O-Poziţie MiG – Investiţii ca-n codru: Primăria Galaţi ne chiorăşte de la obraz

25 octombrie 2013

ANTItudinea, General

Motto: „A orbi sau a prosti (pe cineva) de la obraz = a-i spune (cuiva) minciuni vădite, a căuta să înșeli (pe cineva) în chip grosolan” (DEX online dar şi DEX ediţia tipărită din 1996)

Noile indicatoare rutiere din Noul Galaţi sunt încă o ţeapă trasă cetăţenilor. Dar şi o dovadă că autorităţile mint cu neruşinare, inclusiv în declarațiile către presă, iar dacă un fost jurnalist a ajuns purtător de cuvânt pe bani publici, nu trebuie şi „suspectat” de coloană vertebrală.

Minciuni, ironii și nepăsare pe adresa presei

1Presa Galaţi a scris prima oară despre noile panouri rutiere de orientare. Maria Măndiţă a observat că panourile sunt doar pe sfert cât erau cele vechi şi, mai mult, că ele au în schimb mult mai multe destinaţii trecute pe ele. Deci, după ce că literele sunt mici, mai sunt şi înghesuite. Ca să fie sigură că nu e doar o părere subiectivă, ziarista  a cutreierat câteva străzi, a întrebat oameni, a studiat site-ul de reclamaţii domnuleprimar.ro.

„Nu ştiu cum s-a stabilit această firmă, dar ştiu că nu prin licitaţie, având în vedere valoarea totală a contractului”,  a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei. Totodată, Mihai Costache a indicat şi „STAS”-ul după care s-au executat panourile: 1848 / 1991. Și a dat şi linkuri, să aibă ziarista ce studia. Dar aceasta a descoperit că STAS-ul respectiv e din ’86, nu din ’91. Și prevede că „indicatoarele de dimensiuni reduse se folosesc doar la drumurile aflate în lucru sau la cele cu trafic redus”. Ceea ce n-ar trebui să fie cazul într-un oraş cu pretenţii europene, ca Galaţiul.

Şi s-a adresat inspectorului Bogdan Carp, şeful Poliţiei Rutiere Galaţi. „În ultimii doi ani, Poliţia Rutieră a notificat mereu Primăria pentru a monta astfel de indicatoare, pentru că în oraş erau maxim şapte astfel de panouri. Cu alte cuvinte, montarea noilor panouri nu a mai necesitat avizul Poliţiei Rutiere, considerându-se că indicatoarele au fost montate ca urmare a solicitărilor noastre”, i s-a răspuns. Ce comisar responsabil, demn de siguranţă şi încredere! Dar o minimă verificare ulterioară a îndeplinirii măsurii, domnule comisar? Ori știm să verificăm doar foliile de pe lunete?…

2În Viaţa liberă, purtătorul de cuvânt al edililor s-a dat în stambă: „păi, acum toţi şoferii au GPS-uri, din partea mea ar putea să dispară toate indicatoarele”. Răspuns de realizator de cafele parvenit, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Şi tot cu legea a aburit-o Mihai Costache şi pe jurnalista Nicoleta Onofrei, susţinând că indicatoarele „au fost executate conform normelor în vigoare, respectiv, conform unor STAS-uri.” Exprimare ca la ţară… Fostul jurnalist de ceşcuţă încă n-a auzit de SR-uri (standard românesc) şi SR EN-uri (cele actualizate după EuroNorme).

Licitaţie dubioasă şi comunicare publică pe măsură

Noi am reuţit să dăm atât de licitaţia prin care s-au achiziţionat ciudatele indicatoare, cât şi de standardele invocate, dar care nu au fost respectate. Mai mult, „sfertuirea” indicatoarelor s-a făcut cu bună ştiinţă, începând din caietul de sarcini şi terminând cu recepţia.

Vedeţi mai jos cum, încă de la clarificări, un ofertant a atras atenţia că nu se respectă standardele. Dar Primăria Galaţi a insistat cu seninătate: „las’ aşa, că ştim noi mai bine!”.

clarificareDeci, după cum poate vedea oricine îşi aruncă ochii pe clarificările de mai sus, oamenii primăriei au comandat dimensiunile literei cum „a vrut muşchii lor”, ignorând standardele SR 1848 -1, 2, 3 din 2011 actualmente în vigoare. Mai mult, panourile măsurate de noi au aproximativ 130 x 110 cm, deci cam 1,5 mp. La 45 de panouri, ies vreo 67 mp, deci o treime din ce s-a plătit. Restul până la 200 unde or fi oare? Spre comparație, un panou conform standardului pentru indicatoare de orientare înaintea sensurilor giratorii are 2,6 x 2 m, Astfel de panouri legale încă se mai găsesc la Inelul de Rocadă.

4Bineînţeles, la dimensiunile meschine comandate, literele nici nu mai au 20 cm, ca în caietul de sarcini, ci doar 7 (șapte!) cm! În fapt, doar un sfert din cei 300 mm prevăzuţi de SR 1848-3 pentru panourile de orientare de dinaintea sensurilor giratorii, de exemplu. Inclusiv cercul din desen a fost redus de la 27 cm la 9 cm diametru. Majusculele din standard sau transformat în litere mici ş.a.m.d. Oare, dacă Mihai Costache ar primi doar o treime din salariu, ce-ar spune?

Panouri la o treime și ticăloșie de trei ori

Pe de altă parte, mizeria autorităţilor girate de poliţia rutieră e întreită! O dată fiindcă au comandat lucruri sub-standard cu bună-ştiinţă. A doua oară fiindcă şi-au bătut efectiv joc de banii cetăţenilor recepţionând bunuri cu dimensiunea redusă LA O TREIME chiar şi faţă de ce se ceruse în caietul de sarcini. Dar cea mai mare mizerie posibilă este nonşalanţa cu iz de cafea-nechezol a lui Mihai Costache. Purtătorul de cuvânt al Primăriei dă răspunsuri în doi peri sau false presei, adică opiniei publice în fond. Dincolo de faptul că a indicat standarde aiurea, doar-doar o debusola ziariştii, dincolo de cocalareala pură cu GPS-ul, condamnabil este că a încercat să ascundă o licitaţie. De ce oare?

Oare pentru că alcătuirea comisiei de atribuire era următoarea: Stan Marius, Cosca Radu, Popa Florin, Vlaicu Gheorghe Aurel, Bucur Adrian, Crivăţ Liliana, Ciocârlan Livica, Toporau Teofania, Tarola Odeta, Schipor Valentin, Stamate Doina, Beraru Dan Dorian, Avramescu Marian, Bogatu Hristache, Bucatanschi Mihail, Bugeag Gheorghe, Cocu Desilia, Cristache Cătălin, Dascălu Monica, Dima Cristian, Dobrea Victor, Enache Cristian Sorin, Găvan Eugen, Gheţu Ilie, Humelnicu Marius, Ilie Zanfir, Mălinovici Victor, Manoliu Mihai, Marian Alexandru, Mihai Alin, Mihailov Raul, Muşat Carmina Liana, Paladi Gina, Rainea Nicolae, Rotaru Săvel Barbu, Ungurianu Sorin, Văsoi Costel? Iar președinte al comisiei de evaluare – Radu Dinu. Sau măcar ca să ştiţi cui puteţi bate obrazul că, din banii dumneavoastră, s-au comandat şi recepţionat indicatoare în bătaie de joc. Și poate sunt și niște organe mai vioaie decât poliția rutieră interesate de afacere…

Fabricanţii de indicatoare cât o vestă reflectorizantă

…după cum inspirat observă Ştefan Bădiţă pe blogul său, se numesc Vesta Investment și sunt din Otopeni. Pe site-ul lor însă sunt ofertate panouri legale, precum cele vechi încă existente în Galaţi.

5Cea mai mediatizată afacere a Vesta este cea a indicatoarelor turistice cu litere în relief, comandate de Ministerul Turismului sub Elena Udrea, pentru 840 de mii de euro. Fabrica Vesta funcţionează într-o hală a Penitenciarului Jilava, cu angajaţi din rândul deţinuţilor.

Conform unei anchete publicate de Ziua News, Vesta Investments deţinută de Radu Ştefan Spirea a dat prima lovitură în afaceri în 2006. Pentru 1,5  milioane de euro, a trasat 40 km de piste pentru biciclişti, în mandatul lui Videanu. În 2007, a produs triunghiuri reflectorizante obligatorii pentru autovehicule, iar Ministerul Transporturilor, condus la acea vreme de Radu Berceanu, i-a acordat lui Spirea omologarea internaţională. În presă a fost demarată o campanie de promovare a firmei ca unică deţinătoare a triunghiurilor reflectorizante legale pe considerentul că acestea au timbrul RAR.

La numai două luni după referendumul din 2007 pentru suspendarea preşedintelui Băsescu, Vesta, în asociere cu Dual Man SRL, a obţinut două contracte pentru semnalizarea zonelor de nord şi de sud ale Capitalei, în valoare de 1,52 milioane de euro fără TVA; la licitaţie au participat doar cele două companii. În toamna aceluiaşi an, la o licitaţie pentru atribuirea a şapte contracte de „gestionarea şi întreţinerea semnalizării orizontale şi verticale”, din cele nouă companii înscrise la licitaţie pe o miză de 3,49 de milioane de euro, trei erau controlate de Spirea, fie direct – Vesta Investment -, fie prin asociaţi – Marca Plast SRL şi Marcatin SRL.  Tot de la Primăria condusă de Videanu, Vesta a mai obţinut un contract de 1,35 milioane de euro pentru indicatoare turistice.

În 2008, Spirea a obţinut 1,9 milioane de euro din balizele de plastic ale culoarului pentru maşinile şefilor de stat care au participat la Summit-ul NATO. Vesta Investment a luat şi de la Primăria Capitalei, condusă de Adriean Videanu, 3,4 milioane de euro, pentru diverse contracte, plus alte 22,5 milioane de euro în alt contract pe bani publici, într-o asociere cu Euroconstruct Trading 98 SRL, altă firmă recunoscută ca apropiată PDL. Dealtfel, compania lui Radu Ştefan Spirea a figurat în 2007-2008 pe lista oficială a sponsorilor PD-ului, respectiv PDL-ului.

, , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nu scriem degeaba - Primăria mărește indicatoarele | Made in Galaţi - 2 aprilie 2014

    […] rutiere din Noul Galaţi demonstrează încă o ţeapă trasă cetățenilor, după cum scriam aici. Dar sunt şi o dovadă că autorităţile mint cu neruşinare, inclusiv în declarațiile către […]

Leave a Reply