să-i incomodeze pe buldozeriști. Cel puțin nu vizavi de Spitalul de Copii. Mai mult, la câte tone de sare și clorură se laudă Primăria că a achiziționat anul acesta și cu siguranță mai are pentru alte două ierni și de anul trecut (mai țineți minte scandalul? din maroul pregnant al zloatei…).

Orașul nu a fost bec după atâta iluminat festiv

La atâta sare despre care a scris pagini întregi presa, orașul nu trebuia lăsat să înghețe sub poleiul de vineri seara. Iar străzile trebuiau să arate acum ca niște becuri festive, cum au arătat și în București, de luni dimineață începând.

Totuși, pentru a le mai da edililor o șansă, am mers și pe bulevarde de „navetă”, aglomerate doar la orele de vârf, cum ar fi cel al Marii Uniri. Mai ales că acolo, cu sedii de instituții autoritare „în coastă”, precum cel al Curții de Conturi, 2014_7sau cu hoteluri aparținând unui mare constructor, asfaltator și, mai nou, „deszăpezitor”, precum Faleza și Vega, te-ai aștepta ca omătul să fi fost exterminat până la ultimul fulg.

Nicio șansă însă. Tot pe o singură bandă s-a făcut curățenie, deși erau atâtea locuri de depozitat zăpada de jur împrejur că s-ar fi putut debarasa un cartier întreg. Sau poate tocmai asta să fi fost ideea: „mai bine să nu ne facem curat nici în centru ca să n-auzim proteste că am făcut pe alese…”.

Zone cu statut special

2014_10Probabil că locuitorii din cartierele mărginașe nu plătesc impozite. Sau plătesc mai puțin? La cum arată această intersecție fotografiată marți seara în cartierul Aeroport, în zona Kaufland 2, la ce te-ai putea gândi altceva. În niciun caz că edilii îi desconsideră pe locuitorii acelei zone…

2014_11Inutil să mai discutăm aici despre cum arată artere de legătură importante, cum sunt Radu Negru, Bucovinei, Stelei și majoritatea străzilor dintre Coșbuc și Traian și, mai departe, dinspre acesta către Domnească. Până și Traianul, inclusiv pe porțiunea aflatată, de la Spitalul Militar către Basarabiei, era marți dimineață deszăpezit la nivel siberian, adică se circula pe zăpadă bătătorită.

Concluzia rea și presimțirea bună

Mulți vor spune că Galațiul e cum e, sărac și nevolnic, și bine că măcar s-a făcut ceva față de ce au făcut edilii de dinaintea lui Marius Stan. E drept și asta dacă privești doar o anumită parte a paharului. Dar oricât ai fi de proStan, nu poți nega obiectivitatea unei aprecieri între foarte rău și conform așteptărilor. Adică, dacă actualul primar e mult peste cum au fost cei de dinaintea sa, asta nu trebuie să ne împiedice să observăm că e la fel de departe și de ceea ce așteaptă cetățenii care l-au votat. Pe scurt, dacă elevul nu a mai luat 2, ci 5 sau 6, nici nu poți să-l lauzi de parcă ar fi trecut direct la 9 sau 10.

Și dacă nu noi, cetățenii, arătăm unde se greșește, ce pretenții să mai avem să ni se recunoască așteptările?

2014_12Presimțirea bună ar fi aceea că până la noua zăpadă – care va veni cel mai sigur mâine după prânz – s-ar putea să avem mare parte din cea veche deja cărată de pe străzi. Pe surse am aflat că edilul s-ar fi arătat nemulțumit de comentariile apărute la articolele publicate în presă și ar fi ordonat să se facă tot posibilul să se scoată zăpada din oraș, măcar acolo unde se poate. Nu se știe cum rămâne cu trotuarele și nămeții din parcări, inclusiv din cele gestionate de Primărie, dar măcar vor avea unde să „împingă” noua recoltă de troiene și să mențină orașul în stare de funcționare, măcar la nivel de avarie.

Și ar mai fi și o dovadă că sunt cetățenii prea critici, în special cei care n-au ce face și mai scriu prin diverse locuri, ba mai postează și kile de cuvinte, adică poze. În fond, noi ne-am bucura. Ce bine ar fi să n-aibă „unii” dreptate dar  în final să fie bine pentru NOI toți!…  :)

, , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

5 Responses to “GALERIE FOTO: Iarna pe ulițele europene ale Noului Galați”

 1. Iulian Mardar Says:

  Nu e rău ce zici acolo. Observaţiile sunt nepărtinitoare şi exacte. Mi-a plăcut jocul de cuvinte „proStan”. Se cunoaşte ziaristul de şcoală veche, serioasă.

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. EXCLUSIV: Cum a moșit Stan scumpirea deszăpezirii doi ani la rând | Made in Galaţi - 7 februarie 2014

  […] Citește și Iarna pe ulițele europene ale Noului Galați […]

 2. Cum se topește banul public: deszăpezire fără zăpadă? | Made in Galaţi - 13 februarie 2014

  […] Citește și Iarna pe ulițele europene ale Noului Galați […]

 3. Noul Galați s-a mutat la Vaslui! - Made in Galaţi - 28 ianuarie 2015

  […] făcută, a mai și fost scumpită de fostul fotbalist doi ani la rând. Nici pe bani mulți însă nu s-a putut face ceea ce alții fac în alte orașe, ale României desigur. Mai mult, la fel ca și acum, edilii s-au plâns de orice, […]

Leave a Reply