PALMĂ cu piciorul ► TOLONTAN i-o dă lui STAN! Și lui Ivan…

Prima lovitură dură dată în actualul context preelectoral o primește fix candidatul care vrea să-și înnoiască mandatul. Marius Stan este luat, indirect, la 11 metri  într-un articol țintit imparabil, la vinclu și la vintre, de Cătălin Tolontan. Deși se concentrează pe fostul procuror Gheorghe Ivan, cel care se închipuia deja general peste Parchetul cu același rang, articolul readuce un detaliu în memoria gălățenilor, mult mai apropiați de fenomenul Oțelul: codoșeala lui Stan la măritișul mândrei campioane cu venerabilul veros Adamescu.

Reputatul jurnalist, în marea majoritate a timpului semnatar în presa sportivă, pune degetul fix pe rană.

„Când Oțelul devenea din cel mai prosper club românesc o societate falimentară, șeful DNA Galați era Gheorghe Ivan. Unul dintre candidații pentru postul de procuror șef al României se numește Gheorghe Ivan”

scrie el pe tolo.ro. Însă amănuntele semnificative vizavi de înstrăinarea echipei care le-a adus suporterilor de la Dunăre trofeul mult visat nu lipsesc:

„Cu acordul șefilor combinatului, al Primăriei (s.n.) și al unor persoane din Consiliul de Administrație, clubul își schimbă proprietarul. Vine Dan Adamescu, patronul de la Astra.”

PRD2349

Iar mai departe, cuțitul este răsucit admirabil în rană.

După cinci decenii de istorie și la cinci ani după ce a câștigat titlul în Liga 1, primul titlu poposit într-un oraș din Moldova, Oțelul și-a scos la vânzare proprietățile.

Încă o dată! În ciuda generațiilor lor legendare și a eforturilor uriașe, nu Iașiul, nu Suceava și nu Bacăul au reușit să ajungă pe Everestul fotbalului nostru, ci Oțelul Galați.

De ce ai ceda un club în momentul de sublimă glorie sportivă și de maximă siguranță financiară? aceasta e o întrebare pe care suporterii Oțelului o șoptesc la Lună.

Gruparea încheie în toamna lui 2012 și în primăvara lui 2013 7 contracte de asigurare cu Astra, pentru care plătește, banii jos!, 5,5 milioane de euro. Un caz unic în fotbalul românesc și în sportul mondial! O sumă colosală pentru orice industrie.

Vorba unui agent din piață: ”La banii ăștia asigurați Burj Al Arab”.

În toate această perioadă, Gheorghe Ivan este șeful DNA Galați, unde rămâne până în decembrie 2013, când Oțelul intră deja în insolvență. Dar nu e vorba de un om. Ci de funcția lui.

La cîrma parchetului local anticorupție, lui Gheorghe Ivan îi urmează Diana Alexandru, cea care promite în ziarul-emblemă al orașului, ”Viața liberă”: ”Dosarele de corupție vor fi soluționate”.  Asta era acum doi ani și jumătate.”

Un deget acuzator, chiar dacă e mijlociul…

Iar Tolontan se întoarce încă o dată cu fața spre fostul șef de club, devenit din angajat, practic, un fel de înger căzut pentru destinul Oțelului…

„Întotdeauna, o parte din banii și facilitățile Oțelului au venit de la Primărie. Măcar pe ăștia ar putea să-i cerceteze cineva. Cazul a fost documentat în timp de Gazetă (unu, doi…) și de alte redacții. Cei de la Astra n-au furnizat niciodată o explicație.

Între timp s-a deschis dosarul banilor sifonați de la Astra, nu și al celor luați de la Oțelul.”

Și ca să sugereze mai pregnant cârdășia de gașcă organizată care s-a abătut asupra grupării sportive, articolul continuă și mai insinuant.

„Dar poate că distrugerea Oțelului nu e un dosar de corupție. Poate că nu e nici dosar și nici corupție. Poate că nici SRI-ul local nu a știut nimic.

Poate că nu DNA și nu serviciile de informații, ci doar locuitorii Galațiului au văzut cum, sub ochii lor, dispare echipa de fotbal a orașului, chiar la apogeul prosperității. 

În Africa, sindromul acesta se numește ”blestemul resurselor”. Găsești diamantele sau rezervele de metale rare, pe care le folosește industria IT din toată lumea, dar nu te bucuri niciodată de ele. Pentru că elita locală, mînă în mînă cu antreprenorii din Vest, transferă aceste resurse. Unii încasează privilegiul, iar ceilalți, războiul.

Și astfel, bogățiile lasă în locul lor prăpăd, așa cum s-a întîmplat aici cu echipa care altădată bătea Steaua, Dinamo sau Rapid.”

Observând că s-a ajuns să se scoată la licitație inclusiv casa de bilete, achiziționată de o firmă de securitate care vrea să facă din ea cabină de pază, jurnalistul mai trage un șut în poarta adormitului sediu anticorupție din dosul Primăriei:

”O soluție ar fi s-o pună (cabina, n.n.) în față la DNA Galați, pentru ca fantoma clubului să păzească instituția care nu l-a păzit.”

Nota bene: dosarul despre care Tolontan susține în articolul său c-ar lipsi de la DNA Galați, nu este absent doar de acolo. Mai nou, presa locală se preocupă de faptul că, vezi Doamne, i s-ar crea o nedreptate actualului primar fost președinte de club Marius Stan. Adică de ce se încearcă recuperarea doar pentru sumele date de la buget când era EL primar, nu și pentru cele date înaintea sa. Pentru că s-au prescris, io-te d-aia!

Oricum, înainte de a fi Stan primar, „plângea” careva, fie și măcar din presă, după sumele alea?…

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

6 Responses to “PALMĂ cu piciorul ► TOLONTAN i-o dă lui STAN! Și lui Ivan…”

 1. Ionut Says:

  E moda „sa dam in Stan ca prinde la unii”, dar intreb si eu si nimeni nu raspunde de vreo 4 ani, cum naiba poti da ceva ce nu-i al tau? Sa imi spuna si mie, avea Stan cum sa dea Otelul lui Adamescu? Tolontan da clar in aia ai lui Bors, dar unii se fac ca nu inteleg…

  Reply

 2. Laura Says:

  Eu stiu asa: negocierile privind vanzarea Clubului Otelul incepusera cu mult inainte ca Marius Stan sa fie ales primar. Si, daca nu ma insel (si nu ma insel, sunt sigura), presa vremii era plina de articole privind restantele salariale ale jucatorilor din cauza faptului ca Arcelor nu mai finanta clubul. Situatia s-a imbunatatit dupa ce au intrat banii de la UEFA, dar negocierile erau deja intr-o faza avansata. Preluarea clubului de Adamescu a venit, la vremea aceea, ca o solutie salvatoare pentru fotbalul galatean. Deci? Si nu inteleg ce treaba avea Primaria, de vreme ce proprietar era combinatul…

  Reply

  • Anghelos (Mihai Angheluță) Says:

   Asa putem sa ne facem ca nu intelegem nici ce treaba are Marius Stan cu clubul Otelul in general… Dar are cu preluarea Stadionului Otelul pe un milion de euro fix acum cand e gol si impovarator la impozite pentru cine nu mai are cui sa-l inchirieze…

   Reply

 3. Marius Says:

  Sa ne Înțelegem
  Echipa era a combinatului si avea un acționariat controlat 100%de vestitul director Bors . In momentul Câștigării campionatului combinatul in anul respectiv nu a mai dat nici un ban către club asa cum erau obligați prin contractul de preluare a Sidex fapt PTR care s a gasit oportunitatea de către Acționariatul clubului Oțelul sa vândă clubul ch tot cu banii din cont numai sa scape de ea . Stan fiind atunci doar un simplu angajat pe funcția de președinte a fost obligat sa si dea demisia fiind in conflict de interese având in vedere ca urama sa si depună candidatura PTR Primarie .

  El nu a putut participa la negocieri fiindu-i interzis de cartre conducerea combinatului un frunte cu d l Bors .asa ca domnul Tolontan poate verifica cele scrise mai sus !!!

  P.s singurul ce poate omin Galati sa aducă Oțelul un era este doar Marius Stan

  Reply

 4. Marius Says:

  Din momentul preluării echipei de adamescu aceste a mutat banii in club in Astra Asigurari ,a schimbat conducerea clubului de la femei de servici pana la Vicepresedinte si nu a facut altceva decat sa of alimenteze asa cum am si falimentat si alte firme . Daca Stan ar fi avot vreoitelegere cu adamescu sigur era lângă el Asa ca nu improscati intr un om ce a facut performanța .Si PTR toți Gălățenii ii asigur ca Oțelul va revenii acolo unde i este locul !! Dar nj uitati ca singurul sa o readucă acolo e Marius Stan cu ajutorul vostru( suporterii gălățeni)

  Reply

Leave a Reply