FOTO ȘI VIDEO: Inconștiență CRIMINALĂ! Un FLEAC, s-a răsucit…

Un incident petrecut astăzi, în plină zi, pe centura Galațiului, relevă câtă inconștiență domnește în rândul autorităților ai căror slujbași se lăfăie pe banii contribuabililor băgând gunoiul sub preș. Fiindcă modul în care au reacționat autoritățile când au fost sesizate arată, de fapt, cât le pasă de cetățenii a căror siguranță și chiar viață depind de măsurile și acțiunile acestor autorități.

În dreptul spălătoriei auto și al service-ului UNITERM nu este prima oară când zăpada este aruncată, cu inconștienmță, direct în drum. Pe centură, limita de viteză fiind 70 km/h, există toate șansele ca un autovehicul, cu această viteză sau chiar 10 km peste, cum se merge deobicei, să derapeze în curba ușoară la dreapta care se află chiar în acel loc.

De menționat, vizavi de firma de mai sus, că este jenant ca, după ce te lauzi cu Locul 2 în topul întreprinderilor mici din judetul Galați pe 2016, la capitolul lucrări de instalații sanitare, de încălzire și aer condiționat, să nu fii în stare să te ocupi de o biată zăpadă, aruncând-o în șosea, ca ultimul butic căruia nu-i pasă de concetățeni, inclusiv de potențiali clienți…

Ei bine, astăzi, șoferul unui Opel Omega (tracțiune spate) break s-a trezit direct pe contrasens și apoi, mai departe, în șanțul de vizavi de spălătorie, întors la 180 de grade față de direcția în care se deplasa. La acesta a contribuit și carosabilul udat de zăpada aruncată să se topească în voie sub roțile mașinilor și sărită inclusiv pe contrasens. Marele noroc a fost că fix în acel moment nu venea nicio mașină din sens opus.

Am oprit să văd ce a păți și dacă pot să-l ajut pe nefericitul care mai avea și pasageri în mașină, vizibil speriați și ei, în special o femeie și un copil. Mai rapid, un vehicul de teren al unui service care oferă inclusiv servicii de tractare, oprise și el și, după câteva încercări, a reușit să scoată breakul de peste o tonă și jumătate din șanțul mărginit de jumătate de metru de zăpadă înghețată.

„Dar bască, bască avea?”

Fiindcă traficul este intens în zonă și vizbilitatea unui covor de zăpadă apărut brusc, în curbă, pe asflatul uscat este îngreunată mersul în coloană, situație des întâlnită pe centură la orele de vârf, am sunat la 112. M-am gândit că poliția rutieră, de exemplu, ar trebui să ia deîndată măsuri de semnalizare a zonei și să cheme o instituție competentă la fața locului care să curețe zăpada până nu se produce vreo nenorocire.

După ce a aflat că nu sunt victime, operatoarea îmi face legătura cu poliția rutieră. Iar agentul de poliție, care nici măcar nu s-a recomandat, după ce îi spun ce s-a întâmplat, în ce zonă și în ce condiții, mă întreabă dacă respectivul autoturism care a derapat mergea cu viteza legală!

Sincer, inițial am crezut că-i banc! Apoi am realizat că, totuși, discuția este înregistrată și chiar putem să avem vorbe (doveditoare) la proces. La cum arată străzile orașului și județului, asemenea întrebare doar un polițist rutier gălățean putea să pună. Cum adică dacă mergea cu viteza legală??? De-a lungul sau de-a latul?, dacă e să fim miștocari…

Ca și cum – chiar dacă aș fi fost martor vizual la petrecerea incidentului, nu doar la urmările sale – aș fi avut un radar în pupilă și puteam aprecia cu ce viteză circula un autoturism în curbă, trecând direct de pe asfalt curat pe nămeți de 5-10 cm. Ca și cum, în fața unei evidente infracțiuni (Art. 92, alin. 1 din Codul Rutier), procedurile spun că trebuie mai întâi investigate contravenții probabile…

Am și eu, ca cetățeam contribuabil, o întrebare: există vreo prevedere legală referitoare la IQ în cadrul metodologiei de selecție și angajare a personalului din cadrul poliției rutiere?

, , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply