VIDEO: Iată cine a redeschis circulația pe Stadionului

10 septembrie 2014

Administrație, ANTItudinea

Închisă circulației din cauza unei surpări aparent inexplicabile, strada Stadionului a fost redeschisă tacit chiar de autorități. Întâi s-a înlăturat discret paza, apoi înseși autovehiculele diferitelor servicii publice sau ale autorităților statului au dat gardurile la o parte ori s-au urcat direct pe trotuare, printre cetățenii indignați.

P1070657

În lipsa traficului, modul în care se adâncea surparea era vizibil și datorat infiltrărilor de la țeava de canalizare a Apă Canal dar și lipsei vreunei guri de scurgere (!) pe toată lungimea arterei dintre Oțelarilor și Prelungirea Saturn, care să colecteze apele pluviale. Acum se va putea arunca totul în cârca traficului.

Operatorul local de apă și canal va scăpa cu profiturile de milioane neatinse, tot contribuabilii fiind cei care vor achita nota de plată de un milion de euro. Asta pe lângă sumele fabuloase plătite în facturile de utilități pentru colectarea apei pluviale tocmai pentru a nu se ajunge la astfel de nenorociri.

P1070655

Și-au băgat roata-n ea de interdicție

Primii au fost taximetriștii, pentru care orice strop de benzină contează, de vreme ce mașina poate fi mutată prin stații și cu mâna. Apoi au urmat descurcăreții, unii chiar cu tupeul ultragiat de obiectiv.

Odată gardurile lăsate în lături și la lumina zilei, au început chiar și unii locatari din zonă să-și facă viața mai ușoară, insensibili la pericolul ce îi paște pe vecinii lor.

Pe de altă parte, de cum a fost dislocat din zonă echipajul permanent de poliție locală însărcinat cu blocarea zonei, primii care și-au băgat roțile-n ea de interdicție de circulație au fost mașinile serviciilor publice și ale instituțiilor statului. Chiar dacă le veți vedea în finalul materialului video, acestea le-am filmat în primele zile ale celor două săptămâni de documentare.

Nici cei de la Gospodărire urbană sau Ecosal nu sunt stânjeniți de interdicții iar, dacă observă totuşi camera de luat vederi, nu se dau în lături de la a circula pe sens interzis, pe strada ocolitoare, Victor Vâlcovici.

Otrocol i-a trimis să dea ocol?

Mașinile Ministerului Administrației și Internelor au un stil mai apropiat de alura generalului de „efecte” din fruntea lor, în sensul că nu se sinchisesc de bariere și le ocolesc pe trotuare, trimițându-le bezele cetățenilor refugiați din calea lor direct în boscheți.

Probabil că domnul prefect, invitat personal în zonă, și-a trimis mai întâi subordonații în recunoaștere, să vadă dacă terenul rezistă greutății… funcției dumisale.

După ani și ani…

.. se va rezolva și această surpare, așa cum demonstrează și experiența din zona Elice.

Să ne amintim că, inițial, strada Stadionului a fost închisă „ pentru 60 de zile” iar acestea aproape au trecut deja. În acest răstimp, nu s-a făcut nimic, apoi deodata s-au tăiat copacii din zona – pe cine mai miră asta? – și s-a blocat trotuarul cu un morman de pământ ce rezistă și acum. După altă lună de făcut nimic, s-a săpat o groapă pentru a se cârpi o țeavă, s-a astupat groapa și atât. A, și s-a montat pe șestache o gură de scurgere inutilă care se află mai sus de nivelul surpării… Deci în vreo opt săptămâni s-a lucrat câteva zile.

În acest ritm „amețitor”, nu e de mirare că Primăria avansează acum un nou termen, de un an. Cu milionul de euro aferent pentru nici 50 de metri de stradă cu două benzi. Vorba aia, au costat Oțelarilor-Stadionului-Frunzei-Asachi patru milioane de euro pe kilometru, cum să fixeze acum „tariful zonal” mai jos?…

De când se tot laudă Marius Stan că va trece un drum prin curtea Poliției de Frontieră s-a învechit până și Noul Galați. Așa încât nu e de mirare, ba chiar ar trebui priviți cu îngăduință șoferii care o scurtează prin șantierul adormit, așa cum se vede în filmul de mai sus.

, , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. Greu de păzit 2014 - Extremă urgență pe drumul spre secția de votare - Made in Galaţi - 20 octombrie 2014

    […] CITEȘTE ȘI Cine a redeschis circulația pe Stadionului […]

Leave a Reply