O-Poziție MiG: Investiții ca-n codru – S-a dat cu var și pe Asachi

31 octombrie 2013

ANTItudinea, General

Mai erau doar câteva săptămâni și trebuia predată lucrarea. Așa că… lucrătorii de la Tancrad supervizați de ilustra companie germană Max Boegl au dat rasoale și pe Asachi. Dovadă stau inclusiv revenirile de după, punctate de decopertări ale asfaltului și săpături heirupiste, dar și detaliile punctate de noi mai jos.

O predare-n fuga mare

Goana constructorilor se vede de la o poștă pe strada Asachi, chiar și dacă a apus vremea diligențelor. Până şi marcajele pistelor pentru biciclete nu mai ştiu încotro s-o apuce. Degeaba au tras de timp și de costuri executanții, făcând suplimentări grase de fonduri pentru lucrări suplimentare şi neprevăzute, rezultatele sunt după cum se vede.

Tot despre talentul constructorilor stau mărturie și bordurile cu înălţimi diferite, “prielnice” îndoitului de table pe sub maşină. Nu că ne-am fi așteptat ca în România să se găsească vreun asfaltangiu care să știe măcar cum se montează la nivel un capac de canal. Dar și sub supraveghere germană se vede că tot… românul (!) ăla e, mimând competența sub stratul gros de var.

3

Traversări la întâmplare

Ca s-o mulțumească pe coana Europă, care le-a dat o bună parte din bani, edilii au trasat pistele de bicicliști cum o fi, numai să fie. Până și trecerile de pietoni sunt facultative în faţa pistelor de biciclete. Astfel, ce interzice Codul Rutier, traversatul străzii în șa, permite Noul Galați, c-așa-i-n fotbal…

4

Refugiile de tramvai se întrec în a da prilejul traversării pe diagonală. Sau, cum e cea de la Spitalul de Pediatrie ”Sf. Ioan”, în a favoriza traversarea prin spatele vagonului oprit direct în ”miezul” traficului de pe celălalt sens.

La ”Flora”, gardurile au fost puse în așa fel încât cine vine de pe trecerea de pietoni să trebuiască s-o ia oblic. Sau să dea ocol dacă vine de pe cealaltă parte a străzii. Deși trebuia făcută o singură cale de acces, perpendiculară pe trecerea de pietoni, proiectantul pe-o mână cu edilii habarnamiști au lăsat lucrurile la voia întâmplării. Iar rezultatele se văd.

Intersecţie pentru statistici negre

9O trecere de pietoni majoră chiar lipseşte din geniala gândire a celor care au refăcut strada Gheorghe Asachi. Este vorba despre aceea de la intersecţia Asachi cu Anghel Saligny. Pietonii pot traversa fie pe la Spitalul de Pediatrie, fie pe la Colegiul Tehnic “Traian Vuia” (fost Auto), dar fără rampe de cărucioare.

Cum distanţa între acestea e de 200 m, ghiciţi pe unde vor sări pietonii în faţa maşinilor, cu legea-ntr-o mână şi un recipient în cealaltă, mai ales în zilele de meci…

10

11Pe lângă atâtea greşeli majore, meschinării ca rampele lipsă sau puse cu zgârcenie, câte una per refugiu şi poziţionate nefericit, marcajele inconsecvente la trecerile de pietoni sau cele lipsă de preselectare a benzilor ori capacele de canal lăsate moţ sunt doar neajunsuri tradiţionale. Tradiţia lucrului prost făcut dar pe bani mulţi, cât mai mulţi.

În episoadele următoare veţi afla cum modernizează săracul Nou Galaţi străzile la preţ de autostradă şi cum, la fel ca acolo, pietonii pot fi scoşi de tot din peisaj. Fiindcă n-am uitat de strada unicat, pe care pietonii ar fi bine să seaventureze doar dacă se simt ușori ca un fulg (sau ca o frunză toamna, în drumul dintre crengi și pământ). E vorba despre da, ați ghicit!, strada Frunzei, cea fără de trotuare…

, , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

One Response to “O-Poziție MiG: Investiții ca-n codru – S-a dat cu var și pe Asachi”

  1. Viky Says:

    Ehee si cate probleme mai sunt prin oras, asta e doar o parte, primaria nu stie sa isi faca treaba cum trebuie. Investitii in buzunarele lor nu in lucrul propriu-zis…

    Reply

Leave a Reply