O-Poziție MiG: Investiții ca-n codru – Economie la marcaje, dar accidente remarcabile

17 octombrie 2013

ANTItudinea

marcaj1Cu doar câteva luni înainte de a „lăsa” Primăria, în mod surprinzător şi nemaiîntâmplat cale de trei mandate, Dumitru Nicolae a îmceput să gândească proiecte. Evident, nu unele pe care să le plătească el, ci gălăţenii. Și Uniunea Europeană, adică tot noi. Parcul Rizer, Grădina Publică, dar și străzile Oţelarilor, Stadionului, Frunzei şi Gheorghe Asachi. Proiecte care au început prost gândite în mandatul său și au fost la fel sau și mai prost continuate în cel al actualului primar.

În episodul trecut, aţi putut vedea cât de bine s-au făcut aceste lucrări pe Oţelarilor, de numai pieton să nu fii prin zonă. Accidentele recente par să şi confirme aceasta, dar…

…nici pe roţi  traficul nu merge uns

marcaj2Asfaltul e tocmai bun de scăpat piciorul pe acceleraţie şi dat satisfacţie oamenilor legii care stau cu radarul la colţ. Fiindcă e mult mai uşor să te aşezi pe contrasens şi să vânezi depăşirea cu 10 km/h a vitezei legale decât să citeşti un proiect, să verifici materializarea lui în teren şi să redai contribuabililor siguranţa şi încrederea trăgând de mânecă autorităţile când greşesc sau pur şi simplu nu se pricep.
Iată câteva aspecte care arată clar cât de tare au băgat de seamă băgătorii de seamă cu radar modul în care s-a redat traficului rutier bulevardul Oţelarilor.

Intersectarea rutei tramvaiului cu cea a autovehiculelor, în zona Lupul de Mare, se face în lipsa indicatorului “Atenţie, intersecţie la nivel cu tramvaiul!”. Totodată, staţia acestuia este în continuare poziţionată în faţa trecerii de pietoni, obturând major vizibilitatea.

Dealtfel, şi staţia de maxi-taxi de peste drum este poziţionată ilegal, până la marcajul continuu, obligând la încălcarea lui de cei ce vor să facă dreapta către cealaltă porţiune din Oţelarilor (foto Stație maxi-taxi 2).

Scumpi la vopsea, ieftini la orientare

marcaj5Marcajele direcţionale ale benzilor au fost trasate într-un singur „exemplar”, doar la capătul acestora. „Săgeţile” ar fi trebuit imprimate cel puţin încă o dată,  ÎNAINTE de a începe dunga continuă, ca să poţi face preselectarea fără să calci dunga continuă. Practic, abia după ce ai ales o bandă de circulaţie, la capătul ei, afli şi direcţiile obligatorii.
marcaj6Nici la capitolul indicatoare nu se regăsesc standardele europene clamate. Sunt executate din tablă ordinară, vopsită mat, nereflectorizant. O notă aparte pentru indicatorul de orientare către alte localităţi, aflat pe Oţelarilor, spre hotel Magnus. Acesta poate fi studiat doar oprind maşina şi chiorându-te de pe trotuar, fiind realizat la cel mult o treime din dimensiunile legale.

Atenţie la neatenţie!

marcaj7Deşi, pe Oţelarilor cel puţin, există două benzi de trafic auto, acesta a fot permis şi pe o a treia, pe şina tramvaiului, dar fără a o semnaliza corespunzător, cu direcţiile obligatorii în preajma intersecţiilor. Practic, virând legal la stânga, de pe banda a doua, un autovehicul poate fi acroşat de un altul care merge drept înainte, pe aşa-zisa bandă 3 şi de asemenea legal.
marcaj8
Una peste alta, bulevardul Oţelarilor poate fi parcurs în viteză doar cu riscuri. Pe anumite porţiuni, soluţiile rutiere aplicate sunt atât de riscante încât un şofer precaut ar trebui să meargă mult sub limita legală pentru a circula în siguranţă. Cât despre pietoni, dacă nu sunt iuţi de picior şi cu viziune panoramică, s-ar putea să şchioapete mai apoi cu legea în mână.

În episodul următor veți vedea cum arată Stadionului, iar apoi Asachi. Strada Frunzei merită un articol separat, despre cum se modernizează o stradă ca să te faci de râsul lumii şi plânsul contribuabililor.

, , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. O-Poziție MiG: Investiții ca-n codru - Europenizarea pe uliță | Made in Galaţi - 22 octombrie 2013

    […] umane civilizate O-Poziţie MiG: Investiţii ca-n codru – Bani europeni cheltuiţi româneşte O-Poziție MiG: Investiții ca-n codru – Economie la marcaje, dar accidente remarcabile antitudinea, asachi, biciclete, fonduri europene, frunzei, made in galati, max bogl, […]

  2. Bani europeni cheltuiţi româneşte | Made in Galaţi - 25 octombrie 2013

    […] citește și: O-Poziţie MiG: Investiţii ca-n codru – Străzi contra naturii umane civilizate O-Poziție MiG: Investiții ca-n codru – Economie la marcaje, dar accidente remarcabile O-Poziție MiG: Investiții ca-n codru – Europenizarea pe uliță O-Poziţie MiG – Investiţii […]

  3. O-Poziţie MiG - Investiţii ca-n codru: Primăria Galaţi ne chiorăşte de la obraz | Made in Galaţi - 26 octombrie 2013

    […] umane civilizate O-Poziţie MiG: Investiţii ca-n codru – Bani europeni cheltuiţi româneşte O-Poziție MiG: Investiții ca-n codru – Economie la marcaje, dar accidente remarcabile O-Poziție MiG: Investiții ca-n codru – Europenizarea pe […]

Leave a Reply