EXCLUSIV: Iată CE PRIMEȘTI dacă SEMNEZI contractul Calorgal!

Continuăm analizarea punct cu punct a contractului dubios pe care Calorgal îl pretinde spre semnare asociațiilor de proprietari deși dorește să le elimine din schemă pe acestea și să facă legea inclusiv în apartamentele proprietarilor individuali. Spunem asta fiindcă,  deși nu poate stabili un preț cert pentru serviciile prestate și nici nu se poate angaja la niște parametri clari de temperatură ai acestora, Calorgal are pretenția să i se plătească ceea ce a stabilit el, discreționar, că a livrat.

Incapabili să asigure servicii decente și nici să realizeze sau măcar să propună soluția tehnică a unei contorizări individuale – cum s-a făcut până și la Brăila înainte de desființarea definitivă a sistemului centralizat – Calorgal vor, în schimb, să  li se plătească la scadență factura, pe suma emisă. Beneficiarul de servicii rămâne să-și recupereze eventuala diferență de preț sau compensare pentru servicii neconforme cum o ști, după luni sau ani de dispute, litigii în instanță etc.

Citeşte şi CAPCANELE CONTRACTULUI CALORGAL, PUNCT CU PUNCT

calorgal3A semna sau a nu semna. Foto: antidotul.ro

Astfel, Calorgal modifică pervers contractul cadru instituit prin Ordinul 483/2008 al ANRSC, adăugând cu de la sine putere un articol în propriul său contract și schimbând numerotarea de la articolul 20 încolo:

„În situaţia existenţei unui refuz la factura emisă, până la soluţionarea litigiului (virgulă, competenților!) contravaloarea facturii se achită integral, la termenul scadent.”

Astfel, consumatorul rămâne la mâna unei concilieri directe (da, da, de pe poziții de forță și cu banii luați…) sau a unei sentințe civile, definitive și irevocabile (după câți ani de judecăți?) pe care o va obține mult mai greu în cazul unui proces individual față de unul în care era reprezentat de asociație, pe o factură comună cu a vecinilor și cu un jurist/avocat al cărui onorariu nu reprezintă un efeort prea mare când este plătit la comun.

Mai mult, prin alineatul (2) al articolului următor (21), Calorgal instituie „încasatorul” care, fiind pe teren, „trebuie să prezinte legitimația de serviciu”. În condițiile în care se face atâta tam-tam pentru urmărirea fiscală, pentru casa de marcat etc. Aviz serviciului Antifraudă…

Instanțele se vor „încălzi” din nou?

Citește și CONTRACT ABUZIV AL NOII MILIȚII CU AGENT TERMIC

Mai mult, ca un bun prestator de servicii ce se pretinde, Calorgal și-a scos și responsabilitatea directă din contract. Introduce un nou artcol după 27, modificând încă o dată numerotarea, ca să amețească definitiv beneficiarii. Astfel, la articolul 28 din contractul Calorgal, se prevede:

„Răspunderea privind stabilire cantităţilor de energie termică pe baza cărora se întocmeşte factura este, în funcţie de persoana juridică abilitată să facă repartizarea, în sarcina utilizatorului, operatorului economic care asigură repartizarea consumurilor înregistrate la branşamentele condominiului sau a (ale, bacalaureaților!) furnizorului.”

Adică degeaba facturare individuală fiindcă operatorul de energie termică vă va trimite să certați cu Pișta sau Testrig sau cine știe ce firme se ocupă de calcularea cantităților indicate de repartitoare, ca și cum ele ar fi de vină că apa caldă este cel mult călâie sau caloriferele fac brumă…

calorgal2

Inclusiv Codul Comercial este eliminat de la articolul 34, în dispozițiile finale, unde se prevede la ce legislație se raportează aspectele care nu sunt prevăzute în contract dar pot apărea ca dispute în derularea sa. Despre „greutatea” acestei eliminări nu știm acum să vă spunem mare lucru, dar promitem să revenim cu opiniile unui jurist, mai ales că, după cum s-a văzut, Calorgal deja dă semne că instanțele locale vor avea din nou „încărcare” pe problema „aburelilor” din sistemul termic centralizat.

O problemă de care doar autorităților nu le pasă

Sincer, personal nu ne mai afectează sistemul centralizat de termoficare. Dar este de neînțeles cum ditamai autoritățile, în frunte cu reprezentantul guvernului în teritoriu – prefectul, biroul local al ANRSC și cu atât mai puțin aleșii locali fac urechea toacă la diversele sesizări ale cetățenilor. Nici măcar nu-și dau osteneala să le contrazică prin asigurări că totul s-a făcut legal, că situația este sub control, licențele și acordarea operării în regulă, iar Calorgal nu va reprezenta un nou abuz și nici un nou faliment programat precum Apaterm. Mai ales că adăugirile și modificările la contractul legal sunt ușor de depistat, fie și… datorită competențelor agramate ale autorilor.

Au ajuns beneficiarii să fie mai documentați și mai preciși în a indica deficiențele decât cei puși să le apere intersele ca cetățeni și contribuabili. Recent, administratorul unei asociații din cartierul IC Frimu a cerut„ Calorgal să rezolve problema recirculării apei, astfel încât locatarii să nu mai plătească cantităţi impresionante de apă rece la preţ de apă caldă”. Totodată, a mai „solicitat Calorgal să asigure o temperatură optimă constantă a apei calde de cel puţin 60 de grade Celsius”, dar și „încheierea unui contract pe o perioadă de un an de zile, fără drept de prelungire automată”, exact ca în țările unde ȘI consumatorii au drepturi, nu doar furnizorii.

calorgal1Autoritățile se spală pe mâini

În acest răstimp, pe masa Comisiei de Dialog Social de la Prefectură se află tot felul de probleme care mai de care mai arzătoare: nunțile țigănești și lamentările politrucului Răzvan Avram despre cum 300 de amărâți din judeţul Galaţi au primit diverse ajutoare sociale fără ca în realitate să îndeplinească condiţiile prevăzute de lege…

Citeşte şi ARE CALORGAL LICENŢĂ VALABILĂ SAU OPEREAZĂ CU DEDICAŢIE?

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

One Response to “EXCLUSIV: Iată CE PRIMEȘTI dacă SEMNEZI contractul Calorgal!”

  1. pepeman Says:

    Maestre, ai omis un aspect: eventualele litigii soluţionate în favoarea consumatorului, cu despăgubiri băneşti, nu vor putea fi şi onorate, căci struţo-cămila Calorgal va fi dat de mult faliment.

    Reply

Leave a Reply