Născoceanu, avocatul lui Pinocchio

După votul din Parlament, când în jurul lui Ponta s-a făcut zid de să nu-l atingă procurorii nici c-o citare , un fost fruntaş liberal devenit aproape peste noapte un vasal şi purtător de argumente stângace pentru penalii din partidul lui Iliescu, Năstase, Vanghelie şi Hrebenciuc, afirma ritos, într-o conferință de presă:

„Imunitatea nu este un privilegiu. Imunitatea este, în final, în beneficul cetăţenilor. Cei care sunt în Parlament au obligaţia să reprezinte intersele cetăţenilor. În momentul în care unui parlamentar i se ridică imunitatea, nu este el afectat în primul rând, ci cetăţenii care rămân fără reprezentare. Acest principiu există şi funcţionează în toata Europa, astfel încât parlamentarii să fie protejaţi de excesele şi abuzurile de putere“.
Și se apucă soțul a cinci neveste să dea, total lipsit de inspirație, exemplul neprihănitei Danemarce, unde imunitatea se ridică, cică!, doar cu votul a cinci şesimi din numărul total al parlamentarilor (!).

Politică după ureche

Trecem peste „cetăţenii fără reprezentare” de mila cărora plânge Tăriceanu. Parc-ar fi vreo onoare – nu mai vorbim de foloase – să fii reprezentat de un penal. Dar greșeala capitală a lui Tăriceanu-Scorniceanu este aceea de a crede că poți minți pe oricine, la infinit. Doar că alegătorii sunt adesea mai inteligenți și mai știu unde se află Danemarca şi cu ce se mănâncă ea.

pinocchio

Prin urmare, studiind nițel Constituţia Danemarcei şi Regulamentul parlamentului danez, putem afla că ridicarea imunităţii se votează ca orice altă rezoluţie. Iar rezoluţiile, în Parlamentul Danemarcei – Folketing, se votează conform Secţiunii 33 din Regulament. Respectiv,

„o rezoluţie este considerată votată atunci când voturile date în favoarea unei moţiuni le depăşesc pe cele date împotriva ei, cu excepţia cazurilor specificate în Secţiunea 42”

unde articolul 42 la care se face referire neavând legătură cu imunitatea, ci cu derogări de la Regulament, pentru situaţii de urgenţă. În asemenea cazuri, cel puţin 17 membri sau Preşedintele Parlamentului pot propune în scris derogări – fără a intra în conflict cu prevederi constituţionale – derogări ce trebuie însă acceptate de trei pătrimi dintre membrii aflaţi la vot.

Aşadar, cu majoritate de 50% + 1 vot se ridică imunitatea parlamentarilor danezi, domnule preşedinte al Senatului României.

Nu era Danemarca, era Finlanda. Și avea și altă treabă…

Aceeaşi prevedere, a declarării unor probleme ca urgente şi supunerea lor unor derogări, fără a fi vizată însă imnunitatea parlamentarului, apare şi în regulile după care se conduce parlamentul finlandez. Aici apare regula celor cinci şesimi, în loc de trei pătrimi, ca la danezi, şi de aici probabil că se trage urechismul lui Tăriceanu în materie de proceduri parlamentare. Dar, încă o dată, aceste prevederi nu au nicio legătură cu votul referitor la imunitate, diversiunea lui Născoceanu fiind, cu siguranţă, cu totul altceva decât o scăpare de memorie…

Mai mult, imunitatea în Danemarca nu acoperă cazurile de flagrant delict. Dealtfel, în practică, Parlamentul Danemarcei a ridicat ÎNTOTDEAUNA imunitatea când vreun membru al său a fost acuzat de vreo infracţiune, de obicei chiar CU ACORDUL membrului acuzat insuşi.

Adică acolo chiar vorbim de onoare, domnule Tăriceanu! Dar asta nu cred că vă priveşte pe dumneavoastră…

Deci, domnule preşedinte al Senatului, mă scuzaţi, dar cred că este foarte bine că aţi plecat de la liberali ca să sprijiniţi pe cineva asemuit cu Pinocchio. E muuult mai bine aşa!

În rest, toate cele bune!

, , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply