Minusurile argumentelor electrice ale Arcelor Mittal

20 august 2013

ANTIteza, ANTItudinea

După ce au obţinut de la Guvern, peste capul oricăror autorităţi locale, continuarea pe încă zece ani a exploatării haldei de zgură, Arcelor Mittal sunt în continuare nemulţumiţi. Voalat, cel mai mare producător de oţel al lumii, după unele publicaţii, ameninţă cu închiderea capacităţilor de producţie. Galaţiul riscă astfel să rămână doar cu halda, o „mină” de suprafaţă – şi de aur pentru unii – din care multinaţionala să extragă fierul vechi necesar altor operaţiuni ale grupului.

Cei trei ani erau doar unul

Conform Vieţii libere, directorul general Bruno Ribo susţine că facturile la energie au crescut cu 25 de milioane de euro în ultimii trei ani şi vor creşte cu încă 54 de milioane în următorii doi ani dacă nu se iau măsurile adecvate. „Pierderile din primul semestru al acestui an sunt mai mici faţă de cele de anul trecut, de aceea considerăm să suntem acum într-o poziţie mai puternică. Dar toate eforturile se pot dovedi insuficiente dacă nu reuşim să stabilim cadrul corect cu privire la resursele energetice: energie electrică şi gaz natural.”

Interesant este că, pentru anii 2010 și 2011, combinatul a beneficiat de preţuri preferenţiale pentru furnizarea de energie electrică din partea Hidroelectrica, în temeiul unor contracte bilaterale. Ceea ce a făcut Comisia Europeană să ajungă la concluzia că acele contracte constituie, probabil, ajutor de stat ilegal.

Așadar, susținerile celor trei ani de “vitregie” pe piața energiei nu stau în picioare, abia de la jumătatea lui 2012 AMG fiind nevoită să reintre în regulile pieței libere.

Pierderi unde alții câștigă

Mai mult, nici în domenii unde alții fac profit, cum ar fi comercializarea materialelor de construcții sau distribuția de produse metalurgice, Arcelor Mittal nu reușește să facă profit, conform Doing Business.

La o cifră de afaceri de aproximativ 7 milioane de euro în 2011, cu 66 de angajați, Arcelor Mittal Construction SA, a reușit să înregistreze pierderi de aproape 2,5 milioane de euro.  Mai mult, cu doar 26 de angajați și peste 40 de milioane de euro rulaj, srl-ul Arcelor Mittal Distribution Romania n-a mai fost pe profit din 2007 și produce între jumătate de milion și un milion și jumătate de euro pierderi anuale.

Pe de altă parte, din fluxul Arcelor Mittal Galați, au dispărut unele capacități de producție energofage, cum ar fi bateriile de cocsificare, dar și furnale depreciate tehnologic, lucru ce ar fi trebuit să conducă la o rentabilizare a producției.

ArcelorMittal

Arcelor Mittal pregătește plecarea cu orice preț?

Scuzele legate de prețul energiei se vede că nu stau în picioare. Mai ales că cifrele vehiculate drept creșteri la valoarea totală a facturii de curent electric nu sunt nici 20% din pierderea de aproximativ 140 de milioane de euro raportată pe 2011.

Astfel, se pare că Arcelor Mittal Galați își pregătește plecarea cu orice preț. Chiar și cu prețul propriei imagini. Pentru că certificatele verzi au fost emise pentru ca sursele de energie să devină mai puțin poluante, în beneficiul tuturor locuitorilor planetei. Iar Arcelor Mittal, lider mondial în producția de oțel, nu poate face notă disonantă în interesele comune ale comunităților in care activează.

E ca și cum cel mai mare producător de automobile s-ar plânge că noile cerințe de securitate și ecologie îi afectează profitabilitatea economică. E ca și cum le-ai spune oamenilor, cu alte cuvinte dar în față totuși, că nu lei vrei binele.

, , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply