La Galați, SE ȘTIA ► ORAȘUL ROȘU, fără pată

Eu știu că unii își rup cămașa de pe ei de plâns sau că unii încă mai speră să le joace aritmetica feste. Dar cei cu minim doi neuroni legați laolaltă și fără libidinoșenii gen ”I ♥ NICUȘOR!” tatuate pe cerebel  știam de la bun început.

La Galați, rezultatul nu poate fi decât mereu același, previzibil: câștigă PSD! Fiindcă doar reprezentanţii acestui partid au candidat!

Partidul_Social_Democrat_logo.svg

Păi, cum altfel? Cum să piardă chiar acum, când stau cu sabia alegerilor parlamentare deasupra capului, unul dintre cele mai jefuibile orașe mari? Și asta după 26 ani neîntrerupți de tradiție fesenisto-pedese/sed(er)istă.

Tradiție neîntreruptă

Fiindcă, oricât ne-am amăgi, Galațiul a fost neîntrerupt în ghearele comunistode de la Loviluție încoace.

PSD, –  chiar dacă s-a chemat CPUN, FSN, FDSN, PDSR – avem încontinuu din ’90!

Inclusiv Durbacă, recuperat din nomenclatura PCR, devenit apoi membru PSM, cel mai retrograd partid din „patrulaterul rosu” (PDSR si satelitii – PRM, PUNR și PSM). Pedeserist când îi convenea, Durbacă a mai gravitat inclusiv pe la PDAR sau ApR, ultimul fiind un fel de cocioabă politică pentru așa-zișii socialiști reformați cu dungi liberale, cum este, de fapt, și ALDE astăzi. Gândiți-vă numai că, la cârma ApR, sălășluia un „progresist” ca Meleșcanu…

Despre stângismul lui Nicolae nici nu are rost să discutăm.

Doar Marius Stan s-au amăgit unii c-ar fi liberal. Inclusiv șeful filialei Galați a PNL. Deși, hai să fim serioși! După ce l-ai cules pe fotbaliator din buzunarele largi ale lui Ion Ștefan, fost PC-ist, ulterior alternativ ecologist, te-ai aștepta să fie vreun progresist?

Iar adevărul populisto-pesedisto-șmenaroid dindărătul intereselor care l-au adus pe Stan în Domnească 38 s-a vădit tot mai clar în fiecare zi scursă din mandat. Tancrad a prosperat, Pucheanu a fost luat consilier personal şi apoi propulsat, bugetul s-a spulberat iar Florin Popa nici c-o floare n-a fost deranjat…

Deci, la aceste alegeri, Galațiul aniversează peste un sfert de secol de domnie a celor trei trandafiri. Ba, după victoria lui Pucheanu, în deja legendarul an 2020, va aniversa chiar trei decenii, bătute pe puche… pardon, pe muchie!

De fapt, dac-ar fi să încercăm o metaforă amară, la Galați cei trei trandafiri, roșii în obraji de proaspeți la fiecare alegeri, ar putea purta foarte bine numele lui Nica, dar și al lui Durbacă sau Dobre. Fiindcă PSD-ul a fost ajutat în această zonă a țării de (pre)calificarea întru victorie sau eșec, după cum o cer circumstanțele, a ultimilor doi.

Culmea este că, dintre cele trei partide gălățene majore – PSD, PNL și ograda migrantă a lui Durbacă – cel mai reformat este primul, al cărui lider are doar 15 ani de conducere nu peste 20…

Indiferent cine ieșea, tot PSD câștiga

Fie că ar fi ieşit primar Pucheanu Ionut (PSD), Eugen Durbacă sau Marius Stan (ALDE, respectiv UNPR, aliaţi de nădejde ai PSD) sau Nicuşor Ciumacenco (fostă mână dreaptă a lui Nicolae, cu Florin Popa la dreapta sa), Oraşul Roşu dovedea oricum că aproape un sfert din populaţie nu l-a părăsit degeaba…

Mulți gălățeni serioși nu au venit la urne fiindcă nu au avut ofertă seriosă! Nu poți să le ceri să iasă din casă pentru 3 singuratici, 4 iepurași și 5 fețe vopsite diferit, dar ale aceleiași maf..Mării!

Şi totuşi, ar fi existat șansa unei breșe în vitrina cu păpuși de paie propuse de aceiași dinozauri politici care nenorocesc Galațiul de decenii.

Am avut,  la Galaţi, ȘI candidaţi independenţi! Oameni care, de bine, de rău, fie că fuseseră până de curând într-un partid sau veneau de la ei de acasă, şi-au asumat o candidatură pe persoană fizică, pe cheltuiala şi, mai ales, pe onoarea numelui lor propriu! Fără tătuci în spate, fără maşini de partid turate blat cum a avut un pseudo-dentist la alegerile trecute, ca să fenteze cine ştie ce înţelegere.

3f27356d-a014-43da-b038-7cbbb9a1caf8Or, cei care totuși au ieșit până la secția de votare au preferat să le dea voturile majoritare celor care s-au perindat pe la butoane sau, în cel mai bun caz, i-au purtat tava (cu plicuri?) vreunuia dintre aceştia.

Practic, aproape 40% dintre gălățeni s-au îngrămădit ca muştele să guste și să voteze deşeurile politice livrate de stăpânii clanţelor de la partide. Au votat o consensualitate a tipologiilor candidaţilor care ar fi trebuit să-i trimită cu gândul direct la mâini bine strânse pe sub masa cu voturi.

Deci defecți suntem și noi, alegătorii.

, , , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply