Oameni contra câini – câştigă hoţii

12 septembrie 2013

ANTIpatia, ANTItudinea

Cu siguranţă, noua lege a ecarisajului le-a picat ca o pleaşcă, vorba unui căţel politic, majorităţii primarilor oraşelor mari. De ce credeţi că s-au auzit tot felul de interjecţii edilice, de la scheunături cu lacrimi în ochii mari şi blânzi până la lătrături la adresa unui pretins vid legislativ? Pentru că nimeni nu avea argumentele unor eplicaţii umanoide, concrete, despre cum se cheltuie sumele consistente strânse din taxele pentru ecarisaj.

Tăiatul cozii direct de la jugulară

CainiVile

Practic, mizând pe emoţia creată în spaţiul public, s-a dat drumul la sălbăticie. Dacă până acum, cel puţin de ochii lumii, autorităţile locale trebuiau să-i culeagă pe maidanezi de pe străzi – să-i adăpostească şi hrănească, să-i castreze, iar de eutanasiat mai subţire, că ţipă ONG-urile – acum îi pot neutraliza din prima. Cine să ţină calendarul celor 14 zile pentru bieţii azorei?

Cu toate acestea, există şi o parte bună a situaţiei. Acum se poate vedea ce frunze taie (sau nu!) câinilor organizaţiile de profil. Ştiind că primăriile vor fi mult mai nemiloase, iubitorii de animale şi fonduri pentru blana griveiului din stradă vor avea acum ocazia să-şi manifeste preocuparea. Acum va fi ori, ori.

Din păcate, pentru cetăţeni nu va exista niciun câştig, cel puţin nu imediat. Ba dimpotrivă. La câte haite au lăsat să se-nmulţească prin cartiere, edilii vor hămăi tot despre greaua moştenire, cel puţin în actualele mandate. Deci, prea sigure nu vor fi parcurile şi aleile dintre blocuri prea curând. În schimb ar putea creşte taxele, pe motiv că moartea civilizată e mai scumpă decât o viaţă de câine. Să te ţii de-acum licitaţii pentru seringi de unică folosinţă, substanţe de eutanasiere şi, mai ales, contracte cu veterinari cu sânge rece. Că, deh, eutanasia asta e şi ea o artă, nu-i pentru orice cioban cu bâta mică…

La Galaţi, taxa le-a priit javrelor

Un exemplu grăitor pentru competenţa autorităţilor şi grăitor pentru eficienţa taxei de ecarisaj este Galaţiul. Pe măsură ce au crescut taxele, populaţia câinească a crescut şi ea.

În decembrie 2011, nepasadegalati.ro cita Primăria care susţinea că pe străzile Galaţiului sunt 6-7 mii de câini fără stăpân. La un an şi jumătate de atunci, conform Vieţii libere, Primăria şi Direcţia Sanitară Veterinară se ceartă pe cifrele de 16.000 respectiv aproape 25.000 de câini vagabonzi. Evident, se ceartă pe banii cetăţenilor întrucât, de la legiferarea din 2010, taxa de ecarisaj a crescut cu 20% pentru persoane fizice şi 10% pentru persoane juridice.

Cârcotaşii vor spune că tocmai ăsta e motivul, creşterea insuficientă a taxelor vizavi de capacitatea neobosită (!) de multiplicare a lui Grivei. Greşit! Conform Ziarului de Investigaţii, banii din taxe sunt în cea mai mare parte cheltuiţi nu se ştie pe ce, dar nu pe stârpirea puricoşilor tari în colţi: „În 2010, numai 60% din contribuabili au plătit taxa, dar Primăria adunat 678.557 de lei, din care s-au cheltuit 306.459 lei. În 2011, Primăria a colectat 664.474 lei, din care a cheltuit numai 264.412 lei.” Mai mult, tot conform presei, taxa de ecarisaj a fost chiar şi direcţionată spre alte destinaţii.

Aşadar, se vede că la Galaţi nu atât câinii sunt o problemă. Ei se înmulţesc mai departe în legea lor. Problema reală o constituie de fapt cheltuirea banului public, scăpată cu totul din lesa vreunui control.

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

5 Responses to “Oameni contra câini – câştigă hoţii”

 1. Laura Negoi Says:

  Foarte bine punctat, Mihai, cu cateva completari, care scapa din vedere „iubitorilor” de animale:
  Legea nu e tocmai noua. Se bazeaza in proportie de 90% pe OUG 155/2001 (http://www.dreptonline.ro/legislatie/ordonanta_caini_vagabonzi.php)

  In Ordonanta sus-mentionata era stipulat clar:
  „Art. 4
  Cainii fara stapan vor fi capturati si transportati in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan, unde vor fi cazati o perioada de 7 zile, cu respectarea normelor prevazute in anexele nr. 1 si 2.”

  Si eutanasierea era prezenta in legea respectiva, cu mentiunea ca va fi controlata de catre Politia Sanitar-Veterinara (inexistenta, dealtfel, pe strazile Galatiului). La fel de bine reglementata era si mentiunea ca abandonul se pedepseste cu amenda. Asta le-a scapat militantilor pro-maidanezi.

  Acum, premizele fiind create deja, de 12 ani, ramane in discutie problema aplicarii legii in mod corect. Si aici e de datoria noastra sa urmarim si sa sanctionam, in cazul in care nu se respecta prevederile legislatiei.

  Reply

 2. Anghelos Says:

  Corect! Iar astfel ne intoarcem la miezul problemei: autoritatea care trebuie sa vegheze la aplicarea tuturor acestor prevederi, sa-i puna pe ceilalti la treaba, sa dispuna, sa urmareasca si sa masoare rezultatele, recte primarul si aparatul lui, a avut intense dureri sub codita vizavi de acesta legislatie si taxele stranse pentru aplicarea ei. Dar mai tare ne-a durut pe noi, platitorii, care iesim zilnic in strada pentru Roasia „Mortala”, de exemplu, dar pentru banii si siguranta noastre nici macar asa, din cand in cand…

  Reply

  • Meneopol Says:

   Păi poate de asta ieşim acum în stradă! Eu pentru banii şi siguranţa mea am ieşit în stradă. Ştiu sigur că deputatul Florin Pâslaru a atentat la banii mei iar o ţară diriguită de un turnător nu poate fi o ţară sigură.

   Reply

 3. Laura Negoi Says:

  Mihai, sa nu punem problema asa: „avem probleme mult mai importante in tara asta si astia ies pentru o problema care nu e a lor, in mod direct si palpabil”. Iesim in strada pentru tot ce ne afecteaza, pe rand. Am iesit in strada nu neaparat pentru ideea de cianurare, ci pentru a sanctiona Guvernul, care voia sa emita o lege speciala pe la spatele nostru, al platitorilor de taxe. Si vom continua sa iesim in strada de fiecare data cand politicul nu actioneaza in interesele celor pentru care sunt alesi: ale noastre.

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. PATRU ANI DE CÂND PRIMĂRIA TAIE DEGEABA TAXE LA CÂINI | Made in Galaţi - 20 ianuarie 2014

  […] Made in Galati a mai dezbătut acest subiect și în septembrie anul trecut, arătând totodată că, pe măsură ce taxele au crescut cu 20%, populația câinească a crescut și ea, dar cu cel puțin 200%. […]

Leave a Reply