Greu de păzit 2014 – Extremă urgență pe drumul spre secția de votare

P1070656

Evident că pe strada Stadionului circulația nu a fost oprită. De fapt, judecat la rece, nici n-ar fi în interesul vreuneia dintre părțile implicate, fie că vorbim de cetățeni, Primărie sau Apă Canal. O surpare cât mai curând și care să oprească total traficul chiar și atunci când polițiștii nu sunt în zonă ar fi spre binele tuturor. Doar că pe cheltuiala doar unora dintre cei enumerați.

CITEȘTE ȘI: Iată de ce se surpă Stadi…hăului

Deocamdată, traficul se întâmplă așa cum puteți vedea în imaginile recente de mai jos. Când nu e poliție, fără nicio jenă. De cum observă camera de filmat, șoferii se retrag lași sau țin să dea explicații puerile și vinovate la întrebări nepuse.

Avantajele unei gropi. Pe echipe

Primăria ar fi prima câștigătoare dacă, peste noapte, din cauza traficului cvasi-oprit s-ar surpa asfaltul cât să nu mai poate trece nimic. Astfel, s-ar crea o situație de urgență. În calea urgențelor, de exemplu ambulanța, pompierii, poliția etc. Numai bună ocazia pentru alocat o lucrare fră licitație și nu la orice te-miri-ce preț. Ci la ditamai milionul de euro, cum au avut deja grijă să avertizeze, pregătind opinia publică să înghită mai ușor, pe nemestecate, ideea.

CITEȘTE ȘI Cine a redeschis circulația pe Stadionului

O a doua câștigată de pe urma apariției unei situații de urgență ar fi Apă Canal. Împărțind cauzele surpării cu traficul continuat în ciuda interdicției, va putea pune mai ușor batista peste țambalul cu nereguli crase, precum lipsa camalizării de pe toată lungimea străzii. Această catastrofă „inginerească” am semnalat-o de la apariția primelor semne de surpare și a fost recent confirmată și de cel mai mare specialist în geodezie pe care (încă) îl are Galațiul, inginerul Traian Coșovliu. Astfel, Apă Canal nu doar că va scăpa neamendată și cu profiturile de milioane de euro neatinse, întru bunăstarea șefilor săi. Dar va mai avea de „manevrat” și un purcoi de bani publici pentru remedierea situației, ca, vezi Doamne, specialist și operator al rețelelor de apă și canalizare.

Un câștig totuși ar avea și cetățenii. În primul rând fiindcă orice agravare a situației ar duce la o mobilizare, fie ea și forțată, a autorităților. Cu licitații cușere sau trucate, măcar se va remedia surparea și nu vor mai sta riveranii cu spaima unei prăbușiri a zonei. Pe de altă parte, dacă autoritățile ar dormita în continuare – cum fac vizavi de surparea de la Elice – fiind vorba de o stradă vitală nu una cu alternative, ca bulevardul Marii Uniri, contribuabilii au toate motivele să ia piatra-n mână și ocara-n gură, cum se spune, chiar sub geamurile primarului.

CITEȘTE ȘI: Domnule prefect, faceți un ocol și pe la groapa mea!

Stad21

Inspirat a fost cel care a amplasat bannerul…

 La vot vom merge cu mașina?

În concluzie, dacă se vroia închiderea cu adevărat a străzii Stadionului, aceasta ar fi fost blocată până acum. Cu niște simple panouri de șantier, aproape imposibil de îndepărtat, puse strategic doar în jurul zonei efectiv afectate, inclusiv pe o porțiune din trotuare cât să le facă impracticabile pentru lățimea unui autoturism.

Așa, poliția locală care are în grijă tot orașul și poate da numai amenzi modice este evident că nu poate face față pe post de paznic permanent. Și nici nu e treaba ei să vegheze pocinogul făcut de Apă Canal.

Dacă le-am spune edililor că s-ar putea uni toate asociațiile de proprietari riverane să-i ceară socoteală pentru daunele provocate de ocolurile zilnice dinspre și către casă, ar putea-o lua ca pe un șantaj. Dacă le-am spune celor de la Apă Canal, societatea Consiliului Local,  că aceiași riverani ar putea să ceară în instanță returnarea tuturor sumelor plătite pentru apa meteorică pe câți ani în urmă prevede legea prescripției fiscală, ar putea-o lua ca pe o amenințare a aplicării forței. Forței justiției, evident.

CITEȘTE ȘI: Dom’ prefect, stați liniștit că stați perfect

Dar măcar să îi atragem atenția primarului că vin alegerile, dumnealui îl sprijină pe urecheatul din capătul străzii (vezi foto sus), iar la Liceul cu Program Sportiv sunt vreo 3-4  secții de votare. Oamenii se duc pe jos la vot, primare, iar fix pe trotuar le stă în cale un morman de pământ și o groapă (vezi foto jos).

Nea Mariuse, dacă nu faci curat până la turul I, să știi că te spun lu’ domnu’ Oprea-să trăiți! Ce zici?

Stad22

Interzis pietonilor. Pentru autovehicule, nu prea…

, , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. FOTO: Polițiști cu prea mult timp liber - Made in Galaţi - 21 octombrie 2014

    […] mai devreme cu ce se ocupă polițiștii locali, puși să alerge prin tot orașul și să mai și păzească surpările neremediate de Apă Canal, haideți să vă arăt și ce fac alți polițiști. Cei naționali, de la Rutieră, care nu se […]

  2. Servicii ca la țară. Țara nimănui - Made in Galaţi - 24 octombrie 2014

    […] pământ din imagine a fost lăsat să zacă pe trotuar până le-a bătut presa obrazul, inclusiv pe motiv de alegeri ce stau să vină. Cum a ieșit scandal, s-a putut face curat în doi timpi, trei mișcări și nu […]

Leave a Reply