Lu’ domnu’ primar, cu drag! Ilustrată cu flori de colț canin

28 octombrie 2013

ANTItudinea, General

1Presa a remarcat că în Micro 40 sunt mulți câini. Se cunoaște că n-au trecut și prin Micro 38, tot în cartierul Aviației, că își schimbau părerea. În schimb, în Grădina Publică, numărul câinilor vagabonzi încă este ținut sub control. Încă nu-l depășește pe cel al copacilor deci, la o adică, poate ridica la unison toată haita piciorul din spate, în semn de aprobare pentru grija ce le-o poartă primarul.

Încăierările dulăilor au hămesit cățeii

Pe principiul nicio piață fără câine, renovarea halelor pieței din Micro 38 a însemnat o mare bucurie pentru populația canină a cartierului. Și nu pentru că ar fi crescut afluxul de clienți ai pieței. Ei sunt aceiași și, ce-i mai rău, au aceleași buzunare strîmte și goale de câțiva ani încoace. Doar că traficul este acum organizat, nu mai pleacă fiecare cu sacoșa pe după tarabe pe unde vrea. Ies toți prin față și prin fața fălcilor salivând de poftă.

2Cei mai slabi de înger sau mai lenți de picior pot face cunoștință și cu niscaiva colți. După colț, în parcarea blocului din spatele restarantului cunoscut drept ”Prinț și cerșetor”. Nici nu contează dacă în plasă aveți doar legume, oricum foamea-i mare. În Galați a fost mereu, de 23 de ani, o mare îngrămădeală pe ciolan, javrele fiind aproape în totalitate și în continuu cocoțate pe el, indiferent de haita din care provin. Iar mai nou se vânează chiar și pentru osciorul de Aviației, scăpat din gură de unul care latră prin botniță despre Aviasan (!).  Deci bieții căței vagabonzi din cartierul Aviației, între atâția dulăi fără scrupule, s-ar mulțumi și cu un cotor de varză.

Vagabonzi europeni amăgiți românește

Unii au impresia că au păcălit foamea. Mai trag pe nas un damf de panseluță sau crizantemă numărată de cinci ori sau mai ling la pas o gresie supraevaluată și gata, viața e din nou frumoasă. Dacă au prins o mărgică la promoție – pe care o vor plăti oricum înzecit mai apoi – bucuria lor! Își fac poze cu nimicul peste care s-a dat cu var și-l înrămează în mintea lor ca pe statuia unei reușite din marmură.

3Dacă n-ar apela la această translație de valori, amăgire mai mult sau mai puțin conștientă, care le-ar fi soarta? Să latre a pustiu într-un oraș în care până și copiii s-au obișnuit cu gunoiul și minciuna? Degeaba bani europeni și peisagiști francezi dacă aleile sunt nivelate românește iar taxele cheltuite… jecmănește. Dar despre asta vom mai scrie aici și curând.

Până una alta, primarul Marius Stan este felicitat pe această cale că Galațiul a ajuns de 3-4 ori mai tare decât capitala. La numărul de câini pe cap de locuitor. Că la ăla de javre nici n-avem ce discuta!…

, , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply