La Mulți Ani cu EXECUTARE! Protest la Galați cu multe nemulțumiri lipsă

Protestul contra legilor amnistiei și grațierii susținut de gălățeni duminică seară a avut relativ puțini adepți raportat la mărimea și importanța orașului.

Dar a avut și cam multe mesaje lipsă, ținând cont de realitățile locale, din multe privințe mult mai grave decât în orașele în care au ieșit nu câteva sute, ci mii sau chiar zeci de mii de protestatari în stradă.

Pe margini, am remarcat și câțiva „nevinovați”, de la diverse partide, de exemplu, în special de opoziție. Însă, din privirile lor, reieșea că, dincolo de participarea discretă la protest, au uitat că ei pot contra mult mai puternic pornirile discrețioanre ale actualei majorități. Chiar acolo unde, de bine de rău, ei au periodic un vot de decis sau chiar de dat, și, fără să analizeze măcar cu bunul-simț, dacă nu chiar cu ochiul specialistului, problemele comunității, înlesnesc domnia corupților prin propria lor delăsare sau poate chiar complicitate.

Mai jos aveți o galerie foto, dar și un video rezumat al evenimentului.

Marii absenți, unii chiar prezenți

Am spus încă din titlu că unii gălățeni au lipsit fiindcă, într-adevăr, nu prea am văzut bugetari din instituțiile statului, și nu vorbim aici de cenușăresele Educația sau Sănătatea. E și lesne de înțeles de ce.

Pe de altă parte, la un oraș de 250 de mii de locuitori, e greu de acceptat că doar 4-500 de cetățeni au înțeles ce mare pericol este modificarea Codului Penal în favoarea unor fapte și făptași care au contribuit direct și decisiv la subdezvoltarea României de peste 25 de ani încoace.

Nici cei care au participat la miting nu păreau să conștientizeze clar putregaiul care îi împresoară până în ușa propriilor case, nu doar așa, de la distanță, din vârful unor autorități centrale și schematic personificate.

Astfel, NU am auzind strigându-se, de exemplu pentru consilierii locali:

„Votați locuri de parcare/Nu încă o taxă mare!”

sau tot pentru ei

„Ați scumpit căldura iar!/Înc-un șef la Calorgal…”

sau

„Iar plătim un habarnist/City-manager fotbalist?”

Dar mi-au lipsit, de asemenea, și strigături cu bătaie mai lungă. Sau mai înaltă, către competenții de la nivel județean, ca să zic așa. De exemplu, vreo interogație la adresa ilustrului absent din spațiul public (al câtelea oare?), prefectul perfect tăcut (ca și cei de dinaintea sa) Panaitescu (Gabriel), „uitat” în funcție de pe vremea „tehnocraților”. Dar noi n-am uitat că acesta și-a făcut debutul în politică după ce a vărsat, ca din întâmplare, o călimară peste un proces-verbal de amendare a ArcelorMittalului pentru poluare gravă:

„Cine-l dă odată afară/Pe prefectul Călimară?”

sau

„D-na Kovesi, ne dați/DNA și la Galați?”

ba chiar și

„Vrem justiție, nu un moft/Pentru Nica Microsoft!”

sau, de ce nu?

„Dunăre, Prut și Siret/Preț de lux la robinet!”

ori

„Galațiul, cel mai umil oraș/Cu autobuze SH”

dar și

„Noi dăm nave la export/Voi ne-ați omorât ca port!”

sau

„Noi v-am dat oțelul tot,/La Dunăre, când faceți pod?”

Iar lista ar putea continua fără număr la câte probleme nesfârșite avem în acest colț uitat de țară…

Gălățeni, nu mai demonstrați pe întuneric!

Însă, ce să vezi, pe marginile mulțimii adunate la protest, au fost văzuți mulți politicieni de la opoziție, precum Bogdan Rodeanu, deputat USR, Cătălin Cristache, deputat și șef al PMP Galați, Paul Găvănescu, abia intrat consilier local PNL, dar și doctorul Paul Ichim, fost deputat PNL, oarecum dizident în cadrul propriei formațiuni.

Este de înțeles discreția respectivilor, care afișau un low profile de parcă nu ar ști lumea cine sunt. Însă de neînțeles este și mai tăcuta lor atitudine în spațiul public, acolo unde ar avea un cuvânt greu de spus ca aleși sau lideri de opinie locali, în sânul propriilor formațiuni.

Un exemplu recent este chiar ultima ședință de Consiliu Local, la care scumpirea cu aproape 10% a prețului GCal pentru consumatorii finali s-a votat fără vreo opoziție, pe mâna argumentelor subțiri și pe care nu le-a aflat încă nimeni, ale PSD-ului. La fel, taxa de parcare s-a votat și ea aproape otova, deși fundamentul acesteia e clar extrem de firav, de vreme ce s-a putut negocia din prima o reducere majoră, de 20%, din suma avansată inițial.

Prin urmare, din două una:

ori gălățenii ori susțin majoritar, fie și prin tăcere complice, aceleași figuri și triste și sheme perverse care îi duc spre faliment sigur de 27 de ani,

ori, dacă au început să se trezească, nu știu ce să ceară fiindcă încă nu au aprins lumina să se uite bine în jur ce probleme îi împresoară.

Așa încât, degeaba le urăm „cu executare” politicienilor corupți în general dacă aici, în local, nu privim bine în jur și începem odată curățenia adevărată. Vom continua „executarea” anilor de declin și umilință pe care, de aproape 27 de ani, Galațiul îi ispășește nemeritat.

, , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply