Parteneriat public-păcălit

13 iulie 2014

Administrație, ANTItudinea

Mai rar un răspuns zeflemitor precum cel dat cetățenilor Galațiului cel referitor la repararea sensului giratoriu din Micro 13. Să  îi trimiți să se plângă de gropile în asfalt la casieria unui comerciant nu este doar o culme punctuală a tupeului, dar explică viziunea Primăriei asupra responsabilității pentru starea carosabilului din oraș: să construim cât mai multe supermarketuri și malluri ca să ne asfalteze străzile. Așa o fi?

Cu gropile din intersecția respectivă, Galațiului i s-a făcut o nouă publicitate negativă la nivel național. O țară-ntreagă a putut vedea cum au ajuns șoferii să le picteze pentru a atrage atenția autorităților. Și desenele pe asfaltul spart nu erau deloc măgulitoare, după cum se poate vedea în acest reportaj de la ProTV!

gropi_mesja_cfaa465935(sursa foto: GDSG)

Poliția-poștă și Primăria-releu

Cei puși să vegheze la siguranța traficului s-au spălat pe mâini susținând că au notificat Primăria pentru rezolvarea problemei.

„Poliţia rutieră s-a sesizat despre situaţia de fapt de la intersecţia străzilor Milcov cu Drumul de Centură, respectiv existenţa gropilor în carosabil şi a luat măsura informării în scris a administratorului drumului public, în speţă Primăria Galaţi, pentru remedierea situaţiei”

a declarat Aurelian Ropotan, purtătorul de cuvânt al instituției, pentru stația locală a Digi24.

Pe de altă parte, prin vocea purtătorului de cuvânt al Primăriei – fosta jurnalistă de succes Emanuela Turcu – edilii pasează responsabilitatea către un dezvoltator ce a deschis un supermarket în zonă.

Le-am pus în vedere ca, în cel mai scurt timp, să rezolve problema acolo petru că într-adevăr craterele care au apărut în carosabil provoacă un disconfort total şoferilor. Repet este o lucrare pe care societatea comercială s-a angajat să o facă, lucrare de mentenanţă, şi noi i-am somat să o facă cât mai repede.”

Ce înțelegem noi de aici? Că poliția face mai nou sesizări în loc să dea amenzi, iar Primăria redirecționează atenționările pe banii noștri. Dar cum se ajunge într-un asemenea teatru absurd vedem mai jos.

groapa lidl 4Foto: Viața liberă

Cetățeni cu degetul în gură

Cam asta e postura în care s-au poziționat toți cei care le-au luat la întrebări pe autorități vizavi de acestă stare de lucruri. Nu se știe exact dacă aveau degetul în gură din naivitate sau din reflexul de a și-l umezi când numără umili banii pentru noi taxe și impozite fără număr și fără rezultat.

Fiindcă nimeni n-a îndrăznit să întrebe de la obraz poliția cum își permite s-o facă pe petiționarul inofensiv (probabil prin e-mail, în stilul e-pistolar…), pe banii noștri, când rolul ei este tocmai acela de a ne proteja, inclusiv prin măsuri coercitive aplicate celor care nu respectă legea. Petiții putem face noi, simplii cetățeni. Dar amenzi din acelea usturătoare, pentru adminsitratorul drumului care nu-și respectă obligațiile, cine ați vrea să dea? Tot noi?

Primăria stabilește însă o nouă ștachetă a absurdului. Trimițând practic oamenii să se plângă la casieria unui comerciant, ca și cum acolo ar plăti și taxele și impozitele.

Probabiul că edilii mizează pe slaba ținere de minte a cetățenilor. Noi însă nu am uitat că LIDL, prin contractul cu Primăria, și-a luat „angajamentul de a realiza sensul giratoriu pentru care şi-a asumat atât financiar cât şi tehnic formalităţile şi operaţiunile necesare. După finalizarea lucrărilor, investiţia realizată trece în proprietatea publică a municipiului Galaţi, iar firma nu va emite nicio pretenţie asupra ei.”

Adică, din momentul în care trece în adminsitrarea municipalității, aceasta răspunde inclusiv de întreținerea ei. Drept dovadă, curioșii pot studia atât contractul de asociere dintre Primărie și LIDL, dar și modificarea acestuia, referitoare la amplasarea totemului cu sigla LIDL. Să ne lumineze și pe noi cineva: unde scrie acolo că LIDL întreține intersecția în decursul existenței ei, după executare și predarea către edili?!

Cârcotașii vor observa de asemenea, în desenul tehnic anexat, că sensul giratoriu nu prea se aseamănă cu realitatea, de aceea e și atât de incomod de traversat, dar asta e deja altă discuție…

IntersectiaM40(Intersecția Traian Vuia cu Milcov – Micro 40. Foto: Google, 2012)

 Galațiul și colecția de gropi

Oricât ar încerca Primăria să ne arunce în ochi praful din gropi, adevărul este că, de fapt, nu îi pasă de cetățeni. Dovadă stau celelalte intersecții și străzi, inclusiv din zona cartierului Aeroport (Aviației).

Cea din fotografia de mai sus este intersecția de la „Beverly Hills”, adică intersecția străzilor Milcov cu Vuia Traian (ca să priceapă și domnii de la rutieră. Nu râdeți, că un coleg de-al meu așa are adresa  inscripționată pe permisul de conducere!)

Mai sus de ea este o intersecție la fel de spartă între șinele de tramvai, celebra piață Charles de Gaulle, unde a fost invitat să admire craterele din asfalt și să le complimenteze pe limba lui însuși ambasadorul Franței.

Iar puțin mai la stânga și mai departe se află celebrul traseu de masaj pentru bucșe, strada Aurel Vlaicu, multi-excavată de cei de la Apă-Canal de fiecare dată când garanția lucrărilor ISPA le dădea bătăi de cap…

Pentru o bună ilustrare a celor enumerate aici, vă invit să vedeți filmulețul de mai jos. Din care veți înțelege și de ce nu sunt de condamnat șoferii care evită sensul giratoriu cu pricina, preferând să taie linia continuă în aval de el. Și veți putea reflecta, în cunoștință de cauză, la cum își permit edilii și poliția să ne prostească în față, susținând că nu au nicio treabă cu gropile din asfalt deși realitatea îi contrazice, îngropându-i în contra-argumente.

(Click pe imagine pentru vizionare)

, , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply