HALUCINANT: Lângă Apă Canal, nici hidranții nu merg

O știre apărută în mai multe cotidiane, dar și pe unele posturi TV, relevă modul în care funcționează autoritățile locale chiar și în acele zone critice pentru siguranța cetățenilor. O magazie a luat foc și a fost stinsă cu greu de pompieri, în plin centrul Galațiului.

Incendiul a izbucnit violent deoarece hala era plină de diverse produse din plastic, lemn şi cauciuc. Mai mult, amenința să se extindă și la un service auto vecin unde, cu siguranță, s-ar fi găsit suficiente substanțe ușor inflamabile, inclusiv carburanți și unsori, care să amplifice nenorocirea. Din fericire, nicio perosană nu a avut de suferit, nici măcar din pricina vreunei intoxicații cu fum.

received_937254506332504

Foto: Presa de Galați și Brăila

În schimb, ceea ce au remarcat mulți dintre cei prezenți, și a consemnat și presa, se referă la modul în care autoritățile se asigură că vor face față unor asemenea situații de urgență.

Caracalul se mută ușor la Galați

Incendiul a avut loc pe strada Constantin Brâncoveanu, în Mazepa II, puțin mai sus de sediul Apă Canal. După cum au relatat Presa de Galați și Brăila, dar și Vox TV. Pompierii au avut însă mult de furcă în a găsi o sursă de apă, fiindcă hidranții erau pur și simplu defecți.

Conform Vieții libere, mai mulți martori au declarat că pompierii ”Au luat mai mulți hidranți de pe stradă  la rând și nu merg. Mai mare râsul, Primăria ce face? Ce se întâmplă dacă arde vreun apartament, de unde iau apă?”

Nemulțumirea cetățenilor este una perfect justificată. Primăria, dimpreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență, ar trebui să vegheze ca aceste instalații stradale, care ar putea face diferența dintre viață și moarte la o adică, să fie în perfectă stare de funcționare. Cu atât mai mult cu cât cele în cauză se află lângă sediul operatorului regional de apă și canalizare, al cărui acționariat este 100% de stat, compania cu profituri de milioane de euro anual fiind deținută de consiliile local și județean.

După cum se poate observa însă, din imagini, chiar și pe strada firmei conduse de Gelu Stan, apa este la fel de greu de procurat precum este în general, în orașul dintre ape condus de Marius Stan. Așa încât pompierii au trebuit să deruleze sute de metri de furtun, cam cât fac locuitorii din asociațiile sistate până la cișmelele de cartier…

3Foto: Gabriel Kolbay, Viața liberă

Ce are însă de spus ISU? Evident, lucrătorii din serviciul aflat în subordinea Ministerului Administrației și Internelor, condus de generalul Oprea, nu pot spune nimic contra autorităților locale în fruntea cărora se află Marius Stan, un soldățel important în UNPR-ul aflat pe val, cu toate izmenele sus.

Și apoi de ce ar spune dacă mai nou li s-au îmbunătățit chiar și condițiile de muncă? Nu se mai ingrămădesc patru pompieri plus șoferul în cabina autospecialei de intervenție. Acum au la dispoziție și patru Dusteruri noi-nouțe și aproape inutile (li se cumpărase de curând și un Megane Scenic 4×4) cu care să meargă la intervenție comod, chit că ele nu ajută efectiv la stingerea focului. Dar tot costă fiecare cât o saltea de salvare de la înălțime, din acelea de lipsa cărora se plângea Raed Arafat după ce semnase senin achiziția a 150 de Dusteruri…

4Foto: Gabriel Kolbay, Viața liberă

, , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply