Logica Noului Galaţi dă în gropi

1 septembrie 2013

ANTIpatia, ANTItudinea

Săptămâna trecută, prin intermediul Vieţii libere, un cetăţean plătitor de taxe se plângea că şi-a distrus jantele şi cauciucurile de pe o parte a maşinii într-o groapă de pe centură. Prin purtătorul de cuvânt, Primăria îl trimite de la Ana la Caiafa şi de acolo la calendrele greceşti, la fel cum plimbă şi termenele de reparaţie a străzilor.

Nu ştim ale cui sunt gropile noastre

Iată traseul unei plângeri la Primăria Galaţi conform purtătorului de cuvânt, Mihai Costache:

„De la Registratură, plângerea este direcţionată la Direcţia de Lucrări Publice şi Infrastructură. Acolo se verifică a cui e groapa, respectiv cine a contractat lucrarea, dacă e vorba de aşa ceva. Atunci, păgubitul trebuie să se îndrepte împotriva acelei societăţi sau firme. Cel mai fericit caz este când în culpă se află un operator privat, dar oricum este nevoie de o documentaţie destul de stufoasă şi de mult timp”.

Cele de mai sus ascund jumătate de intoxicare şi jumătate de adevăr. Intoxicarea constă în faptul că groapa nu trebuie depistată, ea are stăpân: Primăria. Cetăţeanul se deplasa pe un drum deschis circulaţiei publice, nu printr-un şantier în lucru.

Jumătatea de adevăr e partea cu fericirea. Ce fericită ar fi Primăria dacă drumurile ar fi în grija unui operator privat! Iar ea să încaseze în continuare taxele şi impozitele, evident. Dar io-te că nu-i aşa.

Pe Primărie o doare-n Basarabiei

P1020304

Pentru a demonstra că pe Primărie puţin o doare că ne rupem noi maşinile, iată un studiu de caz edificator.

În august 2012, s-a licitat o reparaţie a Basarabiei, între George Coşbuc şi  Traian. Câştigătoare – Vega ’93 pe numai 150 de mii din cele 200 de mii de euro estimate. Rezultat ioc, nimic nu s-a mişcat.

Pe 14 iunie acest an, Primăria a făcut o altă licitaţie pentru acelaşi segment de stradă, dar pentru liniile tramvai şi zidul de sprijin. Şi, surpriză doar pentru cei căzuţi de pe Marte, Primăria trebuie s-o reia! „Cel mai mic preţ oferit a fost mai mare decât cel estimat”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache conform VL, adăugând că  desfacerea în bucăţi a reparaţiilor provine din mandatul trecut.

Licitaţia e din noiembrie, 2012. Deci mult după alegeri. Mai degrabă are altă treabă constructorul şi-i cade de minune o amânare, dar fără să piardă atâta bănet pe „praful” ăsta. Pentru că dacă ar fi vrut banii PÂNĂ ACUM, cu siguranţă făcea cărare până la uşa Primăriei.

Iar din 200 de mii de euro amânaţi până la bugetul viitor trânteşti două gale de box pe cinste, c-aşa-i în fotbal: unii pasează din greu la taxe iar alţii duc banii în offside.

, , , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply