Noul Galați nu face PSD-ul de râs

Pontonul amplasat fix în singurul loc din care se mai putea admira Dunărea, fără a te strecura printre boscheți sau a mașini ciorchine la bac, a avut o mare durere vizavi de zabterile presei și opiniei publice contra sa.
P1050533Toată ziua de joi a fost forfotă pe acesta, muncitori de la NAVROM SHIPYARD (!), remorcherul Rovinari 15 și macaraua Mercur 303 dădeau zor să-i vindece pontonului-vedetă o durere în pasarelă. Fără nicio legătură cu pasarelele din mintea primarului, desigur…
P1050529Bineînțeles, la fața loc au dat din gură, din mâini și din plămâni (la țigară) și niște personaje cu aere de șefi. Unul dintre aceștia a apărut abia seara, să verifice dacă poarta pasarelei e bine încuiată în urma lucrătorilor. Da, este fix cel care debarca maiestuos acum vreo trei săptămâni, la „inaugurarea” pontonului de către remorcherul Rovinari 15. Cine recunoaște omuleții poate ne dă și nouă un semn, chiar și aici, pe Facebook.

P1050527P1050530P1050539P105053810169001_365991393539139_418465937_n

S-au ascuns cu pachebotul după ponton

Într-altă ordine de idei, trebuie spus că, din câte știm noi, Pontic Trans nu are acord de mediu pentru un restaurant, fie el și plutitor. Ci doar pentru „Amplasare ponton acostare nava pasageri 300 locuri”. Dovada, aici.

Una e să acosteze o navă de pasageri din când în când și alta e să funcționeze un restaurant 16 din 24, cu toalete, apă uzată deversată la greu, poluare fonică etc.

P1050535

PSD în toate e

Dar chestia cea mai interesantă este că pontonul reprezintă o victorie a PSD-ului. Mai precis, a lui Florin Popa, viceprimarul fost city manager, tartorul licitațiilor din Primăria Galați încă de pe vremea ultimului mandat al lui Dumitru Nicolae. Ca să nu-l pe vreunul ia gura pe dinainte și să apuce să spună că nu-i așa, prezentăm următoarea probă de… arhivă, din august 2009.

Un articol despre cum se va extinde Galațiul pe apă (!). Foarte inteligent, autorul nota că, lângă Malnaș, mai apăruseră „două remorchere reabilitate, ele completează «flota» de agrement al burţii”. Asta nu fără a observa că „autorizaţia de construcţie s-a emis pe numele unei singure persoane, Răzvan Avram, director «la stat». Iată că şi bugetarii pot face rost de bani!”.

Evident, dacă homo pecistus a putut, cum să nu poată și homo pesedistus? Și continuă autorul articolului:

„S-a primit documentaţia şi de la o a treia firmă. (…) În fază de obţinere a certificatului de urbanism se află un vas-restaurant care va fi (am)plasat în faţa restaurantului „Valurile Dunării”. Vasul va putea face şi curse Galaţi – Brăila sau Galaţi – Tulcea, atunci când vor fi destule cereri. Proiectul este al unui fost navigator, Lucian Crăciun, prin firma navigator Pontic Trans SRL.”

P1050536

Marius Stan a dat „bolșevicii” din PNL pe tovarășii cu bodegi

Ei și acum apare amănuntul care, citit cu atenție, poate conduce la ideea că o a patra firmă a fuzionat în cele din urmă cu cea de-a treia la nivelul ideii vasului restaurant-hotel-pasager. „În prova vaselor lui Avram se pregăteşte un alt proiect, şi acesta în fază de obţinere a certificatului de urbanism. El aparţine unui nume celebru în lumea restaurantelor: Cosoreanu.” Conform directorului de Urbanism de atunci, Ionel Ardean, actualmente director la Apele Române, investiţia lui Cosoreanu urma a fi cea mai mare, pentru că va fi şi hotel.

„Va fi ceva inedit: un ponton cu hotel şi restaurant. Ataşat la un remorcher, va putea fi folosit şi în călătorii de agrement”.

P1050521

Bun. Și care e legătura lui Florin Popa cu toate astea? Foarte simplă. Iată ce susținea Ardean atunci:

„Erau foarte mulţi oameni interesaţi, însă momentul propice a fost acum (august 2009, n.n.), după apariţia unui city-manager la Primărie: Florin Popa. El a avut energia să dezlege, cum se zice, calul de la gard. Este meritul lui… Eu am fost lângă el, şi viceprimarul Ciumacenco a acceptat de asemenea ideea.”

Doar că nu se spunea nimic și de Dumitru Nicolae. Primarul care, în somnolența lui a realizat probabil că lucrurile merg prea departe. Nu-i nimic. Astăzi, sub administrarea liberalului Marius Stan, aripa „îndrăzneață” a PSD are în sfârșit mână liberă la dezmăț.

Deci, cetățenii pot sta liniștiți: Noul Galați nu va fi Galațiul de până acum. Ci mult mai mult decât atât!…

, , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply