Modernizările ISPA deja îs pa!

Mai țineți minte uriașele investiții de pe Oțelarilor și Stadionului, partea către Uzina de Apă? Și nu mă refer atât la stradă, cât la ce este sub ea – canalizarea pentru reconstrucția căreia s-a plătit cu bani grei dar și cu viața unui om.

Ei bine, acele lucrări, executate în 2010-2011, înainte de modernizarea Oțelarilor, la nici un cincinal distanță își dovedesc inutilitatea. La fel cum băltea apa la ploile de până acum cinci ani, la fel băltește și astăzi, doar că pe asfalt de patru milioane de euro kilometrul.

Photo0685

Photo0686

Duios, prin cartier, un râu curgea

Pe străzile modernizate cu bani europeni la standarde germane (de către firma MaxBoegl) curgeau ieri (sâmbătă) dup-amiază  ape pluviale cât se poate de românești și taxate la prețuri luxemburgheze de operatorul cu apucături de fanariot rețelei de canalizare.

Locatarii cartierului Dunărea (coincidență), plătitori, pe lângă taxe, și de impozite cât se poate de urbane, au trebuit să-și suflece pantalonii și să se descalțe dacă au vrut să treacă de cealaltă parte a străzii fără să-și strice încălțămintea.

Nci nu e de mirare că unul dintre cetățeni a preferat să facă haz de necaz, comportându-se ca pe malul gârlei, dar cu simțul umorului și bunul gust la purtător.

Photo0687

Photo0688

Photo0690

Sisif de la Apă Canal

Demni de titulatura „cei mai vicleni dintre muritori”, mai șmecheri decât primarul și consilierii căror nu le dau socoteală, „sacagii” gălățeni reușesc nu doar să taxeze canalizarea la preț de apă de băut, dar și de mai multe ori. Odată pentru scurgerile inexistente pe Stadionului, între Oțelarilor și Victor Vîlovici, a doua oară pentru intervenția gen Sisif prin care pompează apa din baltă într-o gură de scurgere recent improvizată, ba chiar și de trei ori dacă ne gândim la banii pe care îi vom plăti tot noi să reparăm surpări de amploare, produse de apele nedrenate, precum cea de lângă Liceul Sportiv.

Toate astea în timp ce gălățenii plătesc din impozitele lor polițiști care să păzească străzile prăbușite și închise circulației, prime de performanță nemaivăzută directorilor responsabili cu apa de ploaie și chioară precum ochiul „stăpânului” de la Primărie, ba mai scot și câte ceva din buzunar pentru onoarea de-a-și rupe mașinile în urma și pe urmele intervențiilor Apă Canal.

P1070584

Photo0691

Foto și video: Cristina Ilie

, , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply