LIVE TEXT & FOTO-VIDEO | A doua seară de PROTESTE ANTIordonanțele corupților

Corupții își apără disperați calea legislativ-discreționară de scăpare, cetățenii vor dreptate. Lupta se dă între mișcări pașnice, dar insistente de condamnare a hoției, șmecheriei, bunului plac și politica diversiunii, fățărniciei, aroganței și izolării de lumea civilizată. Unii vor să-și salveze viitorul lor și al copiilor, alții vor să li-l fure îngropându-și totodată propriul trecut penal.

Gălățenii au dovedit ieri seară, miercuri, că nu mai sunt cetățenii unui oraș chiar atât de Roșu, că nu mai suportă minciuna și disprețul vremelnicilor cocoțați în scaunele puterii. Au dovedit că se pot uni tineri cu bătrâni, familii întregi cu studenți la vârsta hoinărelilor, oameni cu ochii chinuiți de nopți albe printre rândurile cu litere negre și lucrători de nădejde fără care s-ar prăbuși totul împrejur.

Niciunii nu mai vor să fie făcuți la buzunare cu achiziții trucate și nepedepsite, să li se insulte inteligența cu legi date hoțește, la ceas de seară, și explicații viclene scuipate ca praful în ochi.

Aveți mai jos galerii impresionante de fotografii al căror merit aparține aproape exclusiv celor ce apar în ele. Dar și filme de la mitinguri și marșurile care le-au urmat. Au fost, miercuri și joi, peste cinci ore de fiecare dată, aproape ireale într-un oraș în care Partidul Roșu deține puterea de 27 de ani.

Primele sunt cele de joi, 2 februarie, iar spre final găsiți instantaneele și cadrele filmate pe 1 februarie, miercuri.

Ora 17,30 | În jur de 1.000 de persoane s-au adunat din nou în Piața Monumentul Eroilor scandează ”Hoții, hoții”, ”DNA să vină să vă ia”, ”Ole, ole, pușcărie PSD”. Oamenii continuă să vină, strada Domnească nu este încă blocată, dar sunt semne că se va ajunge la o mulțime de protestatari, cel puțin, la fel de mare ca cea de ieri.

Dintre politicieni, nu l-am văzut la fața locului decât pe Cătălin Cristache (PMP) cu un grup de susținători, în special femei, foarte activi, cu fluiere și steaguri.

Ora 19,15 | Chiar în acest moment s-a blocat Strada Domnească. Manifestanții au invadat trotuarul din fața Prefecturii și treptele acesteia. Se strigă ”Ultima soluție/ Înc-o revoluție”. Se aud sirene pentru că jandarmii au fost luați pe nepregătite și nu au apucat să devieze circulația, o ambulanță aflată pe traseu trebuind să facă cale întoarsă. Mulțimea a ajuns la aproape 3.000 de persoane și vacarmul este de nedescris.

UPDATE | Când s-a ocupat strada Domnească:

UPDATE, imagini video dintre orele 19 și 20:

Ora 20,00 | Lumea dă să plece pe traseu, din fața Prefecturii spre Centru, pe Domnească. Tot mai multe pancarte noi: ”Dragnea, suntem certați, NU ne mai împăcăm”, ”OUG = Instigare la furt calificat”, ”Ciordache Penalache”, ”Nu ne mai goniți familiile din țară! Demisia!”.

* * *

Protestatanții s-au încolonat și, însoțiți de jandarmi și echipaje de poliție, au pornit către ”kilometrul zero” al Galațiului, intersecția Brăilei cu Domnească, pe traseul de aseară.

Pancarte noi, în această seară, dar aceeași atitudine de reproș:

Ora 21,00 | Protestatarii au trecut de Palatul Justiției și au ajuns aproape de Țiglina. Ca și aseară, sunt foarte hotărâți să facă marșul de 6 kilometri, dus-întors, până la Inelul de Rocadă, de unde să se întoarcă la Piața Monumentul Eroilor.

Încearcă astfel să atragă atenția celor din case că situația este gravă și doar o prezență numeroasă a cetățenilor la demonstrații poate face Guvernul să se răzgândească.

Ora 21,25 |  Se strigă: ”Toate partidele, aceeași mizerie”, dar și ”Galațiul cere fără grațiere”, ”La închisoare, nu la guvernare”, ”PSD – partidul mafie”.

Manifestanții au înconjurat Inelul de Rocadă, blocând toată circulația și au pornit din nou către Centru.

Protestatarii au făcut rost de un microfon și o ministație portabilă, pe troller. Acum scandează ”Jos labele de pe Justiție” și ”Nu vrem să fim o nație de hoți”.

Sunt circa 1.500 de manifestanți.

Ora 22,00 | Protestatarii ajung acum, din nou, în centrul Galațiului, la ”kilometrul zero” și se îndreaptă către Prefectură. Coloana numără din nou circa 2.000 de manifestanți, probabil că unii au rămas în diferite puncte pe drum, la dus, realăturându-se la întors. Dată fiind ora la care au ajuns în Centru, s-ar putea ca închiderea efectivă a mitingului, la Monumnetul Eroilor, în fața Prefecturii, să se petreacă în jurul orei 23,00.

La Inelul de Rocadă. Intrarea manifestanților în intersecție.

…și înconjurând Inelul de Rocadă:

Din mijlocul protestatarilor anti-PSD, anti-DRagnea, anticorupție, antiordonanțe de noapte, antihoție, anti orice mizerie.

Ora 22,20 | Spre deosebire de seara trecută, manuifestanții nu s-au mai oprit ca punct final în fața Prefecturii, ci a sediului PSD, care este apărat de jandarmi. Au strigat ”Rușine să vă fie” și au anunțat că se întâlnesc și mâine, la aceeași oră, și în fiecare seară, cât este nevoie.

În fața sediului Partidului Roșu, gălățenii protestatari au așezat o mulțime de mesaje, inclusiv la adresa politicienilor pesediști locali, dar și un rând de lumânări pentru secția DNA absentă din peisaj.

Mai departe, o galerie și un film cu mitingul din seara de 1 februarie.

 

 

, , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply