IOHANNIS vs. JÓHANNESSON ► Așa profesori, așa țară

15 septembrie 2016

ANTIpatia, ANTItudinea, Educatie

Iată, a aflat o bună parte a presei române de ce o iubesc elevele pe Carmen Iohannis! Și, demonstrativ, prima doamnă (profesoară) a țării este „lăudată” cum se plimbă într-o decapotabilă cu trei copile – ea cu centură, elevele, bineînțeles, fără. Cică, „libertatea” orei de dirigenție…

Adevărul este că și școala românească de modă nouă e tot mai plină de… „libertăți”, ba chiar și un soi de libertinaj. Mai cu limita de absențe la mica înțelegere, mai cu „proiecte” în loc de teme, mai pe bază de „competențe” în loc de învățare sistematică și riguroasă, mai cu documentare pe net în loc de fondul atestat al bibliotecilor, mai cu paznici plătiți la „gri” din banii părinților, mai cu dotări prin clase și „protocoale” achiziționate așișderea…

Când tu ai cred singura țară din UE cu școli ale căror toalete se află în curte, parcă nu prea dă bine ca administrația să schimbe limuzinele cu atâta fervoare și până și „badigarjilor” de la SPP să le ia numai V8-uri cu 450 CP, este?

Când tu te revendici familie de intelectuali mai ridicați de la planetă decât restul, cerându-se în fruntea nației s-o conducă, parc-ar trebui să dai și un exemplu de solidaritate cu majoritatea. Nu cu minoritatea „norocoasă”/favorizată, nu?

Când pentru majoritatea profesorilor din această țară până și mașina națională – cheală, albă și cu tichet RABLA – înseamnă sacrificii în rate pe 10 ani, parcă nu prea dă bine să te plimbi cu decapotabila ca
ultimul parvenit pe Coasta de Azur, este?

Piți și coca

Ghinion, vor zice unii.

Așa-i! Ghinion pentru profesorii care s-au născut într-o asemenea țară în care nici de la unul dintre ei nu mai pot aștepta măcar puțină compasiune, darămite vreo salvare.

Te-ai aștepta ca ilustra familie profesoral-prezidențială să fie preocupată de ceea ce ar putea, măcar într-o oarecare măsură, contribui la ameliorarea nivelului de trai al celor din rândul cărora se pretind.

De exemplu, grila de salarizare unitară, care să întoarcă odată răsturnata scară a valorilor, depolitizarea învățământului anexat găștilor de partid până la nivel de șef de catedră, reconfigurarea statutul cadrului didactic care nu ar mai trebui confundat cu cârpa din găleata doamnei de serviciu, etc…

Pentru a da tonul unei schimbări de atitudine vizavi de educația românească, în cine să-și pus mai mari speranțe profesorii dacă nu tot într-unii dintre ei ajunși în vârf? În deținătorii de cabriolete?

Or, până acum, se pare că perechea Iohannis nu a fost interesată de mai mult decât ceea ce poate atrage orice ghiorlan să sugă dintr-o sinecură: luxul mașinii de serviciu, deplasările peste hotare, obediența servitorilor și, eventual, propira-i imagine de huzur selfuită pe feisbuci ori de câte ori se ivește o ocazie sclipicioasă.

14322585_1551064028253116_2024554775533325601_n

Păi de asta am făcut o școală, cum ar întreba retoric băiatul care servește demn la Mac în vacanță, ca să mă confunde lumea cu piți și coca?

Profesori de moralitate de la alții

Oare de ce o fi apelat Papa la mașini modeste când vizita țări de la coada Mării Negre și a civilizației europene, precum Georgia și Turcia, unde conducătorii par să cam fi pierdut contactul cu viața reală a… supușilor lor?

Oare de ce un președinte (José Alberto Mujica Cordano) al unei țări cu oareș’ce probleme financiare (Uruguay) își dona salariul și mergea cu vechiul lui VW Kaffer? Iar un altul (profesorul de istorie Guðni Thorlacius Jóhannesson), a cărui țară (Islanda) nu cunoaște sărăcia, dar a trecut recent printr-o criză de moralitate la vârf, stă la coadă să-i ia familiei pizza la ofertă? Or fi mai proști conducători ca ăștia?

Sau or fi mai educați?…

PS: Și, doamnă Iohannis, dacă tot mi-ați dat block pe Facebook la scurt timp după ce v-am atras atenția că fetele nu purtau centura și nu e bine să promovați o astfel de ipostază, haideți să vă dau mai două motive de enervare:

  1. Ați avut, doamnă, măcar schiță de plan (de lecție) la originala oră de dirigenție în aer liber? Că și dirigenția asta, doamnă, e pe bani, 10% în plus la salariu – pentru profesorii tineri = pachețelul pe o lună…
  2. Apropo, Opelul Cascada (cabrioleta) a(l) cui e? Că n-apare în declarația de avere a domnului Klaus…

, , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply