Marea stropeală cu praf în ochi

11 iulie 2013

ANTIpatia

Şi dacă tot au venit ziariştii să-l certe pentru teii sluţiţi, directorul Gospodăririi Urbane a căutat ceva să înmoaie opinia publică, să arate cât e el de oropsit de bugetul mic, care-i amputează ilustrele viziuni manageriale.

S-a plâns celor de la Viaţa liberă că a trebuit să încheie un contract de închiriere pentru trei cisterne cu care să ude spaţiile verzi la fabuloasa sumă de 423.450 de lei (aproape 100.000 euro!). Cică din cei 400 de mii de lei anual buget, doar 200 de mii îi poate folosi pentru investiţii şi nu-i ajung să cumpere o autocisternă. Şi nici în leasing nu poate face achiziţia fiindcă societatea are doar trei ani de la înfiinţare şi toţi au fost cu pierderi.

Cisterna, cât două limuzine cu şofer

tunapaŞtiţi zicala cu capra căreia coada de râie îi pică şi ea tot mai sus o ridică…

Adică te plângi că n-ai bani, dar plăteşti chirie ca la nuntă, fără număr! Fiindcă, dacă vă întrebaţi cât costă pe zi o limuzină cu şofer, program de opt ore şi 200 de km, combustibil şi taxe incluse, aflaţi că nu sare de 150 de euro. Presupunând că ar folosi cele trei cisterne timp de cinci luni, în toate zilele lucrătoare, rezultă că fiecare cisternă e închiriată cu 300 de euro pe zi.

O asemenea „inginerie” (ca să nu-i spunem „managereală” cu iz de „mangleală”, cum ar califica-o nişte băieţi fără bacalaureat) anulează orice justificare despre capitole bugetare, rectificări, conturi contabile şi alte mari stropeli cu praf în ochii contribuabilului.

Spaţiile verzi nu se ţin cu cisterne ofilite

Cetăţenii de rând pot merge cu autobuze şi tramvaie second-hand, ambulanţele pot fi multe primite de la ajutoare sau chiar trecute de vârsta de casare, iar şcolarii pot sta câte trei-patru pe un loc în microbuze ARO la care nici piesele de schimb nu se mai fabrică…

tun-de-apaLa Gospodărire Urbană însă nu se pot uda palmierul şi panseluţa cu cisterne gata ofilite la tapiţeria scaunului şoferului. Deşi, la 200 de mii de lei (cam 60 de mii de dolari), orice vorbitor de franceză, rusă sau agramată băştinaşă poate găsi cisterne de toată isprava cât îi internetul de mare, tastând cuvintele magice „water truck price”. Ditamai americanele pe trei osii, de 10 tone capacitate, motoare Caterpillar sau Cummins, aer condiţionat, cutii automate în 10 viteze, maxim zece ani vechime şi cu RK-ul făcut.

Dar probabil că, dacă tot s-a dat startul la Marea Stropeală prin parcuri, directorul Grosu ar vrea şi el să participe. Şi, cum oamenii mărunţi îşi cumpără maşini scumpe şi mari, nu se poate duce cu un pistol cu apă, ca puştii. Dar cu un tun cu apă precum alea antidemonstranţi? Mai ales că nu i se înmoaie ţeava, fiind din metal…

Textul şi ilustraţia sa reprezintă un pamflet bazat pe informaţii reale, deci digeraţi-l ca atare!

, , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply