Aceeași Apatermie cu altă pălărie de nici primarul cum s-o dea nu știe

Modul în care s-a formulat Strategia de alimentare cu energie termică a Galaţiului vădește încă o dată în evidenţă cauzele decăderii oraşului. Incompetenţii au foarte mult tupeu – nici nu se pricep,  dar nici nu ne lasă.

Am scris aici despre cum nici nu poate fi vorba despre o zonă unitară termică, ci mai degrabă de una de iobăgie. Iar cei încătușați de țeavă prin refuzul acceptului de debranșare vor fi de fapt, culmea!, bun-platnicii cărora li se va stoarce și ultima picătură de cash din buzunare.

Apt3Cine îți mai face vreo iluzie în privința adevărului din spatele argumentelor aleșilor noștri poate citi în articolul publicat în Viața liberă cum se pune problema consumului de gaze. A ajuns biata centrală de apartament să consume cât un mamut de cazan cu tehnologie rusească? Haida-de!…

Alternanța de minciuni – o dată la șase luni

În fapt, miza e una singură și mult mai rudimentară decât toate așa-zisele raționamente tehnice bâlbâite de edili. Se vrea pur și simplu menţinerea cu orice preţ a unui sistem corupt şi ineficient, dar foarte eficient în evaporarea sumelor reprezentând între 10 și 25% din veniturile unei familii gălățene, cel puțin pe timp de iarnă. Iar primarul, comjunctural, se poziționează după cum bate vântul intereselor pentru acest sistem păgubos. Iată dovada incontestabilă.

MStan-Prefectura

La ședința de consiliu local din 29 ianuarie 2015, Marius Stan susține panicat că, dacă s-ar permite debranşarea necontrolată, ar fi destabilizate zone unitare de încălzire şi atunci orice alt sistem centralizat, bazat nu pe CET, ci pe o nouă investiţie, ar fi inutil şi ineficient economic.

„Am putea să spunem: „Oameni buni, debranşaţi-vă cu toţii şi puneţi-vă centrale, ba mai mult, vă şi ajutăm, vă subvenţionăm cu o parte din costuri şi totul va fi bine”. Ar fi o minciună crasă şi un cinism ieşit din comun, pentru că ştiţi foarte bine, 60.000 – 90.000 de centrale de apartament ar fi imposibil, tehnic, să funcţioneze la Galaţi. Conductele de gaze, aşa cum sunt dimensionate, nu au cum să alimenteze atâtea apartamente. Ar fi puşi oamenii în situaţia în care îşi cumpără centrală şi se uită la ea ca la un bibelou”.

Oare cât de aerian sau ticălos trebuie să fii ca să uiți ce susțineai cu aceeași gură acum șase luni, pe 13 iunie 2014, în cadrul unei ședințe a Comisiei de dialog social?

„Pentru a nu minţi populaţia, trebuie să spunem lucrurilor pe nume: acest sistem nu funcţionează. Poate vor rămâne 1.300 de oameni de la Apaterm pe drumuri, dar măcar nu vom mai minţi aproape 63.000 de abonaţi. Poate, cea mai bună soluţie ar fi să dăm ordin general pe unitate: debranşare generală! Şi apoi să apelăm la anchete sociale, pentru a vedea care sunt gălăţenii care nu îşi permit centrale termice, iar poate pe aceia să îi ajutăm”.

Între timp, trecând cu arme și bagaje la stânga profitorilor de sinecuri și contracte de la stat, și-a schimbat Marius Stan viziunile? Evident, da. Dar numai dacă a avut vreodată vreunele…

Apt1

Incompetența s-a născut la stat

Spectrul unei Mării cu aceeași pălărie ar trebui să îngrozească nu doar gălățenii branșați la sistemul centralizat. Dar pe orice plătitor de taxe și impozite în fundătura numită Noul Galați. Fiindcă, atât cât se arată vederii, Calorgal va funcţiona pe aceleaşi principii. Adică, dacă lucrurile vor merge ca până acum, ȘI din banii celor cu centrale de apartament și țevi comune traversându-le pereții se vor plăti subvențiile, se vor rotunji încasările la Calorgal respectiv primele șefilor etc.

Și atunci te întrebi cu ce îndrituire mai vin unii să ne propună aceeaşi „Apatermie” cu altă pălărie? La ce bun pentru noi, nu pentru ei?

De ce nu mai bine o licitație pentru un operarea termică, având între criterii și prețul maxim al gigacaloriei livrate? Că, în fond, infrastructura ne aparține. Trebuie doar să găsim un operator competent, cu frică de „ochiul stăpânilor edili” și neprelungirea contractului anual. Așa cum alții au firme private care le exploatează infrastructura de apă rece – cel mai cunoscut exemplu, francezii de la Apa Nova București – așa am putea fi și noi primii care să ne concesionăm infrastructura de apă caldă, dar și cu un contract beton, cu prelungire anuală după primii trei ani. De ce trei ani? Fiindcă atât se întinde perioada de prescriere a creanțelor fiscale, fiindcă 3+1 ani reprezintă un mandat și fiindcă astfel pot răspunde măcar politic cei care au prelungit nejustificat contractul unui operator neserios etc.

Poate ar fi cazul ca, după cel puțin 10 ani de disfuncționalitate verificată, cel puțin în cazul Apatermului, a operării statului în serviciile publice, s-o luăm și pe altă cale, a privatului. Măcar fiindcă putem avea o șansă din două să ne fie mai bine față de 101% șanse să ne fie cum ne-a fost până acum.

FEATURE - CALDURA - GIGACALORIE

, , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply