INIŢIATIVĂ: Beculeţ cu beculeţ, să-mpodobim un părculeţ! ACTUALIZARE IMPORTANTĂ!

ACTUALIZARE IMPORTANTĂ: Primăria, prin Serviciul Tehnic şi-a dat acordul!

Dar instalaţiile colectate de noi trebuie să îndeplinească minim:

Clasa de izolare/protecţie IP 44 (scrie pe cutie).

Dacă vom reuşi să strângem suficiente instalaţii, vrem să ornăm şi părculeţul din faţa fostului cinematograf Ţiglina, dar şi intersecţia Brăilei cu Domnească, adică kilometrul 0 al Galaţiului.

Bineînţeles, orice idee aveţi, nu vă sfiiţi să ne-o semnalaţi prin comentarii la acest articol.

Haideţi să dovedim că se poate!

IATĂ ŞI LOCAŢIILE UNDE PUTEŢI ADUCE INSTALAŢII:

Sediul MIşcării pentru Implicare Civică, în Ţiglina I, str. Brăilei nr. 165, bloc A3, etaj 1, ap. 29

sau la sediul Vieţii libere, partener media al acţiunii.

Noi preferăm donaţia în natură, adică beculeţele în sine. Dar, în ultimă instanţă, putem să le achiziţionăm şi noi pe numele donatorilor, cu condiţia ca donaţiile în bani să fie însoţite de datele necesare pentru completarea facturilor şi chitanţelor. Pentru aceasta, contactaţi unul dintre membrii Mişcării la

0721 051 808 (Costel Văduva) sau 0766 442 457 (Mihai Angheluţă).


Zilele trecute, un gălăţean făcea şi el, obidit de tristeţea întunecoasă a Galaţiului în prag de Sărbători, o ironie. Să punem mână de la mână instalaţii de iluminat şi să le dăm Primăriei.

Pe strada mea, trei localnici mai cu dare de mână – dar, cu siguranţă, nu singurii norocoşi din oraş – dau din bucuria lor festivă şi celor de pe stradă.
P1110865

P1110866

Ieri (luni, 21 decembrie), Costel Văduva, coleg din Mişcarea de Implicare Civică, punea într-o formă mai elaborată ceea ce ne tot bântuie de vreo două zile:

Să luminăm de Sărbători oraşul Galaţi!

Să facem noi, locuitorii oraşului, ceea ce nu face administraţia. Concret: să iniţiem o acţiune de colectare, prin donaţii, a instalaţiilor de pom de iarnă (sau mai mari), să facem acea parte de promovare şi colaborare cu instituţii şi autorităţi publice pentru montarea şi punerea lor în funcţiune. Un „tur de forţă”, al nostru, al cetăţenilor care încă mai locuim  în oraşul ăsta. Un „tur de forţă” şi pentru instituţii – pentru că trebuie avize, autorizări, aprobări, din partea lor – pentru PERSOANE DIN FRUNTEA ADMINSTRAŢIEI prin care ne vor arata că şi ei locuiesc tot aici zi de zi. Că şi ei merg pe aceleaşi străzi ca şi noi şi nu zboară cu elicopterul de acasă până la serviciu de nu ştiu ce e aici, jos, pe străzi. Nu mă si nu ne interesează coloratura politică, va fi făcută de oameni pentru oameni.”

Până seara, după câteva telefoane, o adunare în pripă şi o discuţie pe larg, planul era gata.

Mai departe avem nevoie de ajutorul vostru, al concetăţenilor noştri!

Luminiţele vin (şi) de la gălăţeni

Noi ne-am gândit aşa.

Parcul Mihai Eminescu este iluminat cu instalaţii rămase de anul trecut. Destul de sărac plus că acolo copiii nu prea au ce face, că locuri de joacă nu sunt. Iar vecinătățile nu sunt nici ele prea… educative.

Dar parcul Viva, dacă tot s-a investit atâta în el şi a ieşit aşa frumos, e păcat să rămână trist şi întinecat tocmai de Sărbători. Este? Și este și un loc prin care mulți din cei ce se plimbă pe faleza superioară și-ar putea încânta privirea.

Ce-ar fi ca noi, cetăţenii, să aducem fiecare câte o instalaţie? Mai mică sau mai mare dar numai de exterior să fie. Vom strânge la un loc toate beculeţele dăruite practic de gălăţeni gălăţenilor şi le vom instala în toţi copăceii şi pe toţi stâlpii din parc. Sigur, nu va ieşi tocmai o operă de artă, dar spiritul Sărbătorilor va fi prezent, viu şi colorat.

Mândrie și provocare

Vă dați seama că noi, și prin prisma a ceea ce am tot scris aici, inclusiv despre beculețele festive din acest an, putem fi ultimii suspectați că am face jocul cuiva.

Tocmai de aceea mizăm în special pe solidaritatea cetățenilor, a gălățenilor pe care mîcar mândria nu i-a părăsit dacă încrederea în propriile puteri totuși le mai joacă feste. Iar în aceeași măsură mizăm și pe spiritul de lideri în comunitate al întreprinzătorilor. Iată mai jos un exemplu, ca să ştiţi la ce ne referim.

P1110869Așa este, de exemplu, împodobit sediul Vieții libere. Și an de an ei fac așa, cum fac și proprietarii vilelor de pe Stadionului.

Aşa că ne-am bucura dacă întreprinzătorii Galaţiului, în special cei cu sedii în zonele circulate ale Galaţiului, și-ar împodobi cum pot ei mai frumos clădirile. Iar noi le vom ilustra aici, pe Facebook şi oriunde vom avea ocazia. Că știți cum e astăzi cu știrea și poza: se iîmprăștie, sunt contagioase :) Deci aveți toate șansele să se umple mediul virtual cu inițiativele dumneavoastră.

Semnalaţi-ne așadar aranjamentul dumneavoastră luminos pe pagina de Facebook a Mișcării sau pe adresa [email protected] cu o poză publicabilă. Ori spuneţi-ne unde se află şi venim noi să imortalizăm bucuria pecare o împărtăşiţi şi cu trecătorii.

Semne bune demersul are

Fiindcă intenţia noastră se vrea una dincolo de orice aluzie, reproş sau chiar luptă politică ori civică, am luat legătura cu toţi cei care am crezut noi că ne pot fi de ajutor. Şi lista nu se va termina cu cei de mai jos.

Viceprimarul Florin Popa ne-a promis că directorul tehnic al Primăriei, Cristian Capetis, îşi va face timp să ne primească şi să ne ajute pe partea de conectare la reţeaua stradală, iar curentul electric va fi decontat de municipalitate. În dimineaţa zilei de marţi, 22 decembrie, la prima oră, batem la uşa biroului său.

Directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, ne-a asigurat de asemenea de sprijin, inclusiv cu personalul specializat pentru conectarea electrică în sine, o locaţie pentru adunarea instalaţiilor şi, dacă va fi nevoie, intermedierea sprijinului din partea celor de la Gospodărire Urbană care, din câte am înţeles, au în grijă întreţinerea parcului Viva.

Ne-au mai asigurat de sprijin, atât logistic, dar mai ales pentru promovare ideii între cunoscuţii lor, persoane fizice sau juridice, fostul viceprimar, Nicuşor Ciumacenco, proprietarul Vieţii libere, Marian Băilă, dar şi Bogdan Brânzan, de la asociaţia Galaţi, oraşul meu, şi chiar şi Paul Găvănescu, omul cu ideea iniţială, a luminiţelor de la cetăţeni.

Silviu Vasilache, unul dintre cei mai cunoscuţi şi implicţi jurnalişti din Galaţi, prin intermediul Vox TV, ne-a popularizat ideea de cum a auzit de ea.

Şi am mai fi apelat la foarte mulţi dacă n-ar fi fost orele deja prea înaintate pentru un telefon de bun-simţ. Dar vom aprecia sprijinul venit din partea oricărei persoane sau organizaţii dispuse să ne ajute.

Vom relua demersurile de la primele ore ale dimineţii, când sperăm să aflăm şi în ce locaţie vom strânge toate instalaţiile primite pentru a le duce apoi la locul de amplasare pe care sperăm să-l stabilim cât mai curând. Aşadar, vom actualiza acest articol cu un UPDATE ori de câte ori vom avea informaţii noi despre evoluţia iniţiativei!

Pentru toți cei care vor să ne dea o mână de ajutor, vă stăm la dispoziție:

Costel Văduva – 0721 031 808 sau 07443 492 836

Mihai Angheluță, jr. – 0766 442 457 (0-RO-MIHAI-JR).

P1110870

Puterea exemplului

În ciuda nereuşitei din acest an, autorităţile au făcut un minim de efort. Au fot împodobite Primăria şi un parc. Dar Galaţiul merită mult mai mult, inclusiv să lăsăm pentru altă dată căutarea vinovaţilor.

Mai important deocamdată considerăm că este spiritul Sărbătorilor, dar şi puterea exemplului pe care îl putem da noi, cetăţenii. Astfel vom arăta şi autorităţilor, poate descurajate, că gălăţenilor nu le este indiferent cum arată oraşul deCrăciun şi la trecerea dintre ani.

Să lăsăm, pentru moment, disputele deoparte cât să facem un gest pentru copii noştri, dar şi pentru noi, ca membri demni ai unei comunităţi care doar pe hartă este într-o margine de ţară.

Ne aşteptăm să popularizaţi demersul nostru printre cunoscuţii dumneavoastră şi să ţineţi aproape de Made in Galaţi şi Mişcarea pentru Implicare Civică fiindcă noi contăm în special pe sprijinul dumneavoastră!

Haideţi să dovedim că gălăţenii, dincolo de dispute, rămân o comunitate luminată, inclusiv festiv când este cazul!    P1110867

, , , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

One Response to “INIŢIATIVĂ: Beculeţ cu beculeţ, să-mpodobim un părculeţ! ACTUALIZARE IMPORTANTĂ!”

  1. Cami Says:

    Laudabila initiativa domnilor, nimic de zis. Dar, daca tot noi cetatenii avem initiativele si rezolvam problemele orasului, zic, sa luam initiativa de a nu mai plati impozitele locale ca oricum nu sunt folosite in favoarea noastra. Sa facem o ceva… nu stiu ce…actiune in Judecatorie.. sau orice e legal, nu stiu… ca: „din cauza ca ne gospodarim tot din buzunarul propriu, nu mai dam banii pentru impozitele locale autoritatilor ci ii folosim noi pentru comunitate”. Nu credeti ca ar fi mai corect? Organizam apoi o colecta a cainilor de pe strazi, o colecta pentru asfaltare, si la urma, una pentru a angaja pe cineva competent sa rezolve problema falezei…pe care sunt niste panouri cu planul urbanistic de multa vreme.
    Dar trebuie sa recunoastem ca avem in jurul gradinilor de blocuri garduri noi, toate la fel. Serios?

    Reply

Leave a Reply